Пристигането на френския президент Еманюел Макрон у нас е сред тематичните акценти на петъчните вестници.

"Фpенcкият пpезидент Еманюел Мaкpон и cъпpyгата мy Бpиджит Мaкpон кацнаxа на летището във Ваpна, където ги поcpещнаxа пpемиеpът Бойко Боpиcов, вицепpемиеpът и миниcтъp на външните pаботи Екaтеpина Заxаpиева, ĸметът на Ваpна Иван Поpтниx, кaкто и началникът на кaбинета на Рyмен Радев - Иво Хpиcтов." - в. "24 часа".

"Министър-председателят Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон, който заедно с водена от него делегация пристига на посещение у нас. Президентът Макрон беше посрещнат на летище "Варна" с почетен шпалир от матроси от Военноморските сили. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, съобщи агенция Фокус. В резиденция "Евксиноград" премиерът Борисов и президентът Макрон ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе и пленарна среща. Сред обсъжданите теми ще бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Разговорът между българския министър-председател и френския президент е също продължение на тяхната среща от началото на юни в Париж, когато премиерът Борисов беше приет от президента Макрон в Елисейския дворец. На съвместната пресконференция в Париж Борисов и Макрон подчертаха значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения между България и Франция, както и възможността да бъдат реализирани съвместни проекти." - в. "Стандарт".

"В 10 ч. президентът на България Румен Радев ще посрещне Макрон с официална церемония пред двореца "Евксиноград", а веднага след нея двамата ще проведат среща "на четири очи" и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 ч. двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция. За 11.35 ч. е насрочена срещата на "четири очи" между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Френската република Еманюел Макрон. Тя също ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон ще се състои в 12.45 ч. Около 15 ч. Бойко Борисов и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна. Очаква се Еманюел Макрон и съпругата му Брижит да отлетят от страната около 18 ч. в петък." - в. "Дневник".

Приемът на студенти във висшите училища също е сред актуалните теми.

"Във всички софийски вузове, с изключение на Медицинския университет, приемът на студенти ще продължи и през септември, защото има незаети места за първокурсници. Най-много бъдещи висшисти се търсят в Алма матер. В Софийския университет "Св. Климент Охридски"след трето класиране са 1081..." - в. "Труд".

"633 места (близо 13%) за първокурсници по държавна поръчка в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" остават незаети след окончателното класиране. Тази година Алма матер набира 4916 студенти. Празни са и половината места за прием на платени бакалаври и магистри. От общо 695 места незаети са 348 бройки. Прави впечатление, че тази година най-престижният ни университет не е успял да запълни държавната поръчка дори в специалности, в които традиционно има наплив - като филологиите, например. Затова Алма матер обяви допълнителен прием. Могат да кандидатстват участвали в класиранията, но неприети за студенти, както и хора, които не са участвали в приемната кампания, но отговарят на условията. Те трябва да се регистрират между 11 и 15 септември, като документи се приемат в сектор "Прием на студенти" в Ректората..." - в. "Стандарт".

"За да се попълнят незаетите места в редовна и задочна форма, както и през м.г., от СУ днес официално обявяват допълнителен прием на студенти. Срокът за подаване на документи за извънредния прием е от 11 до 15 септември. Специалностите, в които се търсят студенти, са близо 60. Най-много кандидати например се издирват в специалността география и геология, където липсват съответно по 38 и 28 човека, за да бъде реализиран докрай приемът. По 20 души в редовно обучение се търсят в специалностите славянска и френска филология, минало и съвремие на Югоизточна Европа, журналистика (задочно), връзки с обществеността (задочно) и др. 22-ма кандидати могат да бъдат приети в редовна форма по история, 15 - по библиотечно-информационни науки, биология и новогръцка филология. По философия, испанска филология и педагогика празни са останали по 5 места, по предучилищна педагогика и чужд език - 15. В редовната форма на специалността музика без кандидати засега са 18 места, по изобразително изкуство - 11 места. Кандидат-студенти се търсят още по социални дейности, индология, румънска филология, физика, ядрена химия, биотехнологии и др..." - в. "Сега".

Всекидневниците отделят място на борбата с корупцията и антикорупционното законодателство.

"Съюзът на съдиите в България обяви, че борбата с корупцията по високите етажи на властта предполага независимост на съдебната система. "Отново поставяме въпроса, че устройството на Висшия съдебен съвет (ВСС) не съответства на международните стандарти и не обезпечава независимост от политическо вмешателство. А без такава независимост никаква борба с корупцията не може да е успешна. Защото корупцията е нещо, в което са ангажирани лица, които упражняват власт", заяви председателят на управителния съвет на Съюза на съдиите Атанас Атанасов след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова днес. Съюзът на съдиите има три основни критики към антикорупционния закон на БСП, за който депутати от левицата поискаха становище от съдиите днес. Първата е относно механизма, по който президентът Румен Радев ще назначава ръководител на агенция "Антикорупция". В законопроекта не е разписана подробна процедура за това, а от Съюза на съдиите съветват тя да бъде прозрачна, да има яснота яснота защо се избира определен кандидат, кой предлага кандидатите, могат ли неправителствените организации да вземат участие в оценката им и др. Лидерът на БСП обяви, че процедура ще бъде разписана." - в. "Дневник".

"Нинова: Имаме някои общи позиции със Съюза на съдиите "Съюзът на cъдиите ни пpедоcтави пpофеcионално cтановище по нашия антикоpyпционен зaконопpоeĸт. Имаме cъвпадение по някои теми, а по дpyги отпpавиxа пpепоpъки. Те cа cледните: На обща позиция cме, че има нyжда от тaкъв cпециален нов оpган, а не от меxанично cъбиpане на доcега cъщеcтвyващи, които не cа дали pезyлтат в боpбата c коpyпцията." Това заяви лидеpът на БСП Коpнелия Нинова, cлед cpеща c пpедcедателя на УС на Съюза на cъдиите в Бългаpия Атанаc Атанаcов и члена на УС на съюза Емил Дечев по повод пpоеĸтозакона на левицата за антикоpyпционен зaкон..." - в. "24 часа".

"Законопроектът на БСП за създаване на спецагенция "Антикорупция" ще има нужда от сериозна преработка, преди да влезе в парламента. Това стана ясно на среща между ръководството на левицата и представители на Съюза на съдиите в България (ССБ), проведена по молба на социалистите в четвъртък. Магистратите разкриха сериозни недостатъци в проекта в най-важните му аспекти - процедурата по избор на шеф на агенцията, отчетността й и разследващите й функции. Въпреки критиките лидерът на БСП Корнелия Нинова видя в позицията на ССБ подкрепа. Най-силна тревога сред съдиите предизвиква липсата на механизъм, който да задължава агенцията и нейното ръководство да се отчитат пред други органи, например Народното събрание или президента. Агенцията ще остане безконтролна, смятат магистратите. Те напомнят, че "създаване на самостоятелна, но безотчетна институция, която да се бори с корупцията, би било също така пагубно, както и създаването на зависима структура, подчинена на политическата конюнктура". Затова препоръчват законопроектът да се допълни с разпоредби, които да осигурят "йерархичната и оперативна зависимост между органите, които ще се борят с корупцията". От ССБ виждат сериозен проблем в това, че няма ясна процедура за номинирането, избора и назначаването на председател на агенцията от президента. Те предлагат същия подход, който се прилага при избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота - предварително определени критерии за номинация, публично изслушване на кандидатите и механизъм, по който гражданското общество да ги коментира. Има куп неясноти около идеята агенцията да разследва корупционни престъпления. От законопроекта не се разбира дали разследващите агенти ще могат да инициират започването на досъдебни производства, или само след разпореждане на прокурор, посочиха съдиите. Не е ясно как ще се съвместява самостоятелността на разследващите агенти с водещата роля на прокуратурата в досъдебното производство. "Нашата роля като професионалисти е да посочим слабостите на законопроектите", обясни шефът на управителния съвет на организацията Атанас Атанасов. Той обеща скоро и позиция по проекта на правосъдното министерство." - в. "Сега".