МВР продължава да прибира дарения от закъсали общини

"24 часа"

Кандидатите за министри много, но никой не ги кани

Десетки кандидати за министри изпращали биографии, доверени хора или пък напомняли за себе си с телефонно обаждане до двамата президенти - Росен Плевнелиев и Румен Радев. Някои от желаещите били засечени дори да дублират своите оферти и при настоящия, и при бъдещия държавен глава. Изненадващо обаче до този момент нито Росен Плевнелиев, нито Румен Радев е отправял конкретна покана към определени личности. Затова и имало смут сред кандидатите за министри.

"Труд"

Кунева шета в Брюксел, предлага се за еврокомисар

Меглена Кунева е била в Брюксел, където убеждавала високопоставени представители на европейските институции да я подкрепят за пост в Еврокомисията, научи "Труд" от свои източници в белгийската столица.

Точно преди седмица вицепремиерката в оставка бе засечена на летището в Брюксел, а нейна визита там не бе обявена. Според информацията Кунева е изложила аргументи в своя полза, като дори е посочила ресор - "Изследвания, наука и иновации".

В момента тази сфера се ръководи от португалеца Карлош Моедаш, но той обмислял оттегляне. Причината - неговият сънародник и новоизбран генерален секретар на ООН Антонио Гутереш го искал в екипа си.

"Стандарт"

Паламудът сменя шарана за Никулден

Никулден наближава, а с него и голямото търсене на риба за празничната трапеза. Тази година рибарите казват, че паламудът ще измести шарана на празничната трапеза. Препълнени мрежи зарадваха рибарите ни в Черно море през последния месец. Стари вълци се кълняха, че за последно през 60-те години свети Никола им е пращал толкова богат улов. "Излизам за риба повече от 2 десетилетия и не помня да сме имали в наши води подобно изобилие от лефер, чернокоп, паламуд. По-старите рибари ми разказват, че преди около 45 години се случил такъв благодат", разказа морският вълк Виктор Лучиянов. През последните години най-вкусните риби станаха кът и цените им полетяха нагоре. Сега паламудът, който до тази есен се продаваше между 15-20 лв. килото, падна до 4 лв. При последния улов пък закова 12 лв. Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба.

"Монитор"

Конфискуват колите на BG джигити, карали в ЕС

Колите, както и недвижимото имущество на български шофьори, които са нарушавали правилата за движение по пътищата в страни от Европейския съюз, ще бъдат конфискувани. Това е заложено в Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Той се прилага у нас, а член 3 от него гласи, че всяка глоба или всякакъв вид парична санкция, наложена с акт, ще се събира от НАП в съответната държава. За да се стигне до конфискация на каквото и да е имущество, страната, в която е извършено нарушението, трябва да изпрати акта на български език до съответния Окръжен съд по местоживеене на шофьора. След това документите се придвижват до НАП и КАТ за установяване на самоличността на шофьора и той подлежи на най-тежката санкция - конфискация, ако не заплати глобата си.

"Сега"

МВР продължава да прибира дарения от закъсали общини

Общини от най-бедните райони на България правят редовни дарения на МВР под формата на най-елементарни консумативи като горива, смазочни материали и компютри, въпреки че силовото министерство традиционно е сред най-добре осигурените финансово. Това става ясно от отчета на даренията за ведомството до 30 септември т.г.

Дарения са правени на 16 от общо 28 областни дирекции. Сред тях е и ОДМВР-Видин, което е разчитало на гориво от общини в най-бедния регион на ЕС.

В Своге са купили телевизор и домакинско оборудване за служителите на реда, а в Средец са дали над 13 000 лв. за фаянсови плочки и дограма. Долна Митрополия е осигурила на полицаите си ремонтирано управление за повече от 23 000 лв.

"Дума"

1094 непълнолетни създали семейства през 2015 г.

1094 са случаите на съжителства на семейни начала на пълнолетни с деца под 16 г. през миналата година, сочат данните на ДАЗД. Сред проверените общини първенец е Котел, където за година са установени общо 86 ранни съжителства, от които са родени 41 бебета. От 11 "брака" на пълнолетни с непълнолетни в Раднево са родени 5 бебета. В Котел са регистрирани 45 случая. За година в района на Трън са установени 10, в Разлог - 19, а в Ивайловград сигналите са за 7 непълнолетни момичета, които живеят с пълнолетни мъже.

Не всички случаи обаче влизат в прокуратурата. Държавното обвинение в Казанлък например е уведомено само за половината непълнолетни момичета, които са бременни или съжителстващи на семейни начала с непълнолетни или пълнолетни лица.

"Капитал дейли"

Всички данъчни дела са блокирани

Стотици дела, с които се оспорват издадени от данъчните ревизионни актове, са временно спрени от съда. Причината е, че в момента се чака тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС). Искането е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров, а въпросът е дали е нищожен ревизионен акт, ако е издаден не точно от служителя в НАП, посочен в закона.

Дотук се стига след противоречива практика на ВАС. През октомври над 25 от обжалваните ревизионни актове, разглеждани от Първо отделение на съда, са обявени за нищожни. Спорът е по процесуални нарушения, свързани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от далечната 2013 г., а не по съществото на присъдените данъчни задължения на фирмите.