Миталов.

"24 часа":

Данаил Кирилов до 7 дни с нови доказателства, за да бъде уволнен съдия Миталов

Посоченият от САЩ като корумпиран и нежелан на тяхна територия съдия Андон Миталов се върна на работа във вторник, а същия ден Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет даде срок от 7 дни на правосъдния министър Данаил Кирилов да мотивира искането си за уволнението му.

Кирилов внесе предложение Андон Миталов да напусне съдебната система заради виновно неизпълнение на служебните си задължения. Кадровиците настояват министърът да посочи номер на делото, водено от Миталов, в което има нарушения на закона и как е научил за тях. Най-скандалното решение на магистрата е да пусне в Русия обвинения за шпионаж Николай Малинов, който отиде там, за да получи орден от Владимир Путин. Преди 4 месеца той разреши на председателя на "Русофили" на напусне страната за 5 дни без знанието на прокуратурата като компетентен орган в досъдебното производство.

Затвори.

"Дума":

Омбудсманът поиска закриването на Софийския затвор

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъдат закрити Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. "Кремиковци" и керамичната фабрика във Враца, където се трудят лишени от свобода. При представянето на годишния доклад за 2019 г. на институцията тя се оплака, че битовите условия в затвора са лоши. Тъй като сградата на Софийския затвор не може да бъде ремонтирана, тъй като е паметник на културата, а останалите постройки не могат да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода, те трябвало да бъдат затворени. В Софийския затвор близо 2000 осъдени излежават присъдите си, Ковачева апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място, но не посочи къде да е то.

"В местата за изтърпяване на наказания има хлебарки, дървеници, проблем с хигиената, по този начин се нарушават основни права на лишените от свобода. Там няма достъп на светлина и чист въздух", обобщи Ковачева.

Проверки има и в домовете за хора с деменция, добави Ковачева. Тя уточни, че те са свързани с бавния процес по деинституционализация, който трябва да приключи до 2035 г. Според нея това е много дълъг срок при наистина крещящо тежки условия, които се изразяват не само в пренаселеност и лоши битови условия, но и във факта, че в тях има недостатъчно добра грижа.

Луковмарш.

"Сега":

Гешев: Организаторите на Луковмарш са имали военизирана структура

Организаторите на ежегодния Луковмарш са създали военизирана структура в противоречие със закона. Това твърди прокуратурата в официално съобщение. Държавното обвинение е поискало от съда и заличаване на Български национален съюз "Еделвайс" (БНС-Еделвайс). Националистите, на свой ред, се обявиха за жертви на политическа репресия.

Всичко това се е случило в хода на разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка за законосъобразност на дейността на БНС "Еделвайс".

Държавното обвинение твърди, че дейността и целите на БНС "Еделвайс" се различават от декларираните такива в устава.

Линейки.

"Монитор":

Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти

Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради прекомерно навъртени километри и остаряла техника. 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на "Монитор".

780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии. От тях общо 432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година, но все още са с добри технически параметри, показва справка на Министерството на здравеопазването.