Магистрала "Люлин"

"Монитор":


Консултантът на „Люлин" взел 12 млн., не изработил и лев

 

Консултантът на проекта за магистрала „Люлин" е взел 12 млн. лева, а не е свършил работа за един лев. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, след като лично инспектира строителните работи по пътя, който трябваше да бъде завършен още миналата година. Има места, където мостовете са на височина шест-седем метра и това е можело да се избегне и да се спестят средства, коментира Борисов. Той напомни, че същата фирма е консултирала работата по магистрала "Струма" и затова пътят го нямало. Пет години и възложителят в лицето на пътната агенция, и държавата са отсъствали от този обект, направи равносметка Борисов. Той обясни, че за разлика от предишното правителство,

СЕГА ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН СЕ СЛЕДЯТ ОБЕКТИТЕ

като вчера заместник-министри инспектираха строежа на  "Тракия".

 

 

 

Кърпят дупки за 15 минути

 

"24 часа":

Революционен метод пълни дупките в София за 15 минути

 

За по-малко от 15 минути вече ще се пълни една дупка по улиците в София.

Това ще бъде възможно след въвеждането на нова технология за ремонт, която беше представена пред кмета на София Йорданка Фандъкова.

С тази технология запълването на дупка ще става десет пъти по-бързо от времето, необходимо при традиционните методи на ремонт.

Цялостният комплекс, с чиято помощ се прилага новата технология, струва около 250 000 евро.

 

 

 

 ЕС се тревожи за бг гражданство

 

 

"Сега":

Европа се тревожи от щедрото раздаване на българско гражданство

 

Европа е обезпокоена от възможния приток на извъневропейски граждани към пределите й. Статия в германския в. "Ди Велт" предупреждава, че милиони жители на европейски държави извън ЕС могат още сега да станат граждани на общността, стига да поискат от родината на своите предци съответния паспорт. Преди дни подобна публикация се появи и във френския "Фигаро". Двете държави са особено чувствителни към темата заради проблемите с ромски имигранти от България и Румъния. Франция дори предприе драстични мерки за връщането им в родината.

 

 

 

Банките надничат в данъчните ни сметки

 

 

 

"Стандарт":

Данъчната тайна пада за банките


Банките ще могат да гледат в данъчните сметки на фирмите и гражданите. Това обаче ще става само след изрично писмено тяхно съгласие. Идеята на Националната агенция за приходи е да даде електронен достъп на банките до данните от данъчните сметки на фирмите и гражданите. Така банките по електронен път ще имат възможност да видят какви данъци плащат клиентите им и съответно дали имат просрочени задължения към хазната, какви са официалните им доходи и печалби. С тази информация банките лесно ще виждат какво е финансовото състояние на гражданите и фирмите, които кандидатстват за кредит. Затова, преди да отпуснат заема, финансовите институции ще може да изискват от клиентите си да се откажат от банковата тайна и да им разрешат достъп до информацията в НАП.

 

 

 

В топ 3 на света сме по сива икономика

 

 

 

"Сега":

България е в световен Топ 3 по дял на сивата икономика

 

България е на трето място сред 37 държави по дял на сивата икономика. Това е изчислил икономистът Фридрих Шнайдер от университета в Линц, Австрия. При среден дял на сенчестата икономика от 21% в изследваните 37 държави в България тя е 37%. Пред нас са Латвия и Естония, съобщиха световните агенции.

В подреждането Шнайдер поставя на четвърто и пето място Турция и Гърция, следвани от Италия.

 

 

 

Здравеопазване

 

 

 

"Монитор":

Нанев забатачил програма срещу рака


Бившият здравен министър Божидар Нанев и чиновниците му са забатачили скринингова програма за борба с рака на гърдата, стана ясно вчера.

Програмата ни беше предоставена безвъзмездно от Великобритания и е разработена от водещи учени в областта на рака на гърдата и ранната му диагностика от медицинския университет в Единбург (Шотландия), разказа Евгения Адърска - председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя трябвало да послужи за модел на българска скринингова програма, каквато нямаме, още преди половин година, но до момента по този въпрос не е направено нищо.

 

 

 

Режим

 

"Стандарт":

Режим на тока по морето


Режим на тока удари Южното Черноморие. Курортите на юг от Бургас от снощи са на график 5 часа светло, един час тъмно, съобщи bTV. Такава ще е схемата поне докато не спадне пиковото потребление на електроенергия по курортите. Преди това шест от тях за пореден път останаха без ток заради претоварване на мрежата. Най-дълго на тъмно беше Поморие. Там светлото угасна в около 20 ч в четвъртък, а аварията бе отстранена чак в 3 часа сутринта вчера. За по-кратко на тъмно останаха и туристите в Слънчев бряг, Св. Влас, Несебър и Равда. Причина за спирането на тока са две аварии, станали почти едновременно, обясниха от ЕVN.

 

 

ДНК анализ брои мечките у нас

 

"Новинар":

Само ДНК анализ може да преброи мечките у нас

 

Само ДНК-анализът е този, който може да каже колко са точно мечките у нас. Това стана ясно от думите на експерти от Сдружение "Балкани", чиято основна цел е опазването на мечите. ДНК от животните, което се съхранява надлежно, може да помогне на експертите да направят точен анализ за техния брой, както и при евентуален инцидент да се установи коя точно мечка го е предизвикала.
Според екозащитниците мечките, обитаващи нашата територия, са между 500-800. По неофициални данни в Рило-Родопския масив има около 550 мечки, а в Стара планина са около 200.

 

 

Галев посяга към кметското място в Дупница

 

"Труд":

Спрягат Галев за кмет на Дупница


Пламен Галев  щял да се кандидатира за кмет на Дупница и щял да спечели убедително. Такива коментари вървят в града, смятан за "владение" на бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви. Те са подсъдими за създаване на организирана престъпна група.

 

 

 

Нилска треска

 

 


"24 часа":

Нилска треска - възможна и в наш комар


Обикновеният комар, който е най-разпространен у нас - кулекс пипиенс, всъщност е най-големият разпространител на вируса на западнонилския енцефалит. Това съобщи Огнян Миков от Центъра по заразни и паразитни болести у нас. Тигровият комар, който бе нарочен за виновник в Северна Гърция, е на предпоследно място като виновник.

Вирусът на нилската треска се съдържа в кръвта на птиците и по-рядко - на гризачи и коне. Комарите смучат кръв от тях, а после хапят и хора.

"Няма данни за птици, които да пренасят заразата у нас, нито за застрашаващо разпространение у съседите ни. Ето защо не са необходими специални мерки", каза Йордан Войнов, шеф на Националната ветеринарномедицинска служба.

 

 

 

Оперираха Наум Шопов

 

"Труд":


Поставиха 3 байпаса на Наум Шопов

 

Големият български артист Наум Шопов е приет в болница със запушване на едната артерия на 99%, съобщи БГНЕС.

Днес по обяд Шопов е бил в Сандански на почивка, където здравословното му състояние се усложнило. По спешност той е транспортиран до Центъра за спешна медицинска помощ-Благоевград, след което е прехвърлен на благоевградска линейка и към 15.30 часа е приет в Кардиологичната клиника на болница "Света Екатерина" в София.