Гергьовден

"Монитор":

Кризисен парад за празника на армията


Без традиционните танкове, бронетранспортьори, изтребители и друга военна техника премина военният парад за празника на армията вчера. Заради кризата парадът за деня на храбростта беше пеши. По площад

"Княз Александър I" в столицата маршируваха знаменният взвод на Националната гвардейска част, Гвардейският духов оркестър и представителни блокове на Военната академия „Г. С. Раковски", на Националната гвардейска част, на Сухопътните войски, на 68-а бригада „Специални сили", на ВВС и на ВМС. Блоковете бяха съставени от по 64 военнослужещи. След това прелетяха в боен ред три хеликоптера, националното знаме беше закачено на "Ми-17", който беше ескортиран от два вертолета „Кугар" от авиобаза „Крумово".

 

 

Мерки

 

"Труд":


Министри: В София на колело? Опасно е


Българските министри едва ли ще слязат от служебните коли, за да яхнат велосипедите или да ползват метрото до службата си, показа проверка на "Труд" . В сряда премиерът Бойко Борисов се закани да свали от държавните коли подчинените си в Министерския съвет. Още в ранни зори вчера финансист №1 Симеон Дянков обяви пред Би Ти Ви, че не може да ползва "метрото слънце" (по думите на Борисов), за да ходи на работа. Не стигало до "Бояна", където той живее. Затова бил готов да яхне велосипед. Според дипломат №1 Николай Младенов обаче да караш колело в София е опасно. По-голям шанс имало да оцелееш в Афганистан.

 

 

Арест

 


"24 часа":

Щели да арестуват Милко Ковачев заради енергото

 

Има заповед за арест на бившия енергиен министър Милко Ковачев, но той е разбрал за нея и е заминал за Англия, съобщи вчера в. "Банкеръ".

Изданието твърди, че срещу Ковачев и бившите му колеги Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров имало доказателства за нарушения и образуване на наказателни дела. Вестникът се позовава наанонимни източници от прокуратурата.

Ковачев щял да бъде обвинен за престъпления по служба заради приватизацията на енергоразпределителните дружества. Тази сделка била сред основните причини частните фирми да поддържат високи цени на тока.

 

 

 

Цветанов фаворит на премиера

 

"Стандарт":

Бойко: Цветанов ми е фаворит

 

Цветан Цветанов винаги ми е бил дясна ръка и за него винаги съм казвал, че ми е любим. Това заяви вчера пред бТВ премиерът Бойко Борисов по повод рейтинга на неговия заместник. Цветанов го изпревари с 4% и оглави класацията на политиците. Радвам му се, но ако сте ме отписали, грешите, предупреди премиерът.
"И Барселона падна от един треньор. Събрал съм около мен силни хора, добър кадровик съм. Втори човек като Цветанов бие по рейтинг президента. Министърът е пред 2 дилеми. Ако не покаже самостоятелност, ще започнат да му се подиграват, че е в сянката ми. Ако пък започне да я демонстрира, ще започнат да казват, че иска да вземе на Борисов мястото", каза още премиерът.

 

 

Македония спря наши военни на границата

 

"Труд":

Македония не пусна наш генерал и полковник


Двама български офицери не можаха да присъстват на поклонението пред паметта на загиналите български войници, чиито гробища са край Ново село, Струмишко, съобщи агенция "Фокус".

Причината е, че бригаден генерал Андрей Боцев, зам.-началник на Сухопътни войски, и полк. Николай Доцев са били с униформи.

"Щом ги видяха с униформи, македонските гранични полицаи заявиха, че в такъв случай това означавало специален режим за преминаване. Взеха да ги мотаят. След това казаха, че е необходим специален ескорт за тях. Малко по-късно пък заявиха, че трябва да имат специално писмо за целта на посещението ни, тъй като са военни. Мотаха ги доста дълго, изгубиха им почти целия ден", разказаха за "Труд" свидетели на станалото. Накрая на военните им омръзнало и те се обадили в София, за да доложат, че се връщат.

 

 

Обир

 


"24 часа":


Крадат целия поземлен архив на софийски район

 

Обирджии окрадоха архива на поземлените комисии на едно от най-привлекателните районни кметства в София, съобщиха столични полицаи. Взети били данни за собствеността от 30-те години на XX век.

"С тези документи могат да продадат чужда земя за стотици милиони", разказва шефът на сектор "Кражби" в СДВР главен инспектор Десислав Недялков.

Кризата стопи дебелите пачки спестени пари под дюшеците на българина и крадците вече отмъкват документи, в които са описани милиони.

 

 

 

SMS-насилие

 

"Монитор":


SMS насилие сменя шамарите в училище


SMS насилието е най-новата форма на тормоз сред учениците. Това каза пред "Монитор" училищният психолог Иван Игов от Дружеството на психолозите в България.

Увеличава се кибертормозът сред децата, сочат временните данни от представително изследване по програма на МОМН сред 2000 гимназисти, обясни Игов.

Учениците организирали психологическа атака с ежедневни съобщения по мобилния телефон срещу връстниците си. Най-често есемесите се изпращали от непознат номер или от интернет.