24 часа

Изкарват и танкови влекачи срещу снега

Велико Търново осигури и танкови влекачи срещу снега, съобщиха от местната администрация. При нужда техниката ще бъде използвана за снегопочистването.

Националният военен университет осигурява два триосни камиона с гребла, три верижни влекача и още един “Татра”.

. „Труд”

Генералски пуч изхвърли шефа на армията

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов беше изхвърлен от армията по безпрецедентен начин.

В 17 ч в петък му е връчен протокол, подписан от членовете на Съвета по отбрана, че му прекратяват мандата заради пределна възраст, научи „Труд“ от свои източници. Малко преди това Валерия Кардашевска, началник на кабинета на военния министър, е привиквала в канцеларията си един по един всички генерали, които участват в Съвета по отбрана, за да разпишат протокола за махането на вицеадмирала три седмици преди той да навърши 59 г. За първи път такова важно решение се взема не на Съвет по отбрана, на който всички гласуват открито.

В четвъртък военният министър Николай Ненчев беше извикан в комисията по отбрана в Народното събрание, за да даде отчет какво смята да прави с бъдещето на шефа на армията. Ненчев обеща, че до идния вторник ще извърши всички съгласувателни процедури и ще обяви решението си.

„Стандарт”

Вдигат цената на водата от 2017 г.

Водата ще поскъпне от 2017 г., коментираха водни експерти пред Mediapool. Причина за това е новата методика на ценообразуване на водоснабдителните и канализационните услуги (ВиК), след като правителството вчера одобри две наредби за ВиК услугите. Те влизат в сила от 1 януари 2017 г. и са част от водната реформа, която е едно от предварителните условия, поети от страната ни към ЕС, за да бъде финансиран секторът през новия програмен период. ВиК операторите ще трябва да преоценят активите си за да могат да ги поддържат.

 „Монитор”       

България е като щата Мейн по брутен вътрешен продукт

Анализ на брутния вътрешен продукт на отделните щати на САЩ сочи, че по БВП България може да бъде съотнесена със щата Мейн. Това може да бъде видяно на картата, публикувана на сайта Howmuch.net, като резултат от сравнение с други държави по света. Според графиката по показатели на БВП Флорида прилича на Холандия. Оклахома е Беларус, Литва и Словения, Охайо с население 11 млн. души прилича на Нигерия (173 млн. души). В икономиката брутният вътрешен продукт (БВП) е мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време в даден географски район. Това е един от начините за измерване на националния приход и продукция.