24 часа

Няма повишение на радиацията в България

От 4 април, когато избухна пожарът в района на Чернобил, досега няма изменения в естествения радиационен фон на България. Той се мери постоянно от две системи - едната е с 23 станции, другата с 13, и стойностите се наблюдават от няколко институции. Това обясни Людмила Симеонова, шеф на отдела за аварийно планиране и готовност на Агенцията за ядрено регулиране.

Освен това всички европейски страни правят постоянен мониторинг на гама-фона. Украинците също са информирали постоянно, че няма изменения на естествения фон.

Час преди полунощ на извънреден брифинг в понеделник шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ, увериха, че опасност няма. До тях бе и ген. Венцислав Мутафчийски.

Труд

До 300 хил. лв. безлихвени кредити за малките фирми

Осем финансови инструмента ще осигурят достъп до 4,5 млрд. лв. на работниците, самонаетите, малките и средните фирми, които са пострадали от кризата заради коронавируса, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Първият инструмент е по програма на Българската банка за развитие (ББР) за отпускане на безлихвени и необезпечени кредити за хората, които са лишени от възможност да работят заради пандемията. Мярката е за хора, които са пуснати в неплатен отпуск, както и за самонаетите. Ако човек е пуснат в неплатен отпуск през март, има изискване поне 5 дни от месеца да е бил на работа. За заеми могат да кандидатстват и самоосигуряващи се граждани, които са прекратили дейност или имат поне 20% спад на оборота през първото тримесечие спрямо същия период на 2019 г. Досега е заявен интерес от 12 търговски банки, където хората може да кандидатстват за кредити в размер до 4500 лв. Заемите ще имат гратисен период до 24 месеца и срок на изплащане до 5 години. Хората няма да дължат такси и комисионни и ще могат да погасят предсрочно заемите без допълнителни такси. Срокът за кандидатстване по програмата е до края на 2020 г..

Монитор

Смятат по-евтиното парно чак до септември

Пресмятането на намаляването на сметките със задна дата от 5 август 2019 до края на март 2020 г. може да продължи до септември, прогнозира за "Монитор" Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества в страната. Процедурата трябва да се извърви заради поевтиняването от началото на август миналата година на природния газ, внасян от Русия.

"Първо - парите от "Газпром" трябва да стигнат до топлофикациите, след това КЕВР също трябва да сметне за всеки отделен месец от началото на август до края на март, защото цената на газа е била различна. Това трябва да се сметне и за всяка една топлофикация, което изисква много труд", каза той..

Сега

Без френски картофи и испанско свинско ще ядем циганска баница

Магазините за хранителни стоки са пълни с внос. Този факт от години ядосва българските земеделци и животновъди. Дори скара агроминистър Десислава Танева с търговските вериги - толерирали чуждоземните продукти, вместо да ухажват родното производство. Това е любима тема и на политици от БСП и от патриотичните партии. Някой се възмущаваше, че по сергиите ни имало домати чак от Йордания, моркови от Турция и картофи от Франция.

Но истината е, че импортът просто е наложителен - родното производство не може да ни нахрани, не е достатъчно. Да, България е голям износител на пшеница. И реколтите от царевица, слънчоглед и фасул са изобилни и напълно могат да покрият местното потребление. Въпреки че тазгодишната се очертава много слаба. В Добруджа върлува суша.

Но при много други храни родното трябва да бъде допълнено с внос. Става дума за храни, които са основни и типични за земята ни и за трапезата ни - домати и краставици, картофи и лук, ябълки и праскови, леща, свинско и птиче месо, мляко. Не е за вярване, но е факт..

Капитал дейли

БНБ е поискала споразумение за суап линия с ЕЦБ

Българската народна банка е поискала споразумение за установяване на суап линия с ЕЦБ, което ще е в обем от няколко милиарда евро. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че очакванията са за положително развитие по искането, доколкото България е потенциален кандидат за членство в ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната). Такава вече беше сключена с Хърватската народна банка, като изрично в съобщението на ЕЦБ се посочваше подготовката на Загреб за влизане във валутния механизъм.

Идеята на този финансов инструмент е да се осигури еврова ликвидност при нужда - БНБ предоставя български левове на ЕЦБ, срещу което да получава евро по фиксирания курс. "Това е най-малкото гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд", заяви Горанов.

Дума

Нинова: Искаме ясен план за извеждането на България от кризата

Искаме ясен план за бъдещето, за извеждане на България от кризата. Правителството създава хаос, внушава страх, остави хората на произвола на съдбата.

Това заяви на извънреден брифинг днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Днес министър-председателят се скри от вашите въпроси и се подигра с вашите тревоги. Внесохме искане за изслушване, в което щяхме да поставим питанията ви, които са дошли до нас, тревогите, които имате и очакванията за бъдещето. Уви, това не се случи, защото правителството, през дните на кризата, създаде хаос и внуши страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата. И днес не пожела да отговори на актуални въпроси и тревоги, обърна се към българите лидерът на левицата.

Нинова бе категорична, че управляващите създават хаос с постоянна смяна в позициите си. Един ден една - на другия ден - точно обратното. Задължително с маски - след това без маски. Отваряме пазарите - затваряме пазарите. "60/40" първа мярка, след това осигуровки върху цялата сума, след това върху 60 % от сумата. Хаос и непостоянство, което създава у вас непредсказуемост и напрежение. Правителството и лично Борисов ви всяват страх и ви стресират. В най-тягостните дни, когато бяхте затворени в домовете си, говори за "идващия ад", "катафалки", "хладилни камиони за трупове", "детски площадки, превърнати в морги", вместо да ви даде надежда и ясен път за извеждане на България от тази ситуация, продължи тя.