24 часа

Майката на удушената Дамла поръчител?

Майката на 7-годишната Дамла, намерена удушена в дома си в Момчилград, е била задържана заедно с още поне 5-има души, научи "24 часа" от достоверни източници в полицията.

Садет Муса е заподозряна, но не за смъртта на детото ѝ, а за поръчителство, уточниха пред "24 часа" криминалисти. Източниците ни обаче подчертаха, че това не е единствената версия, по която работят. Всички арестувани се разпитват, затова и до редакционното приключване на броя никой от тях нямаше повдигнати обвинения от прокуратурата.

Садет Муса е била арестувана в неделя вечерта. Все още няма повдигнато обвинение и срещу задържаната също в неделя вечер близка приятелка на майката.

Труд

Транспорт и екология са приоритети на София през 2018 г.

Транспортът и екологията са сред основните приоритети в бюджета на Столичната община за 2018 г. , който ще бъде гласуван на 12 януари. Той беше представен вчера в Правец от столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кметa по финанси Дончо Барбалов. Догодина София ще разполага с 1,433 млрд. лв., което е със 105 млн. лв. повече от миналата година. Въпреки по-високия бюджет данъците и таксите няма да сe повишават.

Най-много средства са заложени в инвестиционната програма на града - 492,9 млн. лв. От тях 383,6 млн. лв. са парите, които общината е защитила по оперативни програми. Най-големият инвестиционен проект е метрото. Над 327 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането на първите 12 станции от третия лъч на подземната железница. От тях 16,6 млн. лв. са общински, а другите - по ОП "Транспорт". Ще бъдат изградени два нови буферни паркинга - при метростанциите "Васил Левски" и "Люлин".

Монитор

Стреляли по шефа от НАП заради афера с ДДС

Шефът на отдел "Фискален контрол" в НАП Ивайло Стаменов е станал жертва на опит за покушение заради афера с ДДС за милиони. Това е една от версиите, които разследващите проверяват, научи "Монитор". Към момента обаче няма данни той да е бил замесен с цел печалба, а по-скоро е спрял получаването на данъчен кредит на много бизнесмени, които са осъществявали фиктивен внос на стоки с висок фискален риск. Това са най вече плодове и зеленчуци, храни, а от няколко месеца финансовото министерство добави към списъка с отговорности на отдела и горивата. При сделка, която не се осъществява в България, а получателят е в чужбина, българската страна трябва да плати разходите за търговска дейност на фирмата вносител.

Стандарт

Бенгалски огън в коалицията

През изминалата седмица изказване на вицепремиера Валери Симеонов накара някои наблюдатели да се запитат какво се случва в управляващата коалиция. Лидерът на НФСБ отдавна е доказал, че обикновено казва това, което мисли. И в този смисъл няма някакъв план или конспирация. Логиката казва, че по-скоро няма проблем в управляващата коалиция. Емоцията може и друго да говори, но аз на няколко пъти съм имал възможност да споделя, че обективно погледнато, причини за притеснения в отношенията между ГЕРБ и Обединени патриоти няма.

Сега

Бизнесът отчете рязко увеличение на корупцията и на престъпността

През 2017 г. нивата на корупцията и на престъпността в България рязко са се увеличили, регулаторната тежест продължава да е висока, а сивата икономика не е намаляла съществено. Това са стряскащите изводи от традиционната анкета на Българската стопанска камара (БСК), оповестени вчера. В нея са участвали 790 фирми от всички сектори, които дават оценка за бизнес средата у нас.

Дума

Генерал Тошево категорично против добива на газ

Категорично "Не" на добива на газ в община Генерал Тошево заявиха жителите на местния референдум в неделя. Както ДУМА вече писа, въпросът беше: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?".

Капитал дейли

Протестите срещу мръсния въздух може да се превърнат в протести срещу гетата в София Жители на пет квартала в София ще излязат на протест във вторник вечер срещу бездействието на Столичната община за влошеното качество на въздуха през зимните месеци. Недоволството си обявиха първо активисти от кварталите "Овча купел", "Красна поляна" и "Западен парк". След това към общия протест се присъединиха и жители на "Оборище" и "Младост". За всеки от кварталите е определено различно място за протеста, но събитията ще се случват паралелно в един и същ час.