Решение. 

"24 Часа":

Оправдаха Илко Семерджиев за заплаха с уволнение на подчинена

Бившият служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев бе оправдан по обвинение, че е заплашвал с уволнение шефката на агенцията по лекарствата Асена Стоименова.

Решението обяви съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд в 15,30 ч понеделник.

Семерджиев бе начело на здравното ведомство в правителството на Огнян Герджиков. Той бе даден на съд по обвинение, че в телефонен разговор със Стоименова на 24 март м.г. я заплашил, че ако не назначи Боян Доганов за свой заместник, "може да я уволни, а може да направи и други неща".

"Очаквах това решение от самото начало. Днес катастрофира както г-жа Стоименова, така и прокуратурата. Тя очевидно не искаше да има заместник", коментира Семерджиев.

 

Потоп. 

"Монитор":

Река в метрото, молове и подлези наводнени след пороя в София

 

Порой с гръмотевици заля София и причини наводнения и щети на десетки места в столицата. 1500 сигнала са получени на тел.112. Десетки видеоклипове бяха качени ви социалните мрежи с моменти от валежите и лошото време. Протекоха метростанции, мол и бяха наводнени подлези за автомобили и хора в София.

"За около един час паднаха около 50 литра на кв. метър дъжд в града, получени са над 1500 сигнала на тел. 112, над 900 от тях са за наводнени сгради. Останалите са за завирени участъци, наводнени подлези и метростанции". Това заяви на брифинг кметът на столицата Йорданка Фандъкова:

Наводнени са няколко метростанции - НДК, "Сердика", "Надежда", "Г.М. Димитров", "Витоша". Движението на метрото обаче не е засегнато и влаковете се движат по разписание, каза за Дарик шефът на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Метростанциите към Люлин и Западен парк вече се отводняват. От "Метрополитен"

допълниха, че засега нямат нужда от пожарни екипи за отводняване, въпреки огромното количество вода. Няма спрени влакове и засега не се очаква да има.

Над 172 сигнала за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради са постъпили в Националния оперативен щаб тази вечер между 18:30 и 19:45 часа. По информация на МВР най-силно засегнати са 184-о ЦДГ в "Лозенец", болница "Софиямед", Центъра за спешна медицинска помощ, Министерството на туризма, хотел "Шипка", църквата в подлеза на хотел "Балкан". Сериозно наводнени са подлезите на Централна гара, Спортното министерство, Лъвов мост и др.

 

Доходи. 

"Сега":

Мъжете в България получават 38% по-високи пенсии от жените

Заради по-ниските заплати и по-краткия осигурителен стаж жените в България получават средно с 38% по-ниска пенсия от мъжете. Въпреки, че възрастта за пенсия у нас постепенно се изравнява, различията ще останат както за вече пенсиониралите се, така и за бъдещите пенсионери, докато "половите" неравенства в заплащането остават.

Това гласят някои от заключенията на анализ на Националния осигурителен институт по темата, цитирани от "Дневник".

В анализа се посочва, че наетите жени доминират в сектори, в които средният размер на работната заплата е под средния за страната. Цитират се данни от последно изследване на Националния статистически институт (по данни от 2014 г.), според което над 40% от наетите жени са работили в преработващата промишленост и търговията, където брутната годишна работна заплата е била под 90% от средната за страната, други 23% са били заети в образованието, хуманното здравеопазване и социалната работа - сектори, при които заплатата доближава средната за страната.

 

Разследване. 

"Дума":

Биволъ: Ангелкова платила на американски лобисти да отиде на "Оскарите"

 

Министерството на туризма е наело лобистки фирми в САЩ, които са уреждали по имейл срещи с политици, фондации и медии за министър Николина Ангелкова, съобщава сайтът Биволъ. Американците са получили минимум 10 000 долара. Български министри често посещават САЩ, но само Ангелкова си е позволила подобно разточителство за задачи, които обичайно се изпълняват от служители на българското посолство, коментира сайтът. За работното й посещение във Вашингтон през февруари тази година българските данъкоплатци са се бръкнали с по 500 долара за имейл. Толкова струват лобистките услуги на фирмите Glanz Inc. и Sanitas International, става ясно от документите, публикувани от Министерството на правосъдието на САЩ.

От пресцентъра на Министерството на туризма отричат да са сключвали договор с Glanz Inc. Оттам обаче признават, че през 2017 г. са провели кампания на България като туристическа дестинация, чийто контрагент е Corner Media, на която е било платено за рекламата. Сумата не е обявена. Документът, с който Glanz Inc. и Sanitas International оповестяват споразумението с българското Министерство на туризма, е подписан от Томас Фараси и Кристофър Харвин. Проверка във фирмените регистри показва, че двете фирми имат едни и същи собственици, а Corner Media всъщност е новото име на Glanz.tv. Остава загадка как Министерството на туризма е успяло да установи бизнес отношения с тях и на какво основание през 2018 г. фирма Glanz Inc. е провела лобистка кампания.

 

Дело. 

"Сега":

Засега Боршош е "неуловим" за прокуратурата

Софийският градски съд прекрати днес делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Обвинението срещу него е за безстопанственост, неизгодни сделки и нецелево харчене на около 3.4 млн. лв.Според съда обаче обвинителният акт съдържа редица нарушения и неясноти, сред които липса на факти и доказателства по прокурорската теза. Решението не е окончателно и подлежи на протест.

Скандалът с Боршош гръмна миналото лято. Тогава срещу него тръгна разследване за начина, по който се изразходвани парите, отпуснати от правителството за ремонта на НДК във връзка с европейското председателство.