Срещата на върха на лидерите от региона е водеща тема за съботните вестници.

"България ще се включи в обща кандидатура за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г., обяви министър-председателят Бойко Борисов. По думите му другите кандидати ще са Сърбия, Гърция и Румъния. Изказването на премиера дойде след четиристранната му среща на високо равнище във Варна с ръководителите на съседните държави. През 2030 г. световното по футбол е специално, тъй като тогава се навършват 100 години от първия мондиал, провел се в Уругвай. До момента интерес към домакинството са заявили няколко държави, също обединени в общи кандидатури. Като най-силна изглежда тази на Уругвай, Аржентина и Парагвай. Намерение да приемат световното имат също Англия, Ирландия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, както и Мароко, Испания и Португалия. Тази година световното се проведе в Русия, а следващото през 2022 г. ще е в Катар. САЩ, Мексико и Канада спечелиха надпреварата за домакинството през 2026 г. Към момента България няма нито един стадион, на който може да се проведе мач от световно първенство." - в. "Дневник".

"Вие сте истински приятели, чест е за мен и моята държава да присъстваме на тази регионална среща. Това каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който участва в пресконференцията след Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция "Евксиноград". Той благодари на Бойко Борисов за домакинството и за това, че е участвал в срещата. Бенямин Нетаняху определи срещата като много подходяща, за да се обсъждат различни теми в регионален аспект, предаде БТА. Израелският премиер припомни, че евреите са претърпели изключително неприятни неща по време на Холокоста, но на Балканите са се намерили смели мъже и жени, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите многократно, което няма как да бъде забравено. Той поздрави и благодари на лидерите на Балканите, защото имат единна позиция срещу антисемитизма. За него е много важно и полученото съпричастие във връзка със стрелбата в синагогата в САЩ. Бенямин Нетаняху посочи, че израелските служби са предотвратили множество терористични атаки и това се е дължи и на доброто сътрудничество със страните от Балканите. На двустранни срещи с всеки един от колегите му, както и на общата среща е било обсъдено как да се задълбочи сътрудничеството с Израел. Технологията, енергетиката и сигурността са трите сфери, които за израелския лидер са много важни. Обсъдено е как Израел може да помогне в постигнато на целите в енергийните доставки. В сферата на енергетиката са обсъдени два проекта, като целта е да се повиши ефективността на енергийните доставки. Единият от проектите е газопроводът "Ийст-Мед" /Източно-средиземноморския газопровод/, който ще е най-дългият газопровод и ще подпомогне диверсификацията на газовите доставки на Балканите. По отношение на сигурността Бенямин Нетаняху изтъкна, че големият проблем е Иран и трябва да се направи всичко, за да се предотвратят враждебните действия на тази страна, които са насочени и срещу Европа. По думите му е много важно за стабилността на региона и на света Саудитска Арабия да остане един стабилен регион. Премиерът на Израел добави, че много израелски туристи посещават България, Гърция, Сърбия и Румъния, което показвало, че народите се обичат." - в. "24 часа".

"Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в "Евксиноград" съвместна декларация за развитието на железопътната връзка "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе". Документът предвижда създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември месец ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка. Началото на проекта беше поставено с Меморандум за разбирателство, който беше подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в гр. Кавала през септември 2017 г., по време на официално посещение на правителствена делегация от България, ръководена от премиера Борисов. Проектът е от голямо стратегическо и икономическо значение. Цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море "Sea2Sea". В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават и за мерки за осигуряване на кворума в парламента.

"От групата на ГЕРБ и Обединените патриоти ще вземат мерки за осигуряване на кворум за работата на Народното събрание като спрат командировките на народните си представители. Това заяви пред БТА в Ловеч заместник-председателят на парламента Емил Христов след днешния отказ на опозицията да влезе в пленарната зала. По думите му нито правителството, нито парламентарното мнозинство са разклатени заради исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов. "Не споделям схващането, че единствено управляващите са отговорни за кворума. Всички народни представители са отговорни за работата на Народното събрание - и управляващи, и опозиция. Хората са ни избрали, за да отидем там и да работим и не са мислили кой ще бъде управляващ, кой опозиция. Всички сме длъжни пред вас", каза Христов. Той добави, че осигуряването на кворум е дело на всеки един народен представител, на всяка една парламентарна група. "Можем да съберем кворум и ще го събираме, но едва ли това са очаквали хората от нас. Най-вероятно ще спрем командировките. Ние имаме доста групи, които са в Брюксел, САЩ, ходят по международни форуми, конференции. Но това не е най-доброто решение. Най-доброто решение е всички да сме в зала и да правим това, за което хората са ни изпратили в Народното събрание", посочи още Емил Христов. Според него идеята на опозицията е не толкова да постигнат нещо, колкото да навредят на ГЕРБ, без да си дават сметка, че вредят на цялата държава. "Защото това не е само един провален ден на Народното събрание, това е разочароване на хората, отблъскването им от управлението на страната. Ние не успяваме да видим добрите неща, които се случват в България, а те се случват и ще продължат, без значение кой е в Народното събрание и кой не е там", добави заместник-председателят. На въпрос дали Валери Симеонов трябва да подаде исканата му оставка, Христов заяви, че това може да го реши самият той и Обединените патриоти. "Мога само да кажа, че не биваше така да се отнася", посочи още заместник-председателят на НС и добави, че не се клати нито правителството, нито парламентарното мнозинство, но не е това начинът да се работи в държавата. "По-добре да спорим в зала, както го правим много често, отколкото по такъв начин да проваляме развитието на страната. Политиците трябва да решат какво да се прави. Когато има някакъв проблем с ръководен кадър от ГЕРБ, ние реагираме - снемаме доверието, напускат, при нас няма такива двоумения. Казали сме, че ще бъдем непримирими и го правим", допълни Емил Христов." - в. "24 часа".

"Не бих искал да коментирам поведението на опозицията, то при всички случаи е в нарушение на правилника и съобразно него би следвало да се наложат санкции. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) във връзка с проваленото днес пленарно заседание порази липса на кворум. На него депутатите трябваше да гледат промени в НПК и да продължат да обсъждат и гласуват изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане, от 11.00 часа трябваше да започне и редовният парламентарен контрол. Санкциите ще са предвидените в правилника глоби - отсъстващите без основателна причина депутати няма да получат полагащата им се за деня надница. Освен това, по думите на Кирилов, санкцията е и политическа, защото избирателите ще могат да направят своята преценка. За следващото заседание във вторник, което е извънредно заради бюджетните закони, ще има оптимална организация на народните представители и кворум, гарантира Данаил Кирилов. Той не смята, че кворумът в парламента е заложник на поведението на ДПС. Но подчерта - при всички положения "съобразяваме тяхното поведение, не мога да кажа, че се чувстваме заложници, политиката е отговорна дейност и би трябвало да се упражнява добросъвестно и отговорно"..." - "Стандарт".

Болестите по животните също са сред актуалните теми.

"Сагата с чумата по дребните животни продължава вече пети месец. А поведението на Българската агенция по храните (БАБХ) вече придобива трагикомичен оттенък, след като стана ясно, че тя призова главния прокурор да разследва дали зад малката ферма в село Болярово, която отказа козите и овцете да бъдат избити, не се спотайва ОПГ - организирана престъпна група. Нещо повече, БАБХ настоява Наказателният кодекс спешно да бъде допълнен с нов текст, който да преследва "лоши практики в отглеждането на животни". В отговор на въпроси, изпратени от в. "Сега", агенцията обяснява, че фермата в Болярово е нелегитимна и регистрацията й е отнета. Според БАБХ няма съмнение, че животновъдният обект е огнище на болестта. Пробите, взети през юни, показват наличие на инфекция с вируса на чума, гласят писмените отговори, подписани от шефа на агенцията Дамян Илиев. Ето защо от БАБХ са поискали прокуратурата да провери дали стопаните от Болярово не са ОПГ. Заподозряната от Илиев ферма е собственост на Ана Петрова и Тодор Димитров, които твърдят, че животните им не били болни. Пред стопанството вече трети месец има лагер на протестиращи, които подкрепят собствениците и не допускат външна намеса. Кризата с чумата прерасна и в политическа драма, а информационното затъмнение от страна на БАБХ накара стопаните да се усъмнят в достоверността на пробите за чума по животните им. Агенцията предприема поредна противоречива стъпка за справяне с болестта, която отдавна трябваше да е овладяна. В писмото си до главния прокурор изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев твърди, че "саботирането на мерките може да застраши и безопасността на населението. При всички случаи действия, подобни на видените в град Болярово, са заплаха за националната сигурност!", гласи текстът. В обръщението си към прокуратурата БАБХ моли за съдействие и предприемане на мерки срещу действията на защитниците на фермата. И настоява да "се инкриминират лошите практики при гледане на животни, възпрепятстване на контролните функции в държавата и умишлено разпространение на заразни болести при животните". Шефът на агенцията иска да се потърси административна и финансова отговорност на защитниците на фермата, тъй като пречели на работата на ветеринарите и създавали излишни разходи за бюджета заради увеличения брой проби и появата на нови огнища. Според него трябва да се търси и съдебна отговорност и да се забрани отглеждането на животни от хора, които са "заплаха за здравето и живота на животните и/или хората". - в. "Сега".

"Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) кани представителите на птицевъдния сектор да участват в работна група, която да набележи мерки срещу птичия грип, съобщи институцията. По-рано днес служители на птицевъдна ферма край Хасково протестираха, а собственикът на компанията обяви, че 16 хил. птици са евтаназирани, а съдбата на други 13 хил. новоизлюбени и стерилни патета е висяща заради бездействие и некомпетентност на агенцията. Той предупреди, че протестът ще се пренесе в София в понеделник. Успоредно с това агенцията обяви, че кани представителите на бизнеса също в понеделник, за да обсъдят предприетите и планираните бъдещи мерки за превенция и контрол на птичия грип. Напомня се, че по-рано тази седмица със заповед на изпълнителния директор Дамян Илиев се въведе програма за засилен надзор на птицевъдните обекти. Задължителните мерки в нея са биосигурност във фермите, по- висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и превенция в цялата страна, както и изискването птиците да бъдат транспортирани само след като са предварително лабораторно изследвани за наличие на вируса. С цел превенция и намаляване на риска от разпространение на инфекцията около огнищата със заболяването в Пловдив и Хасково се създават предпазни зони и зони на наблюдение, в които се забранява движението и търговията с птици и яйца за разплод с изключение на птици за незабавно клане, чието движение е под официален контрол, информира пресслужбата на агенцията. Собственикът на фермата за патици - мюлари "Про агро 2000" край Хасково Павел Челебиев, коментира пред БТА, че се съмнява в достоверността на установеното огнище във фермата му. . "Първите проби бяха взети без да ни оставят контролни проби, които ние можем да дадем в референтна лаборатория. Втори проби, които са заверени и нотариално, се оказаха отрицателни", каза призводителят. Досега са евтаназирани 16 000 възрастни птици, но междувременно са се излюпили нови стерилни 13 000 патета. Има две възможности - да ги разселим в чисти помещения или пък да ги умъртвим хуманно. Комуникацията с БАБХ, която трябва да вземе решението, обаче прекъсна тотално. Нито се обаждат по телефона, нито пък изпращат представител", посочи птицевъдът. Има опасност патетата до утре да се обезводнят и да умрат като идната седмица се очаква излюпването на още 40 хил. малки. Яйцата за тях пристигали по график от Франция, където се изнася готовата продукция." - в. "Дневник".

Всекидневниците проследяват и съдебния сериал със задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

"Въпреки че са с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрият, отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната бивша заместничка Биляна Петрова остават ареста. Това реши апелативният специализиран наказателен съд с доста странни мотиви. Двете са задържани под стража от 17 април. По този повод бившият пиар на Десислава Иванчева Петър Кърджилов обяви гладна стачка, докато съдът не освободи Иванчева под домашен арест. Миналата седмица съдия Иво Хинов, който гледа делото за подкуп смекчи мерките им за неотклонение на "домашен арест" след преценка, че след разпитите на свидетелите от районната администрация и от Столичната община няма опасност двете да повлияят на показанията им. Те обаче не бяха пуснати на свобода, за да се изчака дали прокуратурата ще протестира решението. Няма риск Иванчева и Петрова да се укрият, пише в определението съдия Магдалена Лазарова, която е докладчикът по делото. "Рискът от бъдещо престъпно поведение при определяне на по-лека по вид мярка за неотклонение обаче не е хипотетичен", мотивира се съдията. Тя твърди, че здравословното състояние и на двете подсъдими не пречи да стоят в ареста, както и че винаги нуждите им от лечение са посрещани адекватно. Според Лазарова поведението на Иванчева и Петрова демонстрира "поставяне над закона и безнаказаност, разкриващо нежелание за съобразяване с установения правов ред, склонност към извършване на действия за препятстване на правосъдието и навреждане на лица, позволили си да изнесат компрометираща ги информация". По друг начин протекоха нещата при третия задържан - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Неговата мярка бе променена в домашен арест миналия четвъртък, и той излезе на свобода веднага, без съдът да изчака дали прокуратурата ще протестира решението. Това породи съмнения, че има сделка и той е получил по-лека мярка срещу бъдещите показания в подкрепа на обвинителната теза. Прокуратурата все пак е протестирала и неговото освобождаване. Съдът все още не се е произнесъл по него. Иванчева и Петрова са обвинени, че са поискали 500 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, като са получили 70 000 евро. Дюлгеров е посредник. B xoдa нa пpoцeca нитo eдин oт paзпитaнитe oт "Mлaдocт" нe зaяви дa e чyвaл ĸмeтът или зaмecтничĸaтa дa ca иcĸaли пoдĸyпи, a нacтoящият и.д. ĸмeт Pyмeн Pyceв oтpeчe пoĸaзaния oт дocъдeбнoтo пpoизвoдcтвo, чe дaвaнeтo нa xoд нa cтpoитeлнитe пpeпиcĸи в "Mлaдocт" e билo пocтaвянo пoд ycлoвиe." - в. "Сега"

"Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова остават в ареста. Това е решил Специализираният апелативен съд на закрито заседание в четвъртък. В средата на октомври магистратите от Спецсъда постовиха двете да бъдат пуснати под домашен арест, но прокуратурата протестира. По-леката мярка е взета само срещу другия екскмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Той е сочен за посредник в схемата за получаване на подкуп, за което тримата задържани през април отговарят пред темида. Според обвинението парите, намерени в колата на Иванчева при показния арест в центъра на София, били поискани от строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка за строеж. В петък Дюлгеров отказа да коментира дали и той е "светнал" с белязани пари, познава ли Ваклин и как са организирани срещите им. "Всичко ще стане ясно", лаконичен бе Дюлгеров. Прокуратурата пък обяви, че вече е внесла протест срещу неговото освобожждаване под домашен арест. На последното съдебно заседание по делото ключов свидетел промени показанията си. Тогава арх. Румен Русев обяви, че не си спомня Иванчева да му е оказвала натиск и да е казвала, че ще се придвижват преписки само, ако се правят градинки в района." - в. "Стандарт".

В "Труд" отделя място на темата за фалшивите новини:
"Така наречените фалшиви новини, обикновено са насочени към разрушаване на репутацията на определени хора- политици, общественици, познати лица и общественици. Това каза Явор Колев, началник на отдел киберпрестъпност в ГДБОП, по Канал З. Вчера например, попаднах на споделена новина, че НАТО ни облива с отрови от самолети. Това е една стара новина, която има за цел да сплаши хората, да разколебае нашата позиция да бъдем член на НАТО и по този начин се използват тези пропаганди методи, каза Колев. По думите му, в момента фалшивите новини се разпространяват мигновено чрез фалшиви профили в социалните мрежи. "Дадена новина се споделя до приятелите ти във фейсбук и достига до ужасно голяма аудитория", обясни той . Изследванията показват, че над 70 процента от децата и възрастните не мога да направят разлика между фалшивите новини и истинските. След като е публикувано в интернет или дадено по телевизията, значи е истина. В сегашната ера, всеки един от нас става генератор на информация и известни хора например, може още повече да влияят на това, каза още шефът на отдел киберпрестъпност в ГДБОП. "При нас ежедневно пристигат хора, които имат проблем, или чрез фалшиви профили в социалните мрежи разпространяват срещу тях фалшива информация, която дори би могла да разруши семействата им, или кариерата им. Информацията, която се разпространява в интернет трябва да е от реални хора, реални журналисти и собственици. Зад известни сайтове с известни собственици, може да им се търси отговорност, но когато една новина се появи в сайт еднодневка, тя се разпространява мълниеносно. Този процес може да бъде ограничен, ако има законодателни промени, които да разследват. Ние можем да стигаме до авторите на такива новини, ако имаме право да го правим", заяви Колев. Ако имаме такова законодателство, това ще спре много злокачественото разпространение, но за целта трябва да имаме законодателна възможност да събираме доказателства в тази насока. Мисля, че всички, които присъстваха на конференцията, всички са съгласни, че това е проблем, който трябва да бъде разрешен. Ще му дойде времето в кратки срокове, категоричен беше Явор Колев."