Форсирането на темата за евентуалното решение на Росен Плевнелиев да се бори за нов президентски мандат е лайтмотивът на съботните вестници. 

„Уникален политически екшън заформи Радан Кънев, като зад гърба на Росен Плевнелиев го издигна за втори мандат. Лидерът на ДСБ огласи своята оферта на извънреден брифинг, на който призова президентът да се кандидатира за нов мандат като независим и обеща да го подкрепи... От "Дондуков" 2 реагираха като ужилени на неочакваното предложение. В официално съобщение категорично беше заявено, че ходът на Кънев изобщо не е съгласуван с президента. "Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава", се казва в прессъобщението... В отговор на гневната реакция Кънев уточни пред "Стандарт", че не е разговарял лично с Плевнелиев, а целта му била да мотивира Плевнелиев да се кандидатира... С хода си Радан Кънев успя да изненада и партньорите си от Реформаторския блок. Оказа се, че те изобщо не знаят за намеренията на ДСБ...” – в. „Стандарт”.

„ДСБ призовава десните партии, включително ГЕРБ, да подкрепят кандидатурата на президента Росен Плевнелиев за втори мандат. Това каза лидерът на партията Радан Кънев след заседание на ръководството на партията. Самият Плевнелиев обаче отговори, че изявлението не е съгласувано с него и че той ще оповести решението си дали ще се кандидатира в края на юни. "Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава", се казва в съобщението.” – в. „Сега”.

„Обединение в дясното пространство по повод издигането на Росен Плевнелиев за независим кандидат-президент беше поискано от ДСБ. Това стана ясно на пресконференция на централата на партията. "Ние смятаме, че президентската институция е основен гарант за геополитическата стабилност на България, за нейната външнополитическата ориентация, за отбранителната способност на армията и за защитата на правосъдието от политически намеси. Това е конституционната роля на българския президент", коментира председателят на ДСБ Радан Кънев.” – в. „Труд”.

„Не участвам в подобни оферти, заяви Росен Плевнелиев в Панорама по БНТ по повод предложението на Радан Кънев ДСБ да го предложи за втори мандат. Плевнелиев ще обяви до 30 юни дали ще играе отново за президент. Дотогава щял да работи за правосъдната реформа и за антикорупционния закон. По повод наложеното от него вето върху изборния закон държавният глава заяви, че то е било с ясни аргументи, посочил е доброто, но и проблемите. В отговор имало инат. Няма да се съглася да се отнемат правата на едни граждани и да се дават на други, заяви той още по повод Избирателния кодекс...” – в. „24 часа”.

„Равноотдалечен съм от всички политически сили, не влизам в задкулисни действия, не приемам оферти, но съм готов да играя ролята на бушон, както ми се е налагало и досега. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за предаването "Панорама" на БНТ. Той коментира заявката на ДСБ, направена по-рано през деня, той да бъде издигнат за независим кандидат президент за втори мандат от прозападно ориентираните политически формации. Плевнелиев подчерта, че държавният глава е назависим по конституция и равноотдалечен от всички политически сили. Той подчерта, че работи по съвест, надпартийно и по закон и не става въпрос за "оферти и други действия извън конституцията". "В задкулисни действия не участвам, а хората, които дават такива оферти, излагат свои становища", каза президентът...” – в. „Дневник”.

Договорките, ултиматумите и „финтовете” в  управляващата  коалиция остават сред актуалните теми на всекидневниците.

„Депутатите от Реформаторския блок поискаха от партньорите си от Патриотичния фронт да подкрепят закона на Меглена Кунева, за да не напуснат управляващата коалиция. Патриотите пък настояват от блока да се присъединят към отхвърляне на президентското вето върху Изборния кодекс, за да не изпълнят своя ултиматум за оттегляне на подкрепата си за кабинета. В ролята на арбитър на спора  влезе премиерът Бойко Борисов, който преди парламентарния контрол се срещна с партньорите си. "В негово присъствие аз реагирах остро към колегите от ПФ за неподкрепата им в Комисията за борба с корупцията. За нас законът е мотив да сме част от мнозинството. Ако бъде премината тази граница, не виждаме основание да продължим да сме част от кабинета. Антикорупционният закон трябва да бъде приет", коментира пред "Стандарт" Найден Зеленогорски. Негови съпартийци допълниха, че приемат гласуването "въздържал се" (с което на практика законът бе отхвърлен) като "сигнал", който ще бъде преодолян с диалог. От ПФ изразиха готовност да подкрепят закона на първо четене в зала, но само ако Меглена Кунева обещае да внесе промени в него. Те са притеснени от анонимните сигнали и липсата на контрол върху членовете на Бюрото за борба с ВИП корупцията. На срещата е постигнат напредък по Изборния кодекс. РБ са поели ангажимент да гласуват за отхвърляне на ветото. Във вторник се очаква мнозинството да излезе с единен проект за промени в изборните правила.” – в. „Стандарт”.

„Ново напрежение в управляващата коалиция предизвика гласуването в антикорупционната комисия преди ден на закона срещу корупцията, изготвен от екипа на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева. 6-има депутати се въздържаха, само 4-ма бяха “за”. Ако не мине законът, реформаторите ще напуснат управляващата коалиция. Това е предупредил в прав текст съпредседателят на РБ и заместник на Кунева в ДБГ Найден Зеленогорски по време на среща на Бойко Борисов с коалиционните партньори, която се проведе в кабинета на председателя Цецка Цачева днес по обед, разказаха участници в нея пред “24 часа”. “Мерките, включени в антикорупционния закон, са спешни, за да можем да покажем на децата си, че който не се съобразява с правилата, няма шансове за успех”, коментира Кунева на форума “Региони в растеж”, който “24 часа” организира в Русе. “Следващите стъпки са свързани с това да си дадем сметка за ситуацията в държавата. Да направим не само призив за чиста среда, но и да кажем как ще го постигнем. Всеки да каже какво ще направи, за да се получи”, призова Кунева. “Абсурдно е, докато премиерът Борисов е на среща на върха в Лондон за борбата с корупцията и представя усилията на страната ни в тази сфера, ресорната комисия по антикорупция в България да не приеме Закона за противодействие на корупцията по високите етажи”, коментира тя и пред БНР. Водещата комисия - правната, още не го разглеждала, а регионалната го одобри. “Народните представители очевидно продължават да се съмняват в анонимните сигнали. Сега има всички възможни изисквания как се подава сигнал. Изискванията към сигнала са най-важните нови елементи между първия и втория закон”, обясни тя разликата с първоначалния проект, бламиран м.г. от парламента. Министрите са овластени, гражданите - с много по-малки властови възможности, и чрез анонимните сигнали и те се овластяват и няма да се страхуват да съобщят за нередности, обясни още Кунева...” – в. „24 часа”.

„Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща подкрепата на депутатите си за антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. В четвъртък комисията за борба с корупцията в парламента го отхвърли на първо четене с 4 гласа "за" и 6 "въздържал се". Парламентарната група на ГЕРБ стои зад антикорупционния закон, въпросът е, че трябва да се постигне необходимото мнозинство, коментира Цветанов и обеща да го дискутират отново в групата. Обяснението на депутати от антикорупционната комисия за гласуването им били критиките на шефа на комисията Валентин Иванов от Патриотичния фронт. Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски (Реформаторски блок) събощи, че поставил въпроса за закона много остро на срещата на мнозинството с премиера поставих Бойко Борисов. "За нас приемането на антикорупционния закон е една от трите политики, които ни мотивират да подкрепяме мнозинството", добави той. Водещата комисия по закона е правна, а в регионалната законопроектът мина с крехко мнозинство на първо четене, напомни Зеленогорски. Ще направим всичко възможно да получим подкрепа за него. Надявам се, че в залата законът ще мине на първо четене, тъй като това е граница, която няма как да преминем. Всички забележки могат да бъдат изчистени между четенията и бях пределно ясен пред колегите от Патриотичния фронт, добави той.” – в. „Дневник”.

„Борисов финтира Цветанов и за социалния министър Номинацията на нов социален министър от ГЕРБ отново показа разрива между премиера Бойко Борисов и някогашната му дясна ръка Цветан Цветанов, шеф на парламентарната група. По ирония на съдбата в центъра на интригата се оказа вицепремиерът Томислав Дончев, когото Борисов нарече "войник на ГЕРБ" и с когото говорел "всеки ден часове наред". Някога в тази роля влизаше Цветанов. Вчера Борисов обяви, че досегашният зам. социален министър Зорница Русинова ще заеме поста, овакантен от Ивайло Калфин от АБВ. Номинацията изненада Цветанов, който от два дни твърдеше, че събира подкрепа за вицепремиера Томислав Дончев. "Дончев не е бил вариант за социален министър. Той е натоварен да се занимава с тежки и сериозни задачи в други ресори, свързани с еврофондовете и енергетиката", написа премиерът във "Фейсбук". "Ако един човек става за всичко, той по всяка вероятност не става за нищо", заяви и Дончев и уточни, че никога не се е съгласявал да поеме поста и не знае защо Цветанов го е обсъждал. Докато шефът на ПГ на ГЕРБ лансираше колегата си за поста, Борисов и Дончев летяха до Лондон и оттам са се забавлявали с номинацията, призна премиерът. "Даже се забавлявах с вашите очаквания, докато бях в Лондон. Понеже на мен английският хумор много ми допада", каза той пред журналисти вчера. На въпрос защо в последния момент е променил решението си за социален министър, Борисов каза: "В България медиите са не 100, а 1000 процента свободни. И не мога да се меся във вашите очаквания. От мен да сте чули нещо по темата за Дончев? Г-н Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група." Той изтъкна, че Томислав Дончев не е имал шанс да не се съгласи, ако се стигнело до такъв вариант. Това развитие на нещата свари Цветанов неподготвен. Още преди да бъде обявено името на Русинова, той се колебаеше кой ще е кандидатът и призна: "Вчерашните разговори, които имах с премиера - Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция, но разбира се разговорите продължават." Цветанов отново лансира премиерския съветник Тотю Младенов "и други лица" и се оправда, че "все още не може да се фокусира внимание, тъй като все още се водят разговори." – „Сега”.

Качеството на живот и продължителността на живота на българите също са сред темите на вестниците.

„България заедно с Латвия (74.5 години) и Литва (74.7 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. С най-висока са Испания (83.3) и Италия (83.2 години), сочат данните от Националния статистически институт (НСИ) за очакваната средна продължителност на предстоящия живот на населението. Очакваната средна продължителност на българите, изчислена за периода 2013 - 2015 г., е 74.5 години, като спрямо предходния период 2012 - 2014 г. тя намалява с 0.2 години, показват данните. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.1 години, докато при жените е с 6.9 години по-висока - 78 години. За десет години в периода между 2005 и 2015 г. средната продължителност на живота и при жените, и при мъжете е нараснала с 2 години. От данните на НСИ се вижда също, че хората в градовете живеят средно 75.3 години - с 2.7 години повече, отколкото в селата (72.6 години). Спрямо 2005 г. за населението в градовете увеличението е с 2.4 години, а за населението в селата се запазва на същото ниво. За българите, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.1 и 17.5 години. За десетгодишен период (2005 - 2015 г.) очакваната продължителност на живота на навършилите 65 години, се е увеличила с 1.4 години - с 1 и 1.2 години съответно за мъжете и жените. Най-малка е средната продължителност на живота във Видинско - 72.6 години в област Видин, а най-висока в Кърджали - 76.5 години.” – в. „Дневник”.

„Близо 2,2 млн. души, или 29,9% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек на месец под границата на абсолютна бедност от 296,50 лева. Това показват данни на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ за издръжката на живота у нас през първото тримесечие на 2016 година. Необходимите средства за издръжката на живот е 557,55 лв. на човек от 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца. За да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище, месечните доходите на домакинство трябва да бъдат около 2230 лева. Под издръжката на живот са общо 5,7 млн. българи, което е 77,6% от домакинствата в България. Това са хора основно от районите на Видин, Кюстендил, Хасково, Силистра, тъй като размерът на средната работна заплата там е около 600 лева, уточняват синдикатите. Близо 48% от домакинствата са с общ доход на човек от 296 до 558 лева (или около 3,4 млн. души). Тази група запазва относителна стабилност както на тримесечна, така и на годишна база. Доходите за около една четвърт от тези домакинства, обаче гравитират от 297 лв. до 390 лв.” – в. „Труд”.