Морето на тъмно

"Стандарт":

Морето даде накъсо

 

Мрак, жега и скандали отровиха ваканцията на почиващите по морето на север от Бургас. Заради две аварии на далекопроводи токът спря в десет курорта. 120 миньори пък бяха на косъм да останат без въздух под земята.
Малко след 20,30 ч в четвъртък за десетина минути мрак обхвана брега от Обзор до Сарафово. Светлините изгаснаха и в Каблешково и Кошарица, които не са близо до плажа.
Аварирал е основният далекопровод "Галатея", който се намира до с. Преселци между подстанциите Старо Оряхово и Лазур, обясниха от електроразпределителното дружество ЕVN и Националната електрическа компания.

 

"Монитор":

В Слънчев бряг евакуират туристи

 

Богати руснаци в най-големия ваканционен комплекс „Емералд" в Слънчев бряг, където поп звездата Филип Киркоров притежава апартаменти, са евакуирани заради непоносимата жега, оплака се представител на компанията собственик. Причината е спирането на тока заради авария, която стана точно в пика на сезона, когато ол инклузив пакетите достигат до 70 евро на ден в 5-звездните хотели.

В шок и ужас изпадна бизнесът в най-големият ни курорт вчера. Банки, ресторанти, хранителни магазини спряха работа.

Телефоните на „Слънчев бряг АД" прегряха от обаждания на туристи и хотелиери.

 

 

 

Затвор за неплащане на осигуровки


"Стандарт":

Бойко: Затвор за шефове тарикати

 

Премиерът Бойко Борисов подкрепя идеята за 3 години затвор за работодателите, които не плащат осигуровки на служителите си. Това стана ясно по време на срещата на синдикатите с министър-председателя, съобщиха от КНСБ вчера. Борисов и профсъюзните лидери се срещнаха вчера заради разногласията за пенсионната реформа. Синдикатите отидоха на крака при премиера на "Дондуков" 1, за да пробват да изчистят разногласията.
Двата профсъюза предложиха промени - неплащането на осигуровките да се приравни с неплащането на данъци. Работодателите обаче не харесаха идеята.

 

 

 

Разбиха група за поръчкови убийства

 

 


"Труд":

Акция "Килърите" удари федерацията по сумо

 

Лов на банда за убийства блокира няколко града и морски курорти вчера рано сутринта. 20 човека от най-ниското до най-високото стъпало в престъпната организация бяха изловени по бели гащи при акция "Килърите".

Сред задържаните е и шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда, който е и нещатен сътрудник към парламентарната комисия по образование, младежта и спорта.

Според една от полицейските версии бандата е замесена в разстрела на президента на футболен клуб "Рилски спортист" Юри Галев.

 

"24 часа":

Борисов: Хора от властта са в схемата на „Килърите"

 

Около месец и половина чакахме операция „Килърите". В схемата има хора от властта. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Панорама" на БНТ.

Целта на забавянето на операцията е била да се съберат максимален брой и годни доказателства пред съда. „Това е група, която извършва поръчкови убийства. Този път се постарахме да хванем всички - от поръчителя до стрелеца включително", каза премиерът. Борисов каза още, че знае кого са убили тези килъри.

По думите му акцията се е забавила и заради препоръките в последния доклад на Европейската комисия. „МВР ни бяха обещали малко по-рано да направят тази операция, но в унисон с препоръките и критиката в доклада ние направихме екшън план в рамките на три-четири месеца, всички препоръки да бъдат отстранени, затова и забавихме тези действия", каза Бойко Борисов.

 

 

 

Трактора съди Борисов и Цветанов в Страсбург

 

"Труд":


Алексей Петров дал Борисов и Цветанов на Страсбург

 

Дeн след като стана ясно, че жалба в Страсбург е пратил бившият военен министър Николай Цонев заради унизителното му третиране при ареста от прокурора Роман Василев, "Труд" научи, че евросъдиите са получили подобно оплакване и от обявения за Октопод №1 Алексей Петров. Жалбата е пратена преди месец от адвокатите Ина Лулчева и Васил Василев.

Едно от оплакванията е срещу премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и наблюдаващия прокурор Светозар Костов. Защото в нарушение на европейската конвенция зазащита на човешките права, преди съдът да се е произнесъл, те са го обявили за извършител на тежки престъпления.

 

 

 

Спестовност

 


"Монитор":

Цачева пести 20 милиона

 

Ръководството на Народното събрание начело с парламентарната шефка Цецка Цачева е твърдо решено да постави рекорд по спестяване на средства в най-висшата държавна институция, като икономиите за тази година може да достигнат между 15 и 20 млн. лв., става ясно от отчета за изпълнението на бюджета на ведомството за първото полугодие на 2010-а. Според публикуваните в него данни от общо 54-те милиона, с които разполага парламентът, през първите 6 месеца са похарчени под 18 млн. лв. Излиза, че ако разходите вървят със същия темп до края на годината, може да се окаже, че НС е вързало двата края с едва 35-40 млн. лв.

 

 

 

Матура

 


"Новинар":

 Зрелостници "канализираха" Левски за светец

 

Словото е пистолетът, на който Левски натиска спусъка и пуска куршум, за да може хората да оцелеят. Затова е канализацията му за светец." Това е написал зрелостник в разсъжденията си по темата "Силата на словото" по одата "Левски" на Иван Вазов. Друг абитуриент пък е "разконспирирал" 9 години от битието на Апостола. Според него Левски 9 години е живял с "чуждо сърце и самоличност" и всяка година си сменял адреса по местоживеене. По тази причина той забравял уютния си дом и нямал време дори за физиологичните си нужди. "Словото има голяма сила. Ако не беше то, може би никога нямаше да надвием над другите биологични видове", разсъждавал пък друг абитуриент.

 

 

 

Дебне ни грип в окото

 

"24 часа":

Грип в окото!


Епидемия от вирусен кератоконюнктивит - грип на окото, върлува в страната, предупреди акад. Петя Василева, шеф на очната болница "Акад. Пашев".

Вирусите са доста прилепчиви, улеснява ги жегата. Заболяването започва внезапно с дразнене, смъдене, усещане за чуждо тяло в окото, силно зачервяване, придружени от изтичане на воднист секрет. Клепачите се подуват, а очите кървясват.

90% от контактните се заразяват, каза акад. Василева. Инфекцията се предава с ръкуване или дори чрез банкноти. Пациентите са от всички възрасти. Малките вдигат температура и имат болки в гърлото. Антибиотиците не помагат.

 

 

 

Мечка уплаши село

 


"Новинар":


Мечка изскочи край кофа, хвърли в ужас цяло село


Мечка изскочи иззад контейнер за смет в смолянското село Хасовица пред очите на млада жена, докато изхвърляла боклука. Сигналът е подаден около 21,30 часа в четвъртък вечерта на телефон 112. Потърпевшата Илияна Николова е жива и здрава, но е извънредно уплашена след случката. В селото, където се разиграла ужасяващата случка, живеят около 15 души. Лятно време обаче се пълни с туристи.

 

 

 

Кончина

 

 

"24 часа":

Почина големият джазмен Румен Тосков-Рупето


На 40 години почина големият български джаз музикант, пианистът и композитор Румен Тосков-Рупето.

Рупето издъхна късно снощи в болницата по онкология в София. До него в последния му час бяха негови колеги и приятели.

Румен Тосков се нарежда сред големи български музиканти като Милчо Левиев, Тедосий Спасов, Антоний Дончев, Христо Йоцов, Стоян Янкулов-Стунджи, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Веселин Веселинов-Еко, Ангел Заберски и много други.

Това лято му предстоеше концерт заедно с Христо Йоцов и приятели на една от любимите му сцени в джаз клуба по време на празниците "Аполония" в Созопол.