Дебати.

"Сега":

Москов посочи 10 лъжи в мотивите за вота за недоверие

В мотивите на искания вот на недоверие към правителството има 10 лъжи, заяви здравният министър Петър Москов. Стигна се до остър сблъсък с опозицията. Днес депутатите близо пет часа бурно обсъждаха внесения от БСП, ДПС и двама независими вот на недоверие "заради провал в политиките за здравеопазване", съобщи дир.бг.
ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ заявиха, че няма да го подкрепят, с което опозицията няма шанс вотът да мине.
Въпреки това, самият Москов защити политиката си от парламентарната трибуна.
"Първата лъжа е, че има нормативен хаос, но това го казвате, защото вие не сте подготвени. Този парламент прие стратегия за развитие на здравеопазването, а на нейна база бяха изработени и нормативни актове", започна той.
Втората лъжа, според него, е за ограничения достъп до здравеопазване. По думите му в рамките на миналата година са финализирани усилията на предишно управление за пълно окомплектоване на болниците в областта на онкологията.

 

Поръчки.

"Дума":

Борисов спря обществени поръчки за над 600 млн. лева

По разпореждане на премиера Бойко Борисов се спират големи обществени поръчки на стойност над 600 милиона лева. След заседанието на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че ще бъде спряна голямата обществена поръчка за личните документи на стойност 500 млн. лева. По време на дебата на правителственото заседание премиерът Борисов е разпоредил и на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да прекрати обществена поръчка, обявена от Югозападното държавно горско предприятие. Тя е с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на стойност 95 млн. лева.
Големи поръчки на община Варна също се спират. Те са за благоустройството на града и проект, свързан с курортен комплекс Златни пясъци. Това са поръчки, за които се преценява по целесъобразност, че поради големия обем трябва да бъдат организирани наново, поясни Горанов.
Спрените вчера процедури ще се повторят по правилата на новия Закон за обществените поръчки, каза финансовият министър. По нов начин щяла да се преструктурира поръчката за личните документи, така че държавата да се ангажира с тази дейност и цената да е по-ниска. От думите на Горанов стана ясно, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, откъдето ще отпаднат техника и капацитет и ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще премине към министъра на финансите, а по-късно - към МВР.

 

 

Новият посланик.

"Труд":

Пристигна новият US посланик, обещал да громи руската пропаганда 

Новият посланик на САЩ в България Ерик Рубин пристигна днес с полет на Летище София заедно със съпругата си Никол Симън, съобщават от дипломатическата мисия на Вашингтон у нас на официалната си страница в Интернет.

Едно от първите официални действия на посланик Рубин беше да поздрави последователите на Посолството на САЩ в Туитър: „Развълнуван съм да пристигна в България като Посланик на САЩ. Първата ми задача – реактивиране на @USEmbassySofia в Туитър. До скоро!“ Посланикът се появи и в кратко видео в Youtube, в което поздравява хората в България и изразява желанието си да работи за силно и продуктивно партньорство между Съединените щати и страната ни.

 

Поклонение.

"24 Часа":

Пеневата чета изпрати Трифон да "прави шпагати на ангелите"

“Браво бе, тати! Аплодисменти за татко!” Женски вик прониза смразяващата тишина в препълнената зала на Двореца на спорта във Велико Търново. Над 2500 сърца туптяха забързано. Бяха дошли да се сбогуват с голямото сърце на Трифон Иванов. Толкова побра залата за официалната част от поклонението пред футболната легенда. Но след това още хиляди българи се редиха на опашка, за да изпратят харизматичния спортен идол.

Химнът на България и химнът на Велико Търново зазвучаха за Трифон. Бяха прочетени съболезнователни адреси от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Кметът на Търново Даниел Панов произнесе траурно слово.