24 часа

НАП лови обороти в интернет чрез тайни клиенти

Данъчни инспектори пазаруват през интернет, за да стигнат до онлайн търговци, които крият обороти, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Така чрез т.нар. контролни покупки от таен клиент данъчните най-бързо установявали кой е изпращач на стоката.

„Труд”

Кристо специално за „Труд“: Не творим в България, въпрос на вкус

Морето, езерото, океанът или реката присъстват в артистичния път на Кристо и Жан-Клод близо половин век. Те работят в тясна връзка с пейзажа - естествения, градския и извънградския. Интересът на българина и французойката започва от “Опаковани брегове” (Wrapped coast), осъществен в края на 60-те и началото на 70-те години в Сидни (Австралия), за да продължи с още 6 проекта из целия свят и стигне до настоящия “Плаващи кейове” (The floating piers) по италианското езеро Изео. Експозицията ще се обогати с видео за процеса на реализацията му, която предстои.

По “Плаващите кейове” всички желаещи ще могат да се разхождат, за предпочитане боси, само за 16 дни - от 18 юни до 3 юли. Техните снимки и видео ще достигнат “на живо” и до изложбата. Това преживяване ще е отворено денонощно и най-важното - безплатно, както е по традиция с всички проекти на Кристо и Жан-Клод.

 „Стандарт”

САЩ подкрепя България в усилията за сигурността

Подкрепа за правителството, стабилност, сигурност, растеж, върховенство на закона и реформи. Това бяха ключовите думи, на които наблегна Н.пр. посланикът на САЩ в България Ерик Сет Рубин в първото си телевизионно интервю у нас, което избра да даде пред „мистър Панорама" Бойко Василев. „Подкрепяме" дипломатът употреби пет пъти, а „стабилност" – два, в контекста на въпросите на топ журналиста, който разговаря с пратеника на Обама в американската мисия. Думите бяха изречени в контекста на теми като икономика, политика, сигурност и отношения между съюзници в рамките на НАТО, но и на двустранна основа.

„Монитор”        

45 000 българи се върнаха на село

Близо 45 000 българи са се завърнали на село. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за демографските процеси през миналата година. „Това е най-голямата вътрешна миграция. Обикновено смяната на местоживеене е от град в град“, обясни шефът на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова. Общо 119 202 нашенци са променили адресната си регистрация през 2015 година. Над 42 600 от тях са сменили града, а 20 200 са оставили село, за да търсят по-добри възможности в големия град. Всеки трети сменил адреса си е между 20 и 39 г.

„Сега”

Такси "капани" оскъпяват бързите заеми с до 400%

Оскъпяването на бързите заеми отново стига до фрапиращите 400%. Оказва се, че компаниите от бранша масово надскачат наложения със закон таван за до 50% лихва, като прилагат различни трикове и дори напълно незаконни такси. Това твърди Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е засипана с оплаквания от клиенти.

„Дума”

Часовете по антикомунизъм били "интерактивно обучение"

Часът "Запознай младите с комунизма" в 22-о училище за лагерите в Белене и Куциян, в който участва и зам.-министър Диян Стаматов, бе повод за въпрос на лявата депутатка Марияна Бояджиева към Меглена Кунева в парламента вчера. Готово ли е МОН да направи отрит час по история, в който да запознае учениците с индустриалните, аграрните и социалните постижения в периода 1944-1989 г., попита Бояджиева. Въпросът доведе до остър политически дебат, до скандални изказвания на Кунева и Мартин Димитров (РБ) срещу годините на социализма и до ответни речи на депутатите от БСП Таско Ерменков и Валери Жаблянов.

 „Капитал дейли”

Македонските продавници идват

По съседски най-голямата македонска верига погледна към България - семейната компания КАМ има план да открие 20–25 магазина в София до края на годината, после мисли да ги удвои. Заявката е, че обектите ще са от типа "хард дискаунт", но няма да са в огромния размер на конкурентите. Входната инвестиция не е гигантска - 2-3 млн. евро, защото първите обекти са под наем.

Любопитно ще е дали македонският дебют ще е успешен, след като балканското присъствие дотук беше неуспешно - словенците с обектите си Roda се изнесоха, сърбите през Maxi решиха да продадат бизнеса си. Другият ключов въпрос е дали някой ще успее да развие концепцията за верига удобни магазини - там се пробваха местната "Фамилия" и за кратко "Пикадили", но и двете начинания приключиха с раздробяване.

„Новинар”

Вадим извинителна бележка, ако не гласуваме

Извинителна бележка ще оправдава отсъствието ни на изборите. За основателни ще се смятат причини като заболяване, служебна заетост или пребиваване в чужбина. Това стана ясно от изказването на председателя на правната комисия Даниел Кирилов. Идеята все още не е избистрена. Предвижда се всеки гражданин, който не гласува, да бъде отписван от избирателните списъци. Ще се извършва служебна дерегистрация, поясни Кирилов. Тази мярка се обсъжда във връзка с въвеждането на задължителния вот, което беше прието на второ четене в правната комисия.