Изпити.

"Сега":

Всички вузове, обучаващи по право, ще могат да приемат без изпит

Всички университети, предлагащи обучение по право, ще могат, ако решат, да приемат студентите си в тази специалност без традиционните досега изпити по български и история, а само с оценката от матурата по български език. Това ще стане възможност чрез промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация юрист, които просветното министерство подготвя и смята да предложи на МС съвсем скоро, потвърдиха от МОН пред "Сега".

Просветният министър Красимир Вълчев също коментира днес, че вероятно всички висши училища в България ще използват оценките от държавните зрелостни изпити за прием на кандидат студенти в специалност "Право", като това ще важи само за тази година заради епидемията от Covid-19.

Решение.

"Дума":

От 1 юни пътуваме между България и Гърция без карантина

От 1 юни България и Гърция ще отворят границите си за свои граждани, които няма да подлежат на карантина при влизане в страната. Същото облекчение ще важи и за България и Сърбия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който е провел конферентен разговор с лидерите на Гърция, Румъния и Сърбия по-рано днес. От думите му стана ясно, че е успял да договори условията за пътуване с премиера на Гърция.

Обсъждаха се облекчения на мерките, наложени заради епидемията от COVID-19. Идеята е граждани на тези държави да пътуват свободно във всяка една от четирите страни, без да се налага двуседмична карантина.

Всички ни поздравиха за борбата с коронавируса, каза пред медиите Борисов.

Градини.

"Монитор":

Обособяват нови помещения във всяка детска градина

Детските градини трябва да обособят помещение за изолация на потенциално заразени с коронавирус. Това гласи едно от указанията за работата им. Забавачките могат да отворят врати още този петък, стана ясно днес след брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, просветния министър Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

Спор.

"24 часа":

Радев втрещи Борисов с 600 000 умрели, той му върна 770 000 бебета

Румен Радев пътува сутринта във вторник 25 километра до Елин Пелин, въоръжен с 600 хиляди умрели българи. Починалите сънародници от естествена смърт, катастрофи и в различни битови инциденти бяха необходими на президента за илюстрация на лошото управление на Бойко Борисов.

Държавният глава го направи на центъра на малкото сателитно на София градче, където бе поканен от кмета от ВМРО Ивайло Симеонов и от производителя на соларни панели "Нобел Интернешънъл".