Трагедия в Охридското езеро

"24 часа":

 

Охрид погълна българи за Съединението

 

Българка, завела двете си деца на екскурзия, загуби едното във водите на Охридското езеро. Към 19,30 ч това съобщи за "24 часа" транспортният министър Александър Цветков, който бе на мястото на трагедията.

"Жената е на системи и още не знае", каза покрусен министърът. Той нямаше информация на колко години е детенцето.

55 българи са били на кораба, съобщи в Охрид българският здравен министър Божидар Нанев. Досега са идентифицирани 12 от тях. Потъването е станало само за 2 минути. Повечето удавени са възрастни хора, които или не са умеели да плуват, или в последните години са плували все по-рядко.

"Стана за секунди", разказа пред "24 часа" 60-годишният оцелял Цветан Нинов. "Както плавахме изведнъж корабчето се залюля силно на всичките си страни и се разцепи на две. Така и не усетих как се отзовах във водата. Добре, че мога да плувам и започнах да плувам към брега, като теглех и съпругата ми. След малко дойде спасителен кораб и няколко лодки и ни извадиха на брега. Благодаря на Господ, че съм жив и аз и съпругата ми. За съжаление се удави мойта сватя", каза през сълзи Нинов. Той, обаче не пожела да назове името на своята близка.

"Изобщо не умея да плувам, но легнах по гръб във водата. Не знам как съм се задържала на повърхността. Добре, че скоро дойдоха лодките", разказа пред "24 часа" 65-годишната Христина Шаранкова от София. Заедно с нея оцеляла и 45-годишната й дъщеря Иванка Вълчева. Иванка, обаче бе доста разтревожена, тъй като на кораба е била и нейна приятелка, която след трагедията бе в неизвестност. Малко преди 20 часа българско време Иванка се върна от моргата и се хвърли разплакана на врата на майка си. "Мамо, тя е", проплака дъщерята, след което и двете с майка си избухнаха в неудържим плач.

 

 

"Труд":


"Илинден" погуби 15 българи

 

В кошмарна трагедия се превърна екскурзия по Охридското езеро за 55 български туристи. Корабът им "Илинден" потъна за секунди, 15 нашенци, сред които едно дете, се удавиха. От водата извадиха 40 души, в болница в Охрид е само една жена.
Премиерът Бойко Борисов изпрати специален самолет да прибере оцелелите.

Охрид почерни България

Петнадесет български туристи, сред които едно дете, се удавиха вчера във водите на Охридското езеро в Македония при инцидент, при който се обърна ваканционният кораб "Илинден".


На борда му имало 55 души - туристи, двама шофьори и стюард, каза премиерът Бойко Борисов на специална пресконференция вчера следобед. 37 от спасените туристи били настанени в хотел, двама се издирват, а една жена е в интензивното отделение на болницата в Охрид, съобщиха снощи от правителствената информационна служба.

 

 

"Стандарт":


Български титаник

 

Потънахме както в "Титаник" за броени секунди. Това разказа през сълзи Зоя Васева, една от оцелелите българки на борда на кораба "Илинден" в Охридското езеро, където вчера 15 нашенци намериха смъртта си. Кървавата трагедия почерни България в навечерието на Съединението.
Около 12 ч наше време туристите ни пътували с 85-годишната гемия към манастира "Св. Наум". На 200-300 метра от брега обаче се случила драмата. "Корабът внезапно зави рязко надясно и се преобърна", разказа Иван, който бил на борда. "Докато разберем какво става, всички се озовахме във водата. Не мога да плувам и до последно се държах за перилата. После се докопах до някакъв предмет", каза още Иван.
По данни на македонското МВР на корабчето е имало 73 души, макар капацитетът му да е бил едва за 45 души. Българите били 55, предимно от Пирдоп, Челопеч и село Антон.

 

 

 Случаят Спаска Митрова


"Труд":

Желева натиска да пуснат Спаска

"Търсим правен механизъм, за да може Спаска Митрова да се върне час по-скоро при детето си."

Това каза външната министърка Румяна Желева след срещата в петък вечерта с македонския си колега Антонио Милошовски в Стокхолм. Желева участва в неформалната среща на външните министри от ЕС, а Милошовски присъстваше като представител на страна кандидатка. Срещата с нашата министърка бе поискана от Скопие.

"Първата тема, по която говорихме, е да се премине към бързо решаване на случая на Спаска Митрова", каза Желева.

Митрова, която има и българско гражданство, е в затвора "Идризово" от 30 юли. Тя излежава присъда, защото не осигурила на бившия си съпруг достъп до детето им.

 

ДАНС

 


"24 часа":

Сертов: Няма доклад на ДАНС с 10 министри

Няма доклад с имена на 10 корумпирани министри. ДАНС не е институцията, която би могла да потвърди или отрече корумпираността на който и да било държавен чиновник. Това заявява в писмо до агенция Фокус бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Той опровергава всички факти, разпространени за агенцията в последните дни.

Сертов е категоричен, че докато е бил шеф, агенцията не е изпълнявала политически поръчки.

Никога не съм утвърждавал воденето на разработка от типа на "Галерия", пише още той и настоява да се прави прецизна разлика между утвърждаване на разработки и съгласуване на искане за прилагане на СРС.

 

 

 

Криминално

 


"Стандарт":

МВР: Хванахме Сретен Йосич 2

Един от най-кръвожадните убийци в Европа бе заловен в Кранево след светкавична акция на МВР, Европол и литовските служби. 52-годишният Хенрикас Дактарас е един от лидерите именно на литовската мафия. Вътрешният министър Цветан Цветанов го определи вчера като престъпник от ранга на Сретен Йосич.
Дактарас има над 30 убийства. Освен това е уличен и в трафик на хора, рекет, отвличания и притежание на незаконно оръжие. Той перял парите си в Норвегия, Англия и Испания. У нас се подвизавал с фалшиви документи и бил известен под името Коста.
Сигналът, че Дактарас се крие в България, е от февруари, но последните 2 седмици се оказали решаващи за залавянето му. Белезниците щракнали в морския ни курорт Кранево късно в петък. Нашите ченгета били предупредени, че литовецът е изключително опасен и артистичен и ще се опита да се измъкне с цената на всичко. Така и станало.