Очакването на Възкресение Христово е водеща тема за съботните вестници.

"Най-младият ни митрополит - Антоний ще ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, за да донесе благодатния огън за целия българския народ. За първи път в историята, Свещения огън с помощта на България ще получи и съседна Македония, предава БГНЕС. В делегацията на 40-годишния духовник за Йерусалим са включени бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, който лично Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий. Българските духовници организират живо излъчване във Фейсбук страницата на патриаршията на предаването на Благодатния огън. За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005 г. Благодатен, или още Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Велика събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря, твърди църквата." - в. "Сега".

"Десетки вярващи се събраха в храма да се помолят пред Христовата Плащаница и молитвено да участват в богослужението. Песнопенията на певницата бяха изпълнявани от митрополитския протодякон Иван Петков и псалтите д-р Стоян Малинов и Ангел Младенов. Четенето на евангелските текстове по време на часовете и вечернята извършиха архим. Василий, ставр. ик. Мина Минчев, ставр. ик. Антон Вълчанов и прот. Николай Цурев. По време на вечернята с тържествена лития бе изнесена от олтара св. плащаница и след трикратно обикаляне около разпятието, беше положена в центъра на храма на специално подготвена маса, символизираща Христовия ковчег. Негово Светейшество се включи в песнопенията, след това пръв целуна св. кръст, св. евангелие и самата плащаница. С трикратни земни поклони и целувание се поклониха всички, духовенството и миряните, които изпълваха храма. След изпяването на Слава и нине на стиховните стихари - "Тебе одеющагося...", към целия клир и народ се обърна Негово Преосвещенство епископ Поликарп, който припомни събитията от тази последна великопостна седмица - седмицата на Христовите страдания. "...Сам Бог пожела да стане човек и чрез това да издигне човека към Себе Си, като му даде възможност да стане образ и подобие Божие в пълнота, и да наследи вечните и блажени жилища на Небесата. Затова нека днес, застанали пред светата плащаница, гледайки Божествения образ, гледайки Господа Иисуса Христа, да се пленим от Него, да стане Той наш Жених, да поведе нашата душа по пътища духовни, злачни, по пътя на смирението, по пътя на добродетелите... Да поведе нашите стъпки към преодоляване на всичко, което ни заобикаля, с доверие към Бога, и да знаем, че няма нещо, което Бог да е допуснал в нашия живот и то да не е за наша полза, за наше спасение и избавлени. Бъдете свети, е казал Господ, понеже Аз Съм свят. Нека отново и отново, гледайки светата плащаница, да познаем, че на нея лежи Нашият Спасител - Пътят, Истината и Животът, и да си тръгнем от Божия храм усмирени, помирени и облагодатени и изпълнени с всяко добро, защото само и единствено тогава ще бъдем последователи на Този, който Се смири заради нас и ни даде примера, който трябва да следваме", се казваше в словото на викарийния епископ. През целия този тъжен ден несекващ поток от хора минава през храма, за да се поклони пред Христа - предал Себе си на кръстна смърт, за да изкупи нашите грехове и да отвори пред нас пътя към спасение. С цветя в ръце, като на погребение на скъп близък, миряните пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христовото Тяло, изобразено на св. плащаница. След това се навеждат и преминават под плащаницата, изразявайки своето смирение, скръб и преклонение пред Спасителя и отнасят в дома си китка здравец с надеждата за приближаващото Възкресение." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" цитира митрополит Антоний: "Велика Божия благодат и милост, че тази година мога да отида с благословението на Българския патриарх и Св. Синод до Йерусалим, до храма на Възкресението, където да взема частица от Благодатния огън, който чудодейно слиза всяка година на Гроба Господен. За България конкретно традицията датира от 2005 г., когато за пръв път вече покойният Варненски митрополит Кирил, със съдействието на българската държава донесе благодатния огън в България. Иначе и други православни страни изпращат от дълги години свои делегации, които да вземат частица от този благодатен огън и да го занесат на стотиците и хилядите вярващи, които очакват с голямо нетърпение, в нощта на Христово Възкресение, да могат да получат от първоизточника, където слиза този огън - Йерусалим, и най-вече тържествено да отбележат празника Пасха. Иначе в исторически аспект този благодатен огън слиза вече почти 2000 г. Има много свидетелства, пътеписи на поклонници, които са ходили до Божи гроб, били са свидетели не само на това благодатно и чудно събитие на слизането на благодатния огън, но и на различни чудеса, които са се случвали на Гроба Господен. Много хора са се изцерявали от неизлечими болести, пред очите си са виждали как хора, които са имали тежки заболявания, след като се умиват с благодатния огън, който знаем, че първите няколко минути не гори. Той е само светлина. Умивайки се с него символично са получавали изцеление от различни болести... Има стотици хиляди свидетелства, които свидетелстват за неговия небесен произход и това чудо, защото знаем, че чудото е извън границите на човешкия разум, защото нашият разум е ограничен от една страна, а от друга страна чудото е проява преди всичко на Божествената любов и милост към всички нас. Естествено има най-различни спекулации по този въпрос, но ние като вярващи хора твърдо вярваме, а има и свидетелства за това. Дори един от самите патриарси, които са влизали да вземе огъня, са разказвали за това чудо. Още повече в лукавите времена, в които сега живеем, ако наистина това беше някакъв трик или хитра измама то щеше да бъде разобличено. Защото знаем при какви мерки за сигурност се извършва слизането на благодатния огън. Самото място, където влиза - Кувуклията, се проверява щателно от съответните компетентни власти и естествено самият патриарх влиза със стихар, за да няма една или друга спекулация. Внася се и кандилото, което се поставя на плочата на гроба Господен и всичко от там нататък е в Божиите ръце, а на нас остава единствено и само, притаили дъх, в този наистина важен момент да се молим Бог да снизходи още веднъж със Своята благодат и милост. Знаем, че е имало няколко години, когато Благодатният огън не е слизал. И това е било като знак за човешката неправда. Случвали са се много катаклизми след това, но пак казвам, вярваме и се надяваме, че и тази година Благодатният огън ще ни озари и още повече ще ни укрепи във вярата и насърчи в нея..." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също, че нощният градски транспорт в София тръгва от нощта на Възкресение.

"Нощният градски транспорт ще тръгне от Великден - 7 април, а вече могат да се видят и спирките, където пътниците ще се качват и слизат "по малките часове", предаде БГНЕС. Нощният транспорт е нова услуга в София. Линиите са 4, цената на картата ще е 2 лв., във всеки автобус ще има контрольор, който ще продава картата и ще следи да няма нередовни пътници. Тя важи за четирите линии и с една карта човек може да се прикачва на друга линия през цялата нощ. Редовните карти за градската мрежа не могат да се ползват за нощен транспорт." - в. "24 часа".

"От полунощ на 7 април по четири линии от кварталите "Люлин", "Обеля", "Студентски град", "Дружба", '"Младост", "Овча купел" и "Гоце Делчев" тръгват автобусите на нощния градски транспорт. Те ще се движат на интервал от 40 минути, като общата им спирка е площад "Александър I Батенберг".
Цената на билета е 2 лева, като той важи за цялата вечер, за всички линии. Превозните документи ще се продават от контрольор, какъвто ще има във всеки автобус.
Автобусът по линията от "Люлин" до "Младост" тръгва 00:54, а в обратната посока е 00:48 часа. Последните автобуси по тази линия са в 04:44 и 04:43 часа.
В 00:20 часа от първата спирка в "Обеля" тръгва първият автобус по втората линия, която достига до "Студентски град", от там пък в 00:53 тръгва другият автобус по линията. Последните автобуси по линията са 04:20 от "Обеля" и в 04:28 от "Студентски град".
Третата линия ще свързва "Овча купел" и автостанция "Изток", като първи автобуси по нея са в 00:55 и 00:23, а последните са в 04:14 и 04:23 часа.
Четвъртата линия се движи между кварталите "Гоце Делчев" и "Дружба 2". Първите автобуси по линията са от 00:53 и 00:47, а последните - 04:33 и 04:37 часа." - в. "Дневник".

"За осигуряване обществен транспорт по време на християнския празник Възкресение Христово - Великден на 07.04.2018 г. срещу 08.04.2018 г. ще бъде удължено работното време на част от обществения транспорт до 01.00 часа, съобщиха от Столична община. Удълженото време ще важи за трамваите по линиите 5, 6, 7, 20 и 22; тролейбусите по линиите 1, 2, 5, и 9, както и автобусите по линии 11, 76, 85, 94, 102, 213, 280, 285, 309, 310 и 604. От общината информират, че метрото, в участъка метростанция "Сливница" - метростанция "Младост 1", ще се движи в интервал от 15 минути. В участъците от метростация "Младост 1" до метростанция "Летище София", метростанция "Младост 1" - метростанция "Бизнес парк" и метростанция "Сливница" - метростанция "Витоша" - влаковете ще бъдат на интервал от 30 минути." - в. "24 часа".

В. "Труд" съобщава, че алпинистът веган Атанас Скатов предприема нова хималайска експедиция: "Алпинистът Атанас Скатов замина за Катманду за поредната си експедиция в Хималаите. Този път той ще изкачва първо връх Чо Ойю - 8188 метра, а след това - за трети път и най-високия връх на планетата - Еверест, предаде БНР. "Двата върха тази година ще ги изкачвам от Тибет. Някъде около 17-18 април, ако всичко е наред, ще съм на базов лагер. Аз за първи път тръгвам на експедиция над 8000 метра абсолютно сам. Няма да използвам помощта на шерп и изкуствен кислород, защото за мен е важно да тествам границите", каза Скатов."

Вестниците продължават да следят и затворническата сага.

"Полицията продължава да издирва двамата осъдени, които избягаха от софийския затвор на 3 април, съобщи МВР. И двамата избягали са рецидивисти - Радослав Колев е осъден на 26 години затвор за убийство, а Владимир Стефанов изтърпява 30-годишна присъда за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР. Образувано е разследване за бягството. Предмет на проверка са и действията на охранителния състав в затвора. По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса на затвора. На място в Затвора София бяха изпратени двама прокурори, като действията по разследването се извършват от СДВР, обясняват от МВР. СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива." - в. "Сега".

"Бойно 9-милиметрово оръжие носели избягалите от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев. Това каза за NOVA заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Пред камерата ни социалният работник Красимир Кръстев - единственият подгонил Пелов при бягството, изрази съмнение, че рецидивистът е носел газов пистолет. Пелов стрелял по Кръстев, а служителят на мястото за лишаване от свобода не чул свистене на куршум. "Той се беше прицелил в мен добре и стреля от доста близко разстояние. Ако наистина патронът беше боен, може би нямаше да разговаряме сега", каза Кръстев пред Миролюба Бенатова. Все още не е ясно как бегълците са се сдобили с оръжие." - в. "Стандарт".

"Затворник e нападнал надзирател в Централния софийски затвор в четвъртък вечерта, съобщиха от Министерство на правосъдието. Инцидентът става в същата седмица, през която от софийския затвор избягаха двама рецидивисти, които още са на свобода. Нападението е извършено около 21 часа по време на конвоиране на лишен от свобода от болницата на затвора към килията му, а надзирателят е бил ударен в лицето. В официалното съобщение от Министерство на правосъдието се посочва, че ударът е нанесен без затворникът да има видима причина. Състоянието на охранителя не е сериозно и след преглед той е оставен на домашно лечение. На място е извикана оперативна група, образувано е досъдебно производство за посегателство над служител. Предприети са действия спрямо овладяване на агресивното поведение на лишения от свобода. Пред Би Ти Ви членът на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите Цветан Михайлов посочи, че системата на затворите е разбита, има страшно много пропуски и затворниците "буквално си правят каквото си искат". Съотношението затворници - охрана е под критичния минимум, допълни той. Надзирателите продължават да искат увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд, осигуряване на необходимото техническо обезпечаване." - в. "Дневник".