Тероризъм. 

"Труд":

Иван Захариев насочвал оръжие към инструкторите в стрелбищата

Българинът, обучавал се да бъде терорист и да се присъедини към „Ислямска държава” е насочвал няколкократно оръжие към инструкторите в стрелбищата, които е посещавал в София и Пловдив. Според разказите им Иван Захариев е искал да види дали би могъл да убие човек от упор. Данни за случая на избягалия от Австралия българин кандидат-терорист изнесе говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БТВ.

Арестуваният в София 21-годишен е влязъл в полезрението на българските власти 20 дни, след като се е прибрал у нас. Той е избрал България за място, където да се обучи да бъде достоен член на терористична организация. По думите на Арнаудова има данни, че 2 дни той е прекарал в Сирия, където се е учил да стреля с автомат „Калашников”. Това обаче не му е било достатъчно и е искал да се научи да борави и с други оръжия и да бъде готов да убива.

 

Реакция. 

"Монитор":

Външно призова Скопие да се разграничи от гаврата на Неделковски

Външно министерство призова властите в Македония да се разграничат от „позорното“ поругаване на паметника на Каймакчалан. От ведомството излязоха с официална позиция по повод действията на македонския журналист Миленко Неделковски, който навръх Деня на независимостта си качи снимки във Фейсбук как разбива с чук плочата в памет на българските войници, загинали по време на Първата световна война. 
„Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство“, е записано в позицията на министерството. 
В нея изрично се посочва, че българската държава години наред е полагала усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, която символизира помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви.

 

Референдум. 

"Сега":

Слави Трифонов регистрира в ЦИК комитет, който ще агитира за референдума

Tевизионният водещ Слави Трифонов внесе днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) документи за регистрация на Инициативен комитет в подкрепа на въпросите от референдума, иницииран от собственото му шоу.
За да стане това факт, бяха събрани 2500 подписи в подкрепа на комитета. Трифонов се появи в 13 часа пред
сградата на ЦИК на пл. "Княз Александър I".
Националният референдум ще се проведе заедно с президентските избори на 6 ноември тази година.
Първоначално референдумът беше от шест въпроса, но през юли Конституционният съд обяви шест от тях за противоконституционни.

На на 6 ноември българите няма да бъдат питани дали броят на народните представители да бъде намален на 120, дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите и дали директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

 

Туризъм. 

"24 Часа":

Прибрахме 1,1 млрд. евро от чуждите туристи

Над 1,1 млрд. евро пръснаха чуждите туристи по време на почивката си у нас, пише вестник "Телеграф". Това става ясно от данни на Института за анализи и оценки в туризма. Според директора на института Румен Драганов сумата е по-голяма спрямо миналата година, тъй като броят на туристите се е увеличил значително това лято.