Болнични. 

"24 часа":

НОИ успява да отмени само 0,1% от болничните

20 194 съмнителни болнични листове за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през 2017, 2018 г. и първата половина на тази година. Успели са да отменят обаче едва 6264 листа за 96 697 дни. За същия период от две години и половина обаче са платени 5 729 256 обезщетения, или НОИ успява да отмени под 0,1% от болничните.

Наказаните лекари за 2017 и 2018 година пък са 19. Като най-много са от София -14, двама от Сливен и по един от Перник, Силистра и Разград.

От началото на годината до юли пък са обжалвани малко над 6000 болнични листа. Отменените са 1987 при 1 187 331 обезщетения, или НОИ е подобрило резултата си до 0,16%.

Болничните листове се проверяват при обжалване от работодател, работник или НОИ. Отменят се обаче ако издалият ги лекар е допуснал техническа грешка при попълването.

От НОИ правят и автоматични контролни проверки на лечебни заведения, които издават прекалено много болнични листове или такива с голяма продължителност за определени заболявания.

Обжалването на болничен лист, издаден от лекар или лечебно заведение, се прави пред лекарски консултативни комисии (ЛКК), а когато се обжалва издаден от ЛКК - пред ТЕЛК. Тези на ТЕЛК пък се проверяват в НЕЛК.

Кандидатура. 

"Дума":

Властта предлага Цацаров за шеф на КПКОНПИ

ГЕРБ и "Обединени патриоти" официално обявиха кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Името на все още действащия главен прокурор се завъртя като възможна номинация на управляващите още миналата седмица. Тогава нито той, нито ГЕРБ отрекоха новината. Мандатът му в Прокуратурата изтича в края на декември. Президентът Румен Радев все още не се е произнесъл по указа за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Днес на брифинг в Народното събрание шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова представи кандидатурата на Сотир Цацаров. След нея говориха и депутати от групата на Патриотите, които заизреждаха качествата на главния прокурор и му благодариха, че се е съгласил да приеме номинацията. Възлагат му надежди да продължи борбата с корупцията и за това, че ще уважава разделението на властите.

На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган. Антикорупционният закон гласи, че за председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж.

Заключение. 

"Сега":

3-годишното дете в София е имало пневмония

Двустранна хеморагична пневмония е заболяването, открито у починалото 3-годишно момченце след извършената аутопсия, съобщи бТВ, като се позовава на два независими източника.

Според родителите, повече от два часа лекарите в педиатричната болница в София са отказли лечение на 3-годишното момченце. Те са търсили помощ от общо три болници в столицата - първо в педиатрията, после в "Лозенец", откъдето са върнати за домашно лечение и пак в педиатрията, където детето вече е прието. Малко по-късно се влошава и е преведено в Пирогов в много тежко състояние, където умира.

Думите им се потвърждават и от баща на 2-годишно дете, който също чакал три часа за преглед в педиатрията. Според бащата, причината за това е, че в приемния кабинет има недостиг на дежурни лекари, които да преглеждат децата.

Законопроект. 

"Монитор":

Гражданската" ще зависи от фишове и присъди

При определяне на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите ще се взима предвид дали за дадения автомобил има влезли в сила наказателни постановления или фишове. Вторият фактор е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Това става ясно от публикувания за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус".

Всяка застрахователна компания ще може да понижава и увеличава тарифата в зависимост от двата фактора.

като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон - "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта.

"Бонус-малус" класът на водач и собственик на моторно превозно средство (МПС) ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.