Македония е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Десетки хиляди гърци се събраха в центъра на Солун, за да протестират срещу възможността бъдещото име на Македония да продължи да съдържа тази дума, пишат гръцки и македонски медии. Днес следобед се очакваше в града да пристигнат най-малко 500 автобуса от цяла Гърция според англоезичното издание The Greek Reporter и гръцки медии, цитирани от македонските МКД и "Локално". По данни на полицията участниците са били поне 90 000 - няколко пъти повече от броя, първоначално споменат от организаторите. Организаторите твърдят, че не са част от нито една политическа партия и че настояват единствено думата "Македония" да се не използва от други държави (макар представители на крайнодясната партия "Златна зора" да потвърдиха, че ще се включат). Митингът им официално започна в 14 ч. местно (и българско) време и кадри на "Асошиейтед прес" и потребители на социални мрежи показват стотици гръцки знамена в центъра на Солун. "Грийк рипортър" разказва, че жители на остров Крит са дошли в града с конете си и в традиционно облекло, за да покажат солидарност с демонстрантите от Северна Македония. Час по-рано имаше и "контрапротест" на крайнолеви и анархистки организации в друга част на града, които се събраха, за да демонстрират "срещу национализма". Демонстрацията се проведе на фона на подновените преговори за името между Атина и Скопие. В края на миналата седмица беше публикувано и социологическо проучване, според което две трети от гърците не искат "Македония" да се използва като част от каквото и да било решение. Това беше първият голям протест в Гърция, откакто двете страни възобновиха диалога за името в средата на декември..." - в. "Дневник".

"Ципрас: Македония трябва да фигурира в името на нашите съседи Повече от 25 години нашите съседи са признати под името "Република Македония" от много държави по света. Не е абсурдно името "Македония" да се включи едно сложно име на страната. Това е заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, предава БГНЕС. Гръцкият премиер заяви, че уважава загрижеността и чувствата на своите сънародници от Северна Гърция, които днес са излезли на протест във връзка със спора за името. Ципрас дори заявява, че е "наполовина македонец". Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава, заяви Ципрас и добави: "В продължение на 25 години нашите съседи са признати под името "Република Македония" от редица страни по света, докато ние се борим навсякъде, да ги наричат БЮРМ". И не е абсурдно да се включи наименованието "Македония" в едно съставно име - географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи, подчерта Ципрас. По отношение на различните позиции по въпроса в гръцкото правителство Ципрас каза, че "Панос Каменос е наясно с проблема, но той е честен политик и патриот. Той има резерви и ги изрази пред правителството, но също така изрази увереност в усилията на външния министър и желанието му да постигне широк консенсус между политическите сили по въпроса, разбира се, ако се постигне задоволително споразумение"..." - в. "Сега".

"ВМРО - Българско национално движение, публикува декларация по случай днешните протести в Гърция относно името "Македония": Не сте съвсем прави гърци, които днес протестирате в Солун. Ние, българите, по естествен път заставаме зад братята си в Македония в спора за името. И искаме решаването на този спор. Но без издевателства. Никой не може съвсем да лишава хората на Македония да ползват името, което ползваха нашите общи деди. Да, потърсете компромис, но не извивайте ръце! Да, ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места. Но не го правим, защото смятаме, че пътят днес е другарство и великодушие, а не спънки. Ние с нашите еднокръвни братя в Македония показваме правилния подход. Да, македонска нация назад в историята не е имало. Да, Македония е географско име, днес разделено между три държави, дори четири. Да, Скопие не може да има претенции към околните държави. За всичко това е прав Ципрас. Но защо тогава Атина има претенции да монополизира това име? Не умираха ли с това име на уста хиляди хора, които днес вие обичате да наричате "славяногласни елини"? Нямат ли право техните наследници да наричат родното си място с името, с което го наричаха дедите им? Днешна Гърция иска окончателно да си присвои името Македония. И това не може да бъде толерирано..." - в. "Труд".

Европредседателството неизменно е сред темите на всекидневниците.

"Надявам се думата председателство да се запомни позитивно, защото ще я повтаряме много често. Нека бъдем запомнени като Балканско председателство. Вотът на недоверие не е проява на добър вкус, прилича повече на пр кампания. В този случай вота се прави срещу вота с липсващи мотиви, бих го нерекла кьорфишек. Не ни е страх от вота на недоверия. В следващите дни ще се види колко са слаби аргументите му". Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в Канал 3. "Корупция има не само в България. Това е феномен към който никой не е намерил правилната рецепта. Всички сме призовани да се борим с нея", заяви министър Павлова. "Рано или късно истината излиза. В годините назад тогава ГЕРБ не беше на власт и не съществуваше. Опитваме и има какво още да направим. Вярвам, че сме в правилната посока", добави тя. "ДПС не приемат коалиционния партньор, но все пак всяка партия има право да изразява мнението си. Ахмед Доган даде оценка, че няма алтернатива на управляващата партия. Те имат негативна оценка за коалиционния партньор, но политиките ни съвпадат. Либералите дават своята подкрепа. Не мога обаче да приема докрай тяхната позиция. Ние сме проевропейско правителство", коментира тя искането на ДПС за демонтаж на управляващата коалиция и програмен кабинет. "Нямаме проблеми в коалицията. Това, че има теми от нашия партньор, по които има неразбирателство е съвсем нормално. Имаме намерение да си свършим работата. Не мога да кажа на Волен Сидеров как да гласува на вота на недоверие. Казусът с язовирната страна е добър пример как най-добре да се управлява и ремонтира тя. Смятам, че тази тема ще се разреши и не трябва да се политизира темата. Няма риск от тази стена, нивото на водата се подържа така, за да не застрашава хората и да не компрометира стената", обясни тя." - в. "Стандарт".

"Най-важното от посещението на германския канцлер Ангела Меркел е, че тя одобри нашите приоритети и по-важното - нашите инициативи в рамките на председателството ни. Германия оцени начина, по който охраняваме границите си, това, което сме направили, композирайки програмата си от приоритети, една инициатива, която понякога се оспорва - газовия хъб "Балкан" и неговото изграждане. Тоест България получи абсолютно пълна и убедителна подкепа за своята политика." Това каза шефът на кабинета на правителството на Бойко Борисов Румяна Бъчварова пред Нова ТВ. Едно от предложенията на българското председателство е да се проведе среща във Варна с Турция. "След като насочихме вниманието на Европа и на целия свят към Западните Балкани, естествено е да проведем разговори и с Турция, която вече е започнала стъпките си към европейското членство. И предложението беше, на фона на проблемите в този моемнт, да се направи среща между европейските институции, българското председателство и Турция, за да се види къде са зоните, където може да се напредне, къде са непреодолимите проблеми и тези, които могат да бъдат решени. Цялостанта политика на съюза е да търси съгласие и мир. Не бих нарекла политиката на Борисов политика на посредничество, това е политика, която всеки един председател на съюза трябва да осъществява.", категорична беше Бъчварова. "Дори и в ситуацията с името на Македония - това е силна роля на европейски политик, силна роля на държавата ни, която има основание да участва в този процес в тази си роля, защото ние сме единствената държава на Балканите, която не участва в този проблем. Ние в момента сме силата, която решава проблемите на Балканите. Единствения незатворен въпрос, който имахме, беше споразумението с Македония, и сега оттук нататък имаме моралното и политическото право да й съдействаме.", допълни Бъчварова. Относно Шенген Бъчварова, че България има подкрепата от европейските институции, от държавите членки и дори от Холандия..." - в. "24 часа".

В. "Сега" цитира по темата правосъдния министър Цецка Цачева: "За визитата на германският канцлер Ангелка Меркел в България, Цачева коментира, че преди всичко е добре, че Меркел е препотвърдила отново позицията за добро сътрудничество между Германия и България, газовият хъб във Варна и приоритетите на българското председателство. "Получихме висока оценка за темите на българското председателство. Все още има какво да направим по отношение на съдебната система и върховенството на правото. Такива двустранни срещи има и в момента. През декември месец видни експерти от германското правосъдие бяха в София. Онова, от което ме боли като българка, е тогава когато сами си го направим. Трябва да имаме постигнато съгласие тук у нас. Гражданското общество има право на мнение и изразява своята позиция. В една демократична държава протестите не са нещо страшно", каза още Цецка Цачева..."

Споровете около Истанбулската конвенция също са сред темите с продължение.

"Цецка Цачева: Няма да има трети пол и еднополови бракове Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването "Тази неделя" по бТВ във връзка с Истанбулската конвенция. "Ще продължа добронамерено не само с колегите от коалиционното управление, но и с всички народни представители. Апелът ми е нека, първо да прочетем, след което да коментираме. Това е най-всеобхватният документ, който за пръв път поставя в толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените. Оттук насетне към тази конвенция има едни пояснителни бележки какъв съдържание се влага във всяко едно понятие - 75 страници са", обясни Цачева и уточни, че във вторник в 11.00 часа в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" ще има широко публично обсъждане, където се надява, че ще се разсеят всички съмнения..." - в. "Сега".

"Цачева обяви, че Министерството на външните работи е изготвило меморандум, който да обясни понятията, въведени в Истанбулската конвенция. Този документ е готов и е раздаден на всички депутати. Тези пояснителни бележки са 75 страници и обясняват какво съдържание се влага във всички понятия, обясни Цецка Цачева. Тя съобщи още, че във вторник в 11 ч в аулата на Софийския университет ще има широко публично обществено обсъждане на Истанбулската конвенция, където министърката се надява да бъдат разсеяни всички съмнения..." - в. "24 часа".

Всекидневниците продължават за пишат и за пробива в системата на митниците.

"От пресцентъра на ГЕРБ опровергаха твърденията на БСП за липсата на реакция по отношение на дискредитираната акцизна система БАЦИС. От управляващата партия изпратиха до медиите и преписката, входирана от главния прокурор в Народното събрание, която съдържа предприетите мерки през 2016 г. и следващите години от Агенция "Митници" и Министерството на финансите. "Некоректно е от страна на БСП да се твърди, че няма предприети мерки. Видно е, че докладът е от 2016 г. и веднага след него Агенция "Митници" предприема мерки за изпълнение на възложените препоръки. Некоректно е да се твърди, че от 2016 г. нищо не е предприето. Напротив, всички препоръчани от ДАНС мерки са изпълнени", пишат от пресцентъра на ГЕРБ. Реакцията е конкретно по повод на изявление на народния представител от "БСП за България" Иван Иванов на пресконференция в централата на партията. "Данните на ДАНС и прокуратурата за БАЦИС не кореспондират с казаното от Министерство на финансите и тази тема ще бъде дискутирана утре на извънредно заседание на вътрешната комисия и Комисията по бюджет и финанси, заяви Иванов. - Изводите, които ДАНС прави в своята справка, са - има технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция "Митници". Това каза народният представител от "БСП за България" Иван Иванов на пресконференция в централата на партията. Той добави, че ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети "добри практики" за мрежова информационна сигурност. "Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители на Агенция "Митници" са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея", констатира още ДАНС. "В доклада на прокуратурата, обаче има отказ за образуване на досъдебно производство с мотива, че операционната система и програмата БАЦИС са предварително пробити и не може да се установи кой, кога и защо е влизал в нея", обяви народният представител. Той разкри, че това означава- всеки, който има парола, може да влезе и да манипулира системата. "Ние искаме още утре да бъде разсекретен и протоколът от заседанието на комисията за контрол върху приходните агенции, където има данни и информация, че главният прокурор е изнесъл много сериозни данни за контрабанда", категоричен бе Иванов." - в. "Стандарт".

"Информационната система на агенция "Митници" не разполага със система за защита от зловреден код и пробиви като се очаква това да се промени през април 2018 г. Това е записано в докладна от министъра на финансите Владислав Горанов до премиера Бойко Борисов с дата 3 януари 2018 г. Копие на документа беше разпространено от пресцентъра на ГЕРБ като доказателство за това, че противно на твърденията на БСП държавните органи са предприели редица мерки за обезопасяване на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) след пробив, констатиран през юли 2016 г. От докладната на Горанов се разбира също, че все още не е преодоляна една от общо деветте слабости, установени тогава, а именно възможността "за използване на един и същ административен привилегирован потребител с най-високи права и една и съща слаба парола за осъществяване на отдалечен достъп до интегриращо комуникационно устройство за наблюдение и контрол". Министърът пише на премиера, че от общо 340 такива устройства само за 47 са приложени направените препоръки. Причината била в допълнителните разходи, които това изисквало от икономическите оператори. Темата за пробива в митническата система БАЦИС и възможността в системата да се влиза от различни точки с една парола беше повдигната от БСП покрай внесения от левицата вот на недоверие към правителството заради корупцията. Утре финансовият министър и шефът на митницата ще бъдат изслушани по темата от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Разискванията по вота са на следващия ден. От прокуратурата вече отговориха, че не са установили данни за престъпление." - в. "Дневник".