Мерки. 

"Монитор":

МВР следи за терористи по Великден

МВР ще следи за съмнителни лица и такива, които могат да извършат терористичен акт по време на великденските празници. Според оперативните данни в България и в цяла Европа има повишен риск от тероризъм. Конкретни заплахи обаче няма. Това стана ясно вчера по време на пресконференция, на която бяха представени мерките за сигурност за почивните дни.

На местата, където ще има струпване на хора - пътища, метростанции, летища и търговски обекти - ще има полицейско присъствие. Ще има и повече проверки на гражданите.

"Разпоредени са повече проверки на взривове и пиротехника. Между 13 и 17 април ще има акция за проверки за алкохол по пътищата", каза Христо Терзийски, оглавяващ Главна дирекция "Национална полиция".

 

Преговори. 

"Сега":

Борисов преговаря и с ДПС в името на максимална подкрепа

Считам, че особено във времето, което ни предстои като председателство и за стабилизирането на държавата с всичките международни фактори и съседи, които имаме, в момента е необходимо по определени теми да търсим максимална подкрепа в парламента. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с ДПС, предаде Агенция "Фокус". "Запознахме ДПС с това, което възнамеряваме да правим и по темата за Брекзит, за председателството, за финансовите и данъчните ни политики", обясни той. "Стигнахме до извода, че ако председателството бъде прието като една основна тема в следващата година и политиката се прави вътре в парламента, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност действително всички парламентарно представени партии да участват, така че да извлечем позитиви за България", заяви Бойко Борисов. "Считам, че в това отношение можем с почти всички партии до този момент по дадени теми да постигнем разбирателство и подкрепа", каза още лидерът на ГЕРБ.

 

Статистика. 

"Труд":

София ражда, провинцията чезне

Единствено град София бележи положителен прираст, показват демографските данни за 2016 г., представени на пресконференция от Националния статистически институт. В останалите 27 области на страната новородените са по-малко от починалите хора. Столицата миналата година е добавила към своето население 3833 бебета, което е малко повече от 2015-а, когато тази бройка е била 3247.

В провинцията най-зле е положението във Видин - областта се е стопила до 88 867 души, като там е и най-високият коефициент на смъртност - 23,1 на 1000. Подобно е положението в Монтана. Сравнително добре с намаляването на населението са Бургас и Варна.

 

Уседналост.

"Монитор":

Герджиков призна: Имало е напрежение в правосъдното министерство, заради уседналостта

 

Министър Павлова ми се беше обадила. Имало е известно напрежение. То е свалено отдавна. Вече няма проблем. Такъв имаше до преди 24 часа. Това коментира служебният премиер Огнян Герджиков във връзка с появилата се по-рано информация, че министърът на правосъдието Мария Павлова е била подложена на натиск да качи отново за обществено обсъждане законопроекта, предвиждащ задължителна 3-месечна уседналост в страната за гласоподавателите. Твърдеше се, че натискът идвал от администрацията на президента, а Павлова е заплашила, че тя и екипът й ще подадат оставка, ако натискът продължи.

На въпрос дали ще бъдат качени отново за обществено обсъждане промените в закона, той отговори с призив журналистите да се обърнат към правосъснив министър.

 

Уран.

"Дума":

Шест месеца крили за урана в Хасково

 

Шест месеца са били крити резултатите от пробите на питейната вода в Хасково. Още през октомври 2016 г. е станало ясно, че тя е замърсена с уран и алфа-активност. Едва на 4 април т.г. от Басейновата дирекция в Пловдив са съобщили на Регионалната здравна инспекция в Хасково за завишените стойности.

Пробите, взети през септември, са показали 3 пъти завишение на стойностите на уран. На 9 ноември в централна лаборатория в София са отчетени 13 пъти завишение на общата радиоактивност на водата. Хората обаче научиха за замърсяването едва този вторник.

Спрени са кладенците, захранващи кв. "Любен Каравелов", района около Градската градина и "Кенана". От областната администрация и от МЗ гарантираха, че няма риск за здравето на гражданите.