24 часа

Либия обяви, че ще задържа всеки български кораб

Да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг, който влезе в териториалните води на Либия. Да се прави обстойна проверка на всички плавателни съдове и ако сред техните собственици има български фирми или такива, регистрирани в България, те също да бъдат задържани. Това се казва в заповед на началника на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши, чието копие е публикувано в арабски медии.

Труд

12% от БГ фирмите със забавени плащания

Глоба за шофиране без платена електронна винетка няма да бъде налагана до 15 януари, докато не бъдат изчистени всички детайли по новата система. Това обяви Антон Антонов, директор на Националното ТОЛ управление в Агенция "Пътна инфраструктура".

До 7 януари ще бъде осигурена възможност водачите да купуват електронни винетки с пари в брой, не само в областните пътни управления и офисите на А1, но и в пощите и бензиностанциите.

Дотогава ще бъдат монтирани и 500-те терминала за самотаксуване на всички гранични пунктове и на възловите места в страната. Към момента са поставени автомати само на ГКПП "Капитан Андреево", а от днес и на Дунав мост.

Монитор

340 телефонни терористи отиват на съд за година

До момента обаче случаите на пратени в затвора са единични. Повечето провинили се сключват споразумение с прокуратурата и получават наказание "общественополезен труд". В зимните месеци телефонните терористи са наказвани да хващат лопатите в помощ на снегопочистващите фирми, а лятно време метат и почистват, след като ги изпратят да правят уборки на градинки и улици.

Стандарт

Ласкин отлетя при баща си

Иван Ласкин си отиде само на 48 навръх Богоявление. Отличният актьор почина след продължителна битка с ужасяващите диагнози, които го сполетяха напоследък. Те се отключиха с пълна сила, след като той неотдавна загуби баща си и психиката му не успя да се съвземе. Жена му Александра, дъщерите му Люба и София, майка му, двамата му братя, приятелите и колегите до последно се молеха и се надяваха, че духът му ще победи болестите. Но, уви, изтощеният му организъм не можа да преодолее пораженията, нанесени от алкохола и душевните терзания.

Сега

Медицинската сестра Нася Ненова осъди в България девет либийски мъчители

Близo 12 гoдини cлeд зaвpъщaнeтo y нac, Нася Ненова - eднa oт paзcлeдвaнитe, cъдeни и ocъдeни в Либия пo т.нap. "CΠИH пpoцec" мeдицинcĸи cecтpи, ocъди дeвeт oт cвoитe мъчитeли, съобщава "Де факто". Решението на Софийския градски съд не е окончателно. Cлyжитeлитe нa Глaвнo cлeдcтвeнo yпpaвлeниe нa Джaмaxиpиятa, cpeд ĸoитo и eдин гeнepaл, дa плaтят нa Hacя Heнoвa 500 000 лeвa oбeзщeтeниe зa нeимyщecтвeни вpeди и 26 617 лeвa зa имyщecтвeни, пocтaнoви cъдия Bepгиния Mичeвa.

Toвa e eдинcтвeнoтo oт пeттe дeлa, зaвeдeни oт мeдицинcĸитe ни cecтpи, приключило на първа инстанция. Двe oт дeлaтa - пo иcĸoвeтe нa Kpиcтиянa Bълчeвa и нa Baлeнтинa Cиpoпyлo, ca пpeĸpaтeни oт градския съд. Ocтaнaлитe двe - пo иcĸoвeтe нa Cнeжaнa Димитpoвa и нa Baля Чepвeняшĸa, вce oщe ca виcящи.

Капитал дейли

КТБ все пак възкръсна като обезпечен кредитор на "Елит петрол"

С необичайно бързи действия за обичайното си темпо Софийският апелативен съд (САС) се намеси в делото за несъстоятелността на "Елит петрол" и практически възкреси КТБ като заложен кредитор на контролираната от Гриша Ганчев компания. С определение от 13 декември съдебният състав, воден от зам.-председателя на САС Бистра Николова, е отменил определението, с което Видинският окръжен съд спря поисканото от синдиците на фалиралата банка вписване. То се базира на поправката на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид в Закона за банковата несъстоятелност, действаща със задна дата и даваща на синдиците права да възкресяват освободени обезпечения в периода от поставянето на банката под специален надзор до обявяването й в несъстоятелност.

Дума

Свиленски: От АПИ дори не разбраха какъв скандал забъркаха

Потресен съм. От АПИ дори не разбраха какъв скандал забъркаха и какви трудности създадоха на българските граждани и продължават да обясняват - как системата е перфектна и са си свършили работата, но българските граждани не са успели и не са били достатъчно информирани. Те оставиха хората навръх Нова година в безизходица.

Този коментар направи в ефира на БНР зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Според него електронната винетка е най-малката част от системата. Щом сега стана катастрофа, не знам какво ще стане на 19 август, когато вече трябва да бъдат таксувани товарните превози, тежките камиони и трябва да се отчитат на километри и на тонаж, предупреди социалистът. По думите му, ако тогава има подобен проблем със системата, ще избухне международен скандал.