Решение.

"Монитор":

Окончателно: Пазим си небето и с чужди сили

Охраната на българското въздушно пространство - т.нар Air Policing, вече може да става и съвместно с чужди съюзнически сили от НАТО. Това окончателно решение взеха депутатите, като гласуваха на второ четене поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили. Текстовете бяха приети в отсъствието на военния министър Николай Ненчев, което бе разкритикувано от социалистите. „Макар че той мълчеше като риба при първото четене”, припомни Кристиан Вигенин. Червените за пореден път поискаха и оставката на министъра на отбраната, защото днешното решение за съвместна охрана било резултат от неговите действия. Промените отново предизвикаха бурни дебати в пленарната зала, като този път лайтмотивът бе дали не даваме небето си на Турция. Причината бе, че не бе разписано предложението за забрана на съседни страни да участват във въздушната охрана. При липсата на такова условие Атанас Зафиров от БСП скочи, че със законопроекта България ще се превърне в единствената страна, която дава небето си под аренда. „Не искаме турски изтребители да охраняват българското въздушно пространство”, обяви той. След което се впусна в тирада за заплахите, които идват от южната ни съседка, като припомни и опита за натиск у нас на посланика на Анкара чрез български политици. Макар и да не го назова, Зафиров визираше изгонения от ДПС Лютви Местан.

 

 

Експертиза.

"24 Часа":

Тодор от Враца е починал от сърдечно заболяване, не от боя 

Тодор от Враца има наранявания от побоя, но не те са причината за смъртта. Момчето е имало наследствено хронично заболяване на сърцето, което е причинило смъртта. Това сочи експертизата, която прокуратурата разпространи.

Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е „ Ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

 

Стрелча.

"Труд":

Инсултът на Иван Евстатиев отключил диабет и бъбречна недостатъчност 

Исхемичният инсулт, който получил 57-годишният бивш градоначалник на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев в ареста, е отключил диабет, бъбречна недостатъчност и други тежки болести.

Според адвокатката на Евстатиев Ташкена Колчева сегашните заключения на тройната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на клиента й не позволяват той да остане повече в ареста.

Както Труд писа, обвиненият в изнасилване на 16-годишно момиче бивш кмет остава в ареста поне още една седмица, след като съдия Диана Стателова отложи за 12 февруари (петък) делото по искането на неговата защита за промяна на мярката му за неотклонение "задържане под стража" в по-лека - парична гаранция.

Мотивът за отлагането на решението бе искането на нюблюдаващия делото прокурор Пламен Пантов за две допълнителни съдебно-медицински експертизи, които да бъдат изготвени от нови вещи лица. 

 

Ваксини.

"Дума":

Два пъти годишно министърът ще докладва в НС за ваксините

Единодушно 130 депутати приеха предложението на БСП два пъти годишно - през януари и юли, министърът на здравеопазването да докладва пред комисията по здравеопазване за изпълнението на Имунизационния календар на РБългария. Това стана след едночасов дебат, който миналия петък бе предложен от 65 депутати от БСП и ДПС.

Големият въпрос е дали има разрешение от ИАЛ за употреба на "Еувакс-Б", след като има завишено съдържание на тиомерсал според европейските изисквания, попита депутатът от БСП Жельо Бойчев. Миналата седмица Москов каза, че разликата между цената на 5-компонентната и 6-компонентната ваксина е 54 лв., но справка в МЗ показала, че 5-компонентната "Пентаксим" е договорена за 39 лв., а 6-компнентната за 56 лв. "Разликата е 17 лв.", пресметна социалистът. Здравният министър Петър Москов каза, че българското дарение възлиза на 500 хил. лв., а турското е изчислено на над 3 млн. По сметките на Велизар Енчев България губи 47 млн. лв. от бартера с Турция. Той припомни, че е необходимо да се сключват дългосрочни договори с производителите на ваксини. При действие на пожарна ситуация вирее корупция, заключи депутатът.

 

Образование.

"Сега":

Кунева няма да отлага новите учебници

Няма време да се отлага въпросът с учебниците. От днес и в началото на следващата седмица започвам срещи с директори на училища, експертите, които изготвят програмите, синдикати, издатели. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Ще обявим решение веднага, щом се изясни позицията на всички, които участват в този процес. Ще я обсъдя и политически с партньорите ни, каза Кунева. Тя добави, че никой няма да рискува образованието на децата.