Оправдаха Доган

 

"Сега":

Съдът се разцепи, но оправда Доган за рекордния хонорар

 

ВАС изненада антикорупционната комисия на парламента с решението, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е бил в конфликт на интереси, когато е взел хонорар от 1 млн. евро за проекта за хидровъзел "Цанков камък". Решението разцепи съда и лидерът на ДПС бе оправдан с гласовете на двама от тричленния състав - Виолета Главинова и Илиана Славовска. Докладчикът по делото - Марина Михайлова, е подписала с особено мнение, защото смята, че лидерът на ДПС е нарушил закона и трябва да бъде глобен, а хонорарът - конфискуван.

Последната дума ще е на 5-членен състав на ВАС, тъй като антикорупционната комисия още вчера обяви, че ще обжалва решението.

 

 

"Труд":

Оправдаха Доган за хонорар от милиони

 

С прословутия и недеклариран хонорар от 1,5 млн. лева, получен от структура на "Минстрой холдинг", Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси. Това реши Върховният административен съд (ВАС) с 2 гласа "за" срещу един "против".

Несъгласната е шефката на състава Марина Михайлова, докладчик по делото. Отхвърлена е претенцията парламентът да плати 48 000 лв. - хонорар на адвоката на Доган Румен Еленски.

 

 

Крупна кражба на злато на летище "София"

 


"24 часа":

Крадат злато на Леярите от летище София


Мистериозен случай с кражба на 340 кг злато е имало на летище София, научи "24 часа". Внушителната по обем 14-каратова ценна стока, която може да се продаде за поне милион лева, била на съхранение в склад, от който може да излезе само като бъдат платени дължимият ДДС и акциз към държавата.

"Кълбото" тръгнало да се разплита преди месеци, когато данъчни влезли на проверка. При нея обичайно те съпоставят наличности в склада с плащанията, отразени в документацията на митницата. Като установили нередности, те поискали документи. Документите пък май се оказали с невярно съдържание. В момента течало разследване. "Текат следствени действия и няма да коментираме нищо, дакато те не приключат", казаха от митниците.

 

 

Цветанов с чисти имоти

 

"Стандарт":

Цветанов кани данъчни вкъщи

 

Данъчните ще проверят доходите и имуществото на вицепремиера Цветан Цветанов. Справката ще бъде направена заради обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев за съмнения около  имотите на вицепремиера. "Никой не е над закона и ако има данни за подобни финансови операции не само на г-н Цветанов, но и на всеки друг, разбира се, че ще бъде проверен. Г-н Борисов доказа, че при него няма мои, няма твои и всички са равни пред закона", коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов пред БНР. Шефът на данъчните и вицепремиерът са се чули по телефона и самият МВР шеф е бил твърдо "за" да му бъде направена данъчна проверка и да се изчистят всички неоснователни твърдения около имотите му.

 

 

Криминално

 

"24 часа":

Заклаха шофьора на прокурорката, задържала „Килърите"

 

Някой преряза гърлото на 44-годишния шофьор на окръжната прокурорка на Шумен Ася Петрова, която наскоро задържа и обвини Петър Стоянов-Сумиста и още двама от групата на Килърите.

Според МВР става дума за самоубийство, но в града вървят и други версии.

Трупът на Недко Тодоров бе намерен в неделя вечерта върху скала на Шуменското плато.

Забелязали го парапланеристи, които летели покрай ръба на скалния венец. "Като доближих с парапланера на 2-3 м, видях, че човекът е заклан, изглеждаше зловещо. Веднага се обадих по станцията на нашия човек долу да вика полиция", разказа д-р Явор Плашилски.

 

 

 

Илиева търси помощ от синдикатите

 

 

 

"Новинар":

Калина Илиева се жалва на синдикатите

 

Синдикалистите от КТ "Подкрепа" се притекоха на помощ на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, която беше отстранена, след като роди. Ако някой си е позволил да уволни жена заради това, че е бременна, жална му майка, закани се вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. Близък роднина на Илиева е потърсил за съдействие КТ "Подкрепа".

 

 

 

Тенденция

 

 


"Сега":

Всеки трети младеж с диплома става продавач


Образованието и нуждите на икономиката се разминават все по-сериозно, показва анализ на Българската стопанска камара за образователната и квалификационната структура на заетите и работната сила. Между 27 и 32% от завършилите средно и висше образование през 2008 и 2009 г. са започнали работа в търговията. На втора позиция за реализация на младите хора е ресторантьорството. В същото време този сектор е чак на десето място по брой заети през 2009 г., което е показателно за сериозното разминаване между подготовката на учениците и студентите и реалните потребности на бизнеса, коментират от камарата.

 

 

 

Пореден жп инцидент

 


"Монитор":

Влак дерайлира, размина се без жертви


Експрес „Чайка" със 177 пътници дерайлира при гара Септември вчера. Няма жертви и пострадали.

Влакът, който потеглил от Бургас в 5,35 ч, трябвало да пристигне на гара Септември по разписание в 11,19 ч. Композицията се движела с 15 минути закъснение и в 11,35 ч вече намалявала скорост за навлизане в района на гарата. В този момент при преминаването през входната стрелка трите последни вагона от общо петте на експреса дерайлирали. Само късмет е предотвратил обръщането на вагоните и с това и неминуемите телесни повреди на пътниците, коментираха железничари. За сравнително лекия изход от инцидента допринесла и ниската скорост на композицията - около 25 км/ч.