24 часа

Арестуваха директора на гимназията в Ихтиман заради подкуп

Директорът на професионалната гимназия в Ихтиман Димитър Бонев е арестуван в петък заради подкуп, научи "24 часа". Той е бивш кмет на Ихтиман, а от 2 г. е шеф на държавното училище.

Задържан е от антимафиоти на ГДБОП пред сградата на бившето ТКЗС в града, която се стопанисва от фирма на братя бизнесмени, които развиват много дейности в града. След ареста Бонев е отведен в София. От МВР потвърдиха пред "24 часа" за операцията без подробности за самоличността на арестувания и за престъплението, за което е задържан.

Труд

Над 500 000 българи пред воден режим

Над 500 000 българи са на воден режим или им предстои да се сблъскат всеки момент с проблема, установи проверка на "Труд". Кризата в Перник е предизвестена от няколко предпоставки - суша, чиновническо безхаберие и икономическите интереси на големи фирми, коментираха експерти. След Перник воден режим е обявен в Плевен, Ловеч, Севлиево, а пред криза са Дупница,, Шумен, Търговище и др.

Седмият по големина язовир в страната - "Тича" се оказва, че е на 55,53 процента от обема си и над 200 000 души от Шумен и Търговище са застрашени от воден режим. Още в средата на миналия месец стана ясно, че над 315 000 българи у нас живеят в условията на воден режим. Данните бяха изнесени от ресорни министри в пленарната зала на народното събрание. Така в реална ситуация на безводие или заплашени от режим са над 500 000 души у нас.

Монитор

Фандъкова: Газови и електробуси за градския транспорт

Една от мерките за борба с мръсния въздух в София е подмяната на автобусите в градския транспорт, каза за БНР столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че общината ще заложи приоритетно на електромобили.

Сега

МВР призовава от януари за засилена смяна на личните документи

МВР продължава с опитите да предотврати дългите опашки и хаоса около смяната на милиони лични карти и задгранични паспорти. Както "Сега" писа над 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат подменени през идните две години заради изтичаща валидност. През 2020 г. трябва да бъдат сменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - съответно 1 088 116 и 563 129 документа за самоличност.

"С оглед улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна", се посочва в съобщение на ОДМВР-Варна.

Капитал дейли

Големите събития на капиталовите пазари през 2019 г.

Годината, която е вече към края си, ще се запомни като емблематична за централните банки. Вълна от "евтини" пари, осигурена от политиците, изпрати пазарите на облигации нагоре, като същевременно разпространи отрицателна доходност във финансовата система. Това накара редица банкери и инвеститори да се замислят дали могат да контролират ситуацията, която сами създадоха. Смяната на посоката на политиката на Федералния резерв, който намали лихвите, обърка инвеститорите. А традиционно през годината американският президент Доналд Тръмп разтърсваше валутните пазари с изказванията си.