Законовите промени във връзка с осиновяването са сред водещите теми на вестниците във вторник.

„Държавата въвежда горна възрастова граница за осиновяване на дете и задължава осиновителите да съобщят възможно най-рано на детето, че е осиновено. Това предвиждат промени в Семейния кодекс, предложени от министерствата на правосъдието и на труда и публикувани за обществено обсъждане. Хората, които искат да осиновят дете, ще могат да са най-много 50 години по-възрастни от него. Това означава, че човек на 52 години няма да може да си осинови например дете на годинка. В момента съществува само долна възрастова граница за осиновителите - те трябва да са поне 15 години по-възрастни от детето. Това условие остава. Въвеждането на горна граница за годините беше мотивирано от правосъдния министър Екатерина Захариева с факта, че "почти навсякъде в Европа" има такава практика. "Този срок е оптимален, така се осигуряват дълготрайни грижи от страна на осиновителя за детето", коментира Захариева. Ограничението за максималната възраст няма да важи, когато единият от съпрузите осиновява детето на другия. Също така ще бъде достатъчно в семейството само единият от родителите да отговаря на възрастовото ограничение. То няма да важи още при осиновяването от баби и дядовци или от роднина по съребрена линия от трета степен. Бабата и дядото обаче няма да могат както досега да осиновяват деца, чиито родители нямат брак, а само ако единият родител почине...” – в. „Сега”.

„Осиновителите информират осиновения за осиновяването на възможно най-ниска възраст, по подходящ начин и в зависимост от индивидуалните му особености.“ Това е записано в промените на Семейния кодекс, които бяха представени от министрите на правосъдието и на социалната политика Екатерина Захариева и Зорница Русинова. Според Захариева по-безболезнено било родителите сами да признаят, за да не се появи някой „доброжелател“ точно в тийнейджърска възраст, който да сюрпризира детето с разкритието, че е взето. В закона не е записано нито какво се разбира под „възможно най-ниска възраст“, нито са предвидени санкции за семейства, които решат да не съобщят истината на хлапетата си. Промените предвиждат тайната на осиновяването да пада по строго разписан регламент, когато има здравословни причини за това. „Биологичните родители трябвало да бъдат спокойни, защото без тяхно съгласие няма да бъде разкривана тайната на осиновяването. За целта ще има сформиран Съвет по разкриване тайната на осиновяването в правосъдното министерство“, увери Захариева...” – в. „Труд”.

„Разликата във възрастта между осиновителя и детето не трябва да надвишава 50 г. Това е една от промените в Семейния кодекс, изготвени от министерствата на правосъдието и на труда, предложени за обществено обсъждане... В момента действа само минимална граница за разликата във възрастта между детето и родителя и тя е 15 г. „Въвеждането на максимална разлика във възрастта не е дискриминация. Почти навсякъде по света има такава практика. Целта е да се осигурят дълготрайни грижи за тези деца", обясни министърът на правосъдието Екатерина Захариева... Осиновителите да бъдат задължени да информират децата, че са осиновени, предвижда друга промяна в Семейния кодекс. Според предложените текстове това трябва да стане „на възможно най-ниска възраст, по подходящ начин и в зависимост от индивидуалните особености на детето". „Така се защитават интересите на децата. За съжаление осиновените деца в момента разбират за това често в тийнейджърска възраст – от недоброжелателен съсед или роднина", обясни Захариева... „Предвиждаме с експертна помощ на психолози и обучения от специалисти да подготвим родителите как това да се случи, каква възраст е подходяща и по какъв начин да бъде поднесено", обясни Захариева. Както вече в. "Стандарт" написа, с промените в Семейния кодекс се услеснява разкриването на тайната на осиновяване. Сега това може да стане само при изключителни обстоятелства и то с решение на съда. „Практиката показва, че няма определение за „изключителни обстоятелства". Почти винаги, когато има такива дела, се постановява отказ", обясни правосъдният министър. Затова към министерството на правосъдието ще бъде създаден Съвет за разкриване на произхода на осиновените деца. Пред този съвет осиновените и осиновителите ще подават своите молби. Той ще прави проучване на произхода и ще взима решение. „Биологичните родители трябва да бъдат спокойни, защото пълното разкриване на данните ще става едва след тяхното съгласие", уточни Захариева...” – в. „Стандарт”.

Вестниците информират също, за пакет от законови промени м защита на длъжниците, предложени от омбудсмана Мая Манолова.  

 „Сериозни законови промени се готви да предложи на депутатите омбудсманът Мая Манолова в началото на новата парламентарна сесия, която започва тази сряда. Най-съществените сред тях засягат атакувана и преди разпоредба в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), която позволява на заявителите, най-често банки и дружества за комунални услуги, да си вадят изпълнителен лист срещу длъжници по бърза процедура. Манолова обяви, че от юли м.г. до сега е получила 413 жалби срещу частните съдебни изпълнители. "Нямам приемна, в която да не дойдат много хора, които се оплакват от техните действия", изтъкна тя. Това налагало "да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители, на монополните дружества и на банките, които злоупотребяват с длъжниците си". Манолова иска промяна в чл. 417 на ГПК. Той гласи, че заповед за изпълнение може да се поиска на основание на административен акт, извлечение от счетоводни книги или от регистъра на особените залози, акт за установяване на частно държавно или общинско вземане, акт за начет и др. Текстът беше атакуван неуспешно от Патриотичния фронт и БСП през миналата година заради съпротивата на ГЕРБ. Сега омбудсманът предлага два варианта на тази разпоредба - да отпадне изцяло възможността да се използва този ред, или да се даде възможност на длъжника да избира дали спорът му с монополиста да мине през съда. Друго предложение в полза на длъжниците е да отпадне възможността да се иска от тях в хода на съдебния процес да плащат възнаграждения за юрисконсулти на монополните дружества, на държавни и местни органи. Предвидена е възможност длъжникът да обжалва оценките на притежаваните от него имоти, които са били обявени за продажба...” – в. „Сега”.

„Манолова предлага промени в седем закона. Една част от промените са свързани с банките, които без съдебен процес вадят изпълнителен лист срещу своите неизрядни длъжници. "Предлагаме на народните представители два варианта – да отпадне възможността банките да използват този облекчен съдебен ред, а вторият е длъжникът да има възможност да избира дали спорът му с банката да мине по дългата съдебна процедура или да се ползва от краткия ред, защото длъжникът ще бъде натоварен с допълнителни такси и лихви", обясни омбудсманът. Други изменения са насочени към защита на длъжниците на дружествата - монополисти, на държавата и на местните администрации. "Става дума за минимум по 650 лева, които всяко монополно дружество, агенция, НОИ, НЗОК, кмет, областен управител, министър не пропускат да си поискат от длъжника в съдебно производство и после да си ги търсят чрез частен съдебен изпълнител, като там добавят още по 350 лева. Предлагаме промяна в ГПК, с която да отпадне възможността монополните дружества, държавни и местни органи да искат в съдебен процес от длъжника да плаща юрисконсултски възнаграждения на техните юристи", заяви Манолова. Омбудсманът ще поиска и да се даде възможност на длъжника да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан.” – в. „Дневник”.

„Общественият посредник представи пакет от законодателни промени на старта на новата парламентарна сесия „Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките, които злоупотребяват с длъжниците си.“ Това каза на пресконференция омбудсманът Мая Манолова, на която представи предложения за промени в седем закона. Първият кръг от промени са свързани с банките и са в защита на гражданите срещу облекчената съдебна процедура, която ползват банките. Това са предложения за промени в прословутия чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, който дава възможност на банките да ползват бърза писта и без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу своите длъжници. „Предлагаме на народните представители два варианта – да отпадне възможността банките да използват този облекчен съдебен ред, а вторият е длъжникът да има възможност да избира дали спорът му с банката да мине по дългата съдебна процедура или да се ползва от краткия ред, защото длъжникът ще бъде натоварен с допълнителни такси и лихви“, обясни омбудсманът. Вторият кръг от промените са насочени към защита на гражданите срещу монополните дружества, срещу държавните и местните органи, срещу редица инстанции, които в съдебни производства и в изпълнителни дела си начисляват огромни юрисконсултски възнаграждения на техните юристи. „Става дума за минимум по 650 лева, които всяко монополно дружество, агенция, НОИ, НЗОК, кмет, областен управител, министър не пропускат да си поискат от длъжника в съдебно производство и после да си ги търсят чрез ЧСИ, като там добавят още по 350 лева. Предлагаме промяна в ГПК, с която да отпадне възможността монополните дружества, държавни и местни органи да искат в съдебен процес от длъжника да плаща юрисконсултски възнаграждения на техните юристи“, разясни Мая Манолова...” – в. „24 часа”.

Предизборното покачване на политическите градуси също е сред актуалните теми.

„Членове и симпатизанти на ГЕРБ разпратиха до медиите Отворено писмо с призив „Стига трикове, Радан Кънев“. Писмото е в отговор на разразилата се в последните дни негативна кампания и нападки срещу премиера Бойко Борисов във връзка със срещите му с премиера на Турция Йълдъръм и президента Ердоган от партийни функционери на ДСБ и лично на Радан Кънев. Хората от партията на Борисов предупреждават шефа на ДСБ: „Толерантността ни се изчерпа.“ „Нямаше да се спираме на неадекватното поведение на един политик с кратка, но богата откъм провали биография, ако това безогледно оплюване и неприкрита омраза към министър-председателя на България не се изостри рязко в критичен за ЕС, Европа и Балканите момент“, се казва още в писмото. В него Радан Кънев, Атанас Атанасов са наречени безогледни критикари, които са се превърнали в „най-яростните рупори на политическото хейтърство и омраза“. Поведението им точно в този момент може да се определи като „национално безотговорно”, граничещо с национално предателство, твърдят от ГЕРБ. И допълват, че дори най-яростната лява опозиция не си позволява да премине границите на подобно агресивно поведение и „анти” реторика. „Дори и бившите комунисти не използват ситуацията за теснопартийните си цели и предизборна пропаганда“, пишат партийците.” – в. „Труд”.

„Смятате ли, че канцлерът Ангела Меркел се справя зле?". С този риторичен въпрос зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори в Благоевград на питане жена или мъж ще е кандидатът на партията за президент. „От всичко, което казах дотук, аз смятам, че жена по-приляга да бъде кандидат за президент. Виждате, че всички мъже лидери на европейските държави се срещат с нея и има равнопоставеност. Отнасям се с уважение и респект към българските дами, още повече че вкъщи съм малцинство и винаги се съобразявам с мнозинстнвото", допълни с усмивка той. Цветанов увери, че ГЕРБ има ясен кандидат за президент. Той ще бъде разпознаваем, достатъчно познат на обществеността и на международните ни партньори. Името му щяло да бъде обявено между 22 септември и 2 октомври.
Бившият конституционен съдия Георги Марков веднага "изчисли" пред "Епицентър.бг", че най-подходящият човек за "Дондуков" 2 е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Той я определи като много земна, човек с доказани резултати за града, същевременно във всичките си действия като кмет тя показва характер и изпълнява това, което се налага. По жълтите павета отново се дискутираше темата "Фандъкова - президент". Даже част от мълвата гласи, че за вице вече се спряга името на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. Междувременно пък Цветанов отклоняваше въпросите за имената в кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, докато обикаляше Пиринския край. Той пристигна в района, за да стегне партийните редици за предстоящата изборна надпревара. „Нашата цел е правителството и местната власт да работят спокойно. Ако бяхме издигнали кандидатурата си преди три месеца, парламентът нямаше да може да свърши това, което направихме досега. Местната власт нямаше да работи с този ентусиазъм и с тази добра координация с изпълнителната власт, защото в една кампания не всички партии работят в интерес за развитието на регионите", обясни председателят на Парламентарната група на ГЕРБ...” – в. „Стандарт”.

„Реформаторския блок (РБ) няма да обяви във вторник кандидата си за президент, както беше обявено в петък. Претендентът им за президент трябваше да бъде обявен още миналия вторник. Без резултат завършиха и консултациите между партиите в петък и през целия август. Вместо поредното заседание на Изпълнителния съвет на блока, ще се събере предизборния щаб на РБ, който трябва да вземе решения за частичните избори за кметове, насрочени на 2 октомври. В Движение "България на гражданите" днес е имало препитване на номинираните от блока за кандидат президент – Трайчо Трайков, проф. Велислав Минеков и о.р. ген. Съби Събев. Четвъртият останал в надпреварата - Гроздан Караджов не е бил на сбирката на партията на вицепремиера Меглена Кунева...” – в. „Дневник”.

„Мнозинство в големите градове в районните избирателни комисии (РИК) за президентските избори и референдума на 6 ноември ще имат управляващите. Според решението на ЦИК броят на членовете на РИК се определя по броя на мандатите за народни представители за съответния район. Така районите с до 9 депутати ще са с 13-членни РИК-ове, а тези с 10 и повече народни представители - с по 17-членни. Според разпределението на партиите в големите районни комисии ГЕРБ ще има по 6 души, БСП - 3-ма, ДПС и РБ - по 2-ма, ПФ, ББЦ, АБВ и “Атака” - по 1. Така в тях управляващите общо ще имат 9 от 17 членове. За малките РИК квотата е: ГЕРБ - 4, БСП и ДПС - 2, а РБ, ПФ, ББЦ, АБВ и “Атака” - по 1. До 10 септември областните управители трябва да проведат консултации за съставите. Утвърдени са и образците на изборните книжа. На този вот за първи път може да отбележим “не подкрепям никого”. Текстът е най-отдолу, под списъка с кандидати.” – в. „24 часа”.