Съдбата на управляващата коалиция е водеща тема за вестниците във вторник.

"След продължилото близо четири часа заседание на коалиционен съвет между "Обединените патриоти" и ГЕРБ, стана ясно, че групата на ОП остава в управлението в същия състав, предаде БНТ. Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети. Това каза лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров по време на пресконференция след коалиционния съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние", каза той и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. "Най-важното беше дали да продължим управлението, или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, което днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното - да останем управлението, за да не бъде страната в хаос, или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение, ще я платим пак ние", каза той. Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по време на брифинг след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ние сме много емоционални, но вие какво искате - тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети - за някаква джендърска култура? По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите", каза Каракачанов. Темата за оставките на тримата министри ще бъде съгласувана на коалиционен съвет в понеделник. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на брифинг след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Темата за оставките ще дискутираме в понеделник и там ще разговаряме персонално за всяка една", каза Цветанов..." - в. "Сега".

"С предстоящия есенен сезон ще създадем по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията. Това обяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на брифинг след продължило 4 часа заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти". "Който и да е от колегите от парламентарното мнозинство се обърне с някакви обиди, не смятам, че медиите са тези, чрез които трябва да водим този диалог. Днес имаше разум, имаше извод, че действително тази комуникация, която през последните няколко месеца се води чрез медиите не е най-доброто и не дава тази увереност", заяви още Цветанов. Според него стабилността днес е най-важното, за да има успех едно управление. "Ние нямаме различни тълкувания относно изпълнението на 4-годишната си управленска програма", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ. Темата за оставките на тримата министри ще бъде съгласувана на коалиционен съвет в понеделник, обяви Цветан Цветанов. "Темата за оставките ще дискутираме в понеделник и там ще разговаряме персонално за всяка една", каза Цветанов. "Към настоящия момент няма стартирана процедура по точка 6, където е записано да се търси съгласуване. То ще бъде направено в понеделник", допълни още Цветанов. "Имаме министри в оставка, но нямаме стартирана процедура, която да е вкарана в министерския съвет за промяна на състава му", уточни още той. Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети, заяви от своя страна лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. "Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние", каза той и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. "Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, което днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние", каза той. Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта, категоричен бе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. "Ние сме много емоционални, но вие какво искате - тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура. По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите", каза Каракачанов." - в. "Стандарт".

"Лидерът на НФСБ каза, че министерството на туризма е било обещано на неговата партия от самото начало НФСБ няма да напусне управляващата коалиция, но поставя условия за промени в управлението. Това се разбра от документа, приет след дебати от ръководството на НФСБ в Несебър през уикенда, прочетен от Валери Симеонов на нарочна пресконференция. Условията са няколко. Първото е на първия коалиционен съвет да се обсъди начинът на управление в правителството. Валери Симеонов е упълномощен да постави този въпрос. Освен това той ще иска смяна на ръководството на парламентарната група. НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри. Ако бъдат отхвърлени тези предложения отново ще свикат съвет на партията за напускане на коалицията. След заседанието вчера ви представихме позицията и анализа, свързан с поредицата от оставки в изминалата година и половина, а днес ще ви запозная с декларацията на Изпълнителния комитет, заяви Симеонов в началото на пресконференцията. Желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление. Оценяваме темповете, с които се изпълнява програмата, като незадоволителни. Извършват се политически уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален диалог и в малката, и голямата коалиция. НФСБ не приема за нормални подобен модел за управление на държавата и отношения в коалицията, коментира Симеонов. НФСБ изисква решителна промяна от страна на премиера и ГЕРБ, насърчаване на доходите, гарантиране на живота, здравето на българските гражданите, борбата с корупцията. НФСБ реши първо председателят да постави въпросите за начини на управление - диалог и кадрови промени, да предложат промяна на коалиционното споразумение. Партията ще гласува против оставката на тримата министри, в случай на бойкот НФСБ ще инициира свикване, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в управлението на държавата и коалицията. "Без каквито и да било претенции за власт, постове - България е над всичко", заяви Симеонов. Не можем да дадем срокове, въпросите, които поставяме в тази декларация са с голямо действие. Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция, както и в малката. Искам да припомня, че НФСБ е самостоятелна партия. Може да не сме голяма партия, но сме самостоятелна, която държи на своята независимост, каза Симеонов. В коалиционното споразумение е записано - когато се извършват кадрови смени, те да бъдат съгласувани с коалиционните партньори. Това не беше спазено, категоричен бе Валери Симеонов. "Лидерът на "Атака" тази сутрин си позволи да излъже и да изопачи повода за моето напускане на председателския пост на общинския съвет в Бургас. Поводът беше изграждането на джамия в ж. к. "Меден рудник". Аз се противопоставих на общинския съвет, но той реши да има такава джамия и това е причината за моето напускане", заяви Симеонов." - в. "24 часа".

"За ВМРО запазването на коалицията "Обединени патриоти" е фундаментално важно. Това пише в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на партията, която е част от коалицията заедно с "Атака" и Национален фронт за спасение на България (НФСБ), Красимир Каракачанов. Той отбелязва, че публикацията му е "във връзка с някои негативни послания, изразени пред медии по отношение на бъдещето на коалиция "Обединени патриоти". Каракачанов подчертава, че "вина за сегашното напрежение имат всички участници в коалицията и всеки трябва да осъзнае своята, а не да изтъква чуждата". "Никой няма права на ментор в "Обединени патриоти", пише Каракачанов, който е вицепремиер и министър на отбраната. Да се промени начинът на управление в голямата коалиция ГЕРБ с "Обединени патриоти" поискаха по-рано днес в декларация от партия НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов, като в противен случай политическата формация ще обсъди напускане на коалициите. "Изход има, ако има воля за полагане на усилия и загърбване личния и партийния егоизъм. Считам, че Съветът на коалицията трябва да се събере възможно най-скоро и да утвърди базисните политики на коалицията през следващия политически сезон", пише още Каракачанов. И добавя, че всяка от партиите в "Обединени патриоти" трябва да заяви в следващите дни желае или не за в бъдеще да участва в коалицията при провеждане на избори." - в. "Дневник".

Вестниците публикуват и обръщението на Румен Радев по случай началото на новия политически сезон.

"Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение по повод началото на новия политически сезон... "Авторитаризмът не е бъдещето на България. Нови избори няма да отворят нова перспектива. От опозицията гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление", каза държавният глава. През август българският бизнес преживя срив на Търговския регистър, а 200 000 сънародници загубиха застраховките си "Гражданска отговорност". Това не са просто инциденти, а пробиви в държавността, подчерта Румен Радев. "Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. Като президент, ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие", каза в заключение държавният глава..." - в. "Труд".

"...Цялото обръщение: Започва новият политически сезон. Известно е, че дори да обърнете гръб на политиката, тя се интересува от вас. През август българският бизнес преживя срив на Търговския регистър. 200 000 сънародници загубиха застраховките на своите автомобили. Това не са просто инциденти, а пробиви в държавността. Законността и прозрачността са предусловие за всеки инвеститор. Чудно ли е тогава, че продължава сривът на чуждестранните инвестиции. Миналият политически сезон приключи с ветото, което наложих върху промените в Закона за приватизацията. То бе подкрепено от Народното събрание, но подобни лобистки текстове ерозират остатъчното доверие в парламента. България се управлява повече през телевизиите, отколкото през институциите. Скалъпени интриги засенчват в медиите фундаменталните проблеми на обществото: несправедливостта, бедността, демографската криза и беззаконието. Страната се нуждае от идеи, а се дави в скандали. Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност. Проблемът в държавата не е персонален, а системен. Авторитаризмът не е бъдещето на България. Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива. Отговорното поведение диктува управляващата коалиция да се фокусира върху най-острите проблеми на обществото. От парламентарната и извънпарламентарната опозиция гражданите очакват ускорено изграждане на убедителна алтернатива на сегашното управление. През политическия сезон многократно посочвах два системни порока на днешна България: несправедливостта и корупцията. Те са рожби на злоупотребите на малцина, но и на примирението на мнозинството. Без него те не могат да парализират обществото ни. Предстоят ни месеци на политическо усилие, в което всички - граждани и политици, имат своя дял. Онези, които не поемат своята част от отговорността, обременяват с нея всички останали. Ако политическата класа е неспособна да се справи с проблемите, българите ще бъдат принудени да открият нови пътища за тяхното решаване. Като президент, ще вложа своите сили в отстояването на българската демокрация. В диалог и сътрудничество с Вас ще работя за извеждането на страната на нова перспектива за развитие." - в. "Сега".

Всекидневниците съобщават също, че цените у нас са скочили 85% от 2000 г. досега.

"Евростат: Цените в България са скочили с 85% за 18 години. Данните са на Евростат. България е четвърта в Европейския съюз по поскъпване, предава Нова телевизия. Първенец е Румъния със скок в цените от 257%. Средно за Съюза поскъпването за последните 18 години е с 36.5 процента. В нашата страна най-сериозно са поскъпнали цигарите и алкохолът - с над 400 процента. Сериозен ръст в цените за периода има и при образованието - над 200 процента, както и при здравеопазването - над 150 процента. За 18 години цените на тока, водата и газа са се вдигнали със 130%, а на храните с 87 на сто." - в. "24 часа".

"С 84.6% са се увеличили цените в България между 2000 и 2017 година, показват резултати от проучване на статистическата служба на Европейския съюз (ЕС) Евростат. За този период средното повишение в рамките на целия ЕС е 36%. С по-висок ценови скок са единствено Румъния (с 257%), Унгария (с 98%) и Латвия (с 86.7%). Най-голям е ценовият ръст (92.1%) в ЕС на алкохолните напитки и тютюневите изделия, като за България техните цени скачат между 2000 и 2017 година с 408.8%, отчита европейската статистика. Относително голямо повишение за посочения период в България отчитат и цените за хотелиерски и ресторантьорски услуги (повишение с 122.8%), както и за комунални услуги, включващи цените за вода, електричество, природен газ и жилищни наеми (повишение с 130.6%). С 214.5% през за периода са се увеличили цените за образование в България, което я нарежда на трета позиция в ЕС след Румъния (повишение с 297.3%) и Обединеното кралство (с 256.4%). Цените за здравеопазване в България са се повишили със 154.7%, като по-голям скок на цените за здравеопазване е отчетен единствено в Унгария (повишение с 156.8%). Евростат отчита повишение от 26.7% на цените в България на дрехи и на обувки, като в същото време цените на мебелите се увеличават с 13.7%, за комуникационни услуги - с 9.7%, за култура - със 17.4 на сто." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на теми от екологията:

"Започва операцията по източването на нефтения разлив край Созопол. Днес работна платформа ще влезе в морето с водолазен кораб и нефостъбирач. Те ще бъдат застопорени със специални котви, тежащи 6 тона. Потъналият преди близо век кораб "Мопанг" в момента изпуска много малко количество гориво. Това посочи водолазът Михаил Заимов. "Днес 6-тонни бетонни котви ще бъдат влачени под водата от Сарафово към "Мопанг" и ще бъдат положени около кораба, за да започнат корабите работа по източването на разлива. Това ще се случи, ако всичко е наред, през втората половина на седмицата", каза той. Водолазът посочи, че се надява да изтича нефт от кораба, защото е биоразградим. По думите му това е малък разлив. "В Черно море има 50 танкера със стотици тонове гориво, готови ли сме за реакция от такъв мащаб", добави той. Рискове за водолазите има, категоричен беше Заимов. "Това е една развалина под водата, рисковете за водолазите са големи. Те са мотивирани и са готови с техниката". Панайот Рейзи коментира, че разливът ще бъде овладян и случилото се малко се пресилва." - в. "Стандарт".

"21 бели щъркела, спасени и лекувани в спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора, бяха пуснати на свобода. Птиците бяха пуснати край язовира в село Опан, съобщи bTV. Очаква се те да останат в околността в следващите две седмици. През този период специалистите от Центъра за диви животни ще продължат да се грижат за тях и да ги хранят. След петнайсетина дни щъркелите ще се отправят към топлите страни, вероятно в свое собствено ято, което ще сформират. През тази година екипите на "Зелени Балкани" в Стара Загора са спасили и пуснали на свобода над 100 щъркела." - в. "Сега".