Проверяват скъпи возила

 


"24 часа":

Осветяват кой кара 400 твърде скъпи коли

 

Кой стои зад волана на над 400 луксозни коли, ще проверяват от следващия месец данъчните, каза в интервю за "24 часа" шефът на НАП Красимир Стефанов.

Скъпите возила са засечени край популярни дискотеки по морето. Повечето струват около и над 100 хил. евро. Няма лошо в това, но ни интересува дали собствениците им са декларирали достатъчно доходи, за да си позволят такива покупки, обясни главният данъчен.

Инспекторите започнаха да правят списък на скъпите автомобили, паркирани в морските курорти, паралелно с масираните проверки по търговските обекти там.

 

 

 

Магистрали

 

 

 

"Сега":

Плевнелиев ударно ще строи магистрали, а после ще ги поправя

 

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев внезапно омекна за магистралите. Въпреки че доскоро се кълнеше, че порочните анекси и оскъпяването на шосетата остават в историята на тройната коалиция, в първото си интервю от началото на лятната ваканция министърът обяви, че непроменяеми договори няма. Освен това Плевнелиев даде да се разбере, че скоростта на строителството е по-важна от качеството.

"За мен важно е първо да си направим магистралите, после винаги може да ги оправяме", обяви министърът по Би Ти Ви във връзка с притесненията, че завършен само преди 2 години участък от "Тракия" е изпълнен некачествено и е започнал да пропада.

 

 

 

Скандална сделка

 

"Новинар":

Скандално заграбен държавен терен в центъра на София

 

Атрактивен имот от над осем декара на пъпа на София се оказа „подарен" от един държавен служител на две частни фирми, свързани със скандално известен ливански бизнесмен. Имотът, който представлява цяло каре, се намира заключено между бул. „Васил Левски", бул. „Княз Александър Дондуков", ул. „Панайот Волов" и ул. „Врабча" в идеалния център на столицата. Най-вероятно случаят досега щеше да остане покрит и забравен, ако в неведението си други държавни служители след това не бяха прехвърлили на фирма „Дивисима" ООД идеална част от същия терен срещу осигуряване на административна сграда за Комисията за защита от дискриминация, където е настанена и до днес.

 

 

 

Франция ни връща ромите

 

"24 часа":

13 експулсирани роми кацнаха в София, идвали доброволно

 

13 от експулсираните  от френската страна български роми кацнаха на летище София, съобщи БГНЕС.

Пет от тях са деца. На летището ги очакваше служителка от Агенцията за социално подпомагане, за да види какви нужди мат хората и да им бъде оказана подкрепа ако имат нужда от такава.

Тази нощ експулсираните ще прекарат в София, откъдето утре сутринта ще заминат за Варна със самолет.

Тези, които пожелаха да застанат пред журналистическите камери увериха, че се връщат доброволно в България, без да им е оказан натиск за това.

 


"Монитор":

Франция прави черен списък на ромите

 

Франция ще прави база с биометрични данни на българските и румънски роми, които депортира. Става дума за ромите, които хващат самолета за София доброволно и получават държавна помощ в размер на 300 евро.

Целта на регистъра с доброволно напусналите страната е да възпрепятства връщането им обратно в Париж, за да искат отново пари. Това обясни вчера държавният секретар на Франция по европейските въпроси Пиер Льолуш пред "Франс енфо". Той се застъпва за разработване на помощи за приобщаване - сума от 3600 евро за семействата, които предлагат проект за интегриране, например за отглеждане на добитък или отваряне на магазинче.

 

"Сега":

Властта се обърка защо Франция ни връща роми


Българската власт се размина във версиите защо Франция връща нашите роми. Външният министър Николай Младенов намекна, че те нарушават закони, колегата му от МВР Цветан Цветанов категорично не смята така, а премиерът Бойко Борисов философски допуска, че си идват и от двете категории хора. Затова пък управляващите бяха единни в мнението, че нищо кой знае какво не се случва и ромският проблем няма да донесе негативни последствия за държавата ни. Младенов дори заяви, че така се набъркваме във вътрешнополитически дебат на Франция.

 

 

 

Акция "Дупетата"

 

"Монитор":

Хванаха над 130 т опасни колбаси

 

Над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, бяха конфискувани при съвместна акция на органите на ГДБОП и ДВСК в   месопреработвателни предприятия и складове в цялата страна, съобщиха от земеделското министерство.Акцията беше проведена под наблюдението на премиера Бойко Борисов. Тя започна към 7.00 часа вчера сутринта с кодовото название „Дупетата". Проверени са били складове и предприятия в София, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Бургас, Първомай, Брестник и др.

 

 

 

Здравеопазване

 

 

 

"Новинар":

Забраняват на лекари да работят, не можели да им плащат

 

В болниците забранявали на лекарите да работят заради липса на средства. Това заяви в сряда председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов след среща с ръководството на КТ „Подкрепа". По време на разговорите беше обсъден острият недостиг във финансирането за здравеопазването. Райчинов добави, че медиците в здравните заведения са принудени да излизат в отпуск заради ограничените средства. Поради тази причина в болничните заведения дежурели хора без нужната квалификация. Навсякъде в страната липсвали кадри и се закривали цели отделения заради орязаното финансиране.

 

 

 

Оставка

 

 

"Труд":

Алексиева даде оставки, но била невинна

 

Депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева даде оставки като заместник-шефка на две комисии в парламента, здравната и социалната. След това, в 12-минутен монолог пред журналисти, поканени на "пресконференция" в Народното събрание, тя обяви, че е напълно невинна за конфликт на интереси и "ужасена" от обвиненията, че е източвала здравната каса. "Само два въпроса!", отсече Алексиева накрая, отговори лаконично и се оттегли. За оставка като депутат не отвори и дума.