24 часа

Отпада тайната при осиновяване

Тайната на биологичните родители вече ще може да се разкрива по административен път. Сега решава съдът, а по административен път може да се иска единствено медицинска информация. Това предвиждат промени в Семейния кодекс. Новите правила за осиновяванията ще бъдат публикувани за обсъждане в края на август. Зам.-министърките на труда и социалната политика Деница Сачева и на правосъдието Вергиния Мирчева ги представиха на кръгла маса вчера.

 „Труд”

Здраво харчене покрай шефството ни на ЕС

Заради изтегленото с шест месеца българско председателство на Съвета на ЕС започва харчене на пари на бързи обороти. Прогнозата е, че целият масраф ще ни излезе около 150 млн. лв.

От вчера Националният център за подготовка на шефството на България на ЕС има председател. Щабът е оглавен от бившия представител на България в НАТО (2004-2009) Любомир Иванов, който е назначен от Меглена Кунева. До края на годината в това звено ще работят 15 души, а от следващата ще набъбнат до 50. Националният център ще плаща наем за целия трети етаж в сградата на НДК, по-известна като ПРОНО. Изчисленията сочат, че за заплати, наем и консумативи за три години ще отидат около 6 000 000 лв.

 „Стандарт”

Заедно с Гърция: Каним японци по манастирите

Туристи от далечни пазари като Япония, Китай, САЩ и Индия ще привлича страната ни съвместно с Гърция. Върху това вече работят министерствата на туризма в София и Атина. Решението бе взето на 1 август, когато в рамките на междуправителственото заседание бе подписана Съвместна програма за действия в сектора за периода 2016-2018 г.

Екипът на министър Николина Ангелкова изпрати вчера писмо за сформиране на работна група между двете туристически министерства. През септември тя ще избистри общата стратегия за ръст на гостите. От българска страна в групата участват експерти от различните дирекции като маркетинг, туристическа политика и проекти. На първото заседание на комисията ще бъде решено председателството й, както и механизмът за вземане на решения.

 „Монитор”       

Джипита изписват ударно лекарства, пращат ги на екзотични екскурзии

Джипита изписват ударно лекарства на конкретни фармацевтични фирми, за да пътуват безплатно на екзотични екскурзии. За всяка дестинация е необходимо те да съберат определен брой изписани опаковки от даден медикамент. Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания, като хипертония, и диабет, които се отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи пред „Монитор” Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”. Тя предостави конкретни оферти, предложени на общопрактикуващ лекар от Варна, като уточни, че те важат и за други градове в страната. Обикновено става въпрос за по-скъпи медикаменти, за които НЗОК трябва да плати повече, а в някои случаи има и разлика, която е за сметка на пациента, уточни Георгиева.

 „Сега”

Българите пак купуват едни от най-скъпите горива в ЕС

В разгара на лятото България отново се оказва с "европейски" цени на горивата и дори надминава средното за ЕС равнище. Страната ни е на пето-шесто място по скъпотия на бензина и дизела преди облагането с данъци, показа справка на в. "Сега".

Литър А 95 у нас струва 0.480 евро, преди да се начислят акциз и ДДС, в Полша е само 0.289 евро, в Австрия е 0.381, в Швеция - 0.393 евро. На практика в цели 21 други членки на ЕС - всичките с по-богато население, масовият бензин преди данъците е по-евтин.

„Дума”

Тухли падат от строеж в центъра на София

Подновени строителни работи по изоставена от години сграда в идеалния център на София станаха причина за инцидент, който по чудо не причини фатални щети. Сградата се намира на ъгъла на улиците "Алабин" и "Княз Борис I", на гърба на Съдебната палата и на метри от столичната Районна дирекция за национален строителен контрол. Тухлите, изсипали се от четвъртия етаж на сградата вчера преди обяд, пробиха с лекота ламаринения покрив на тунела, построен да предпазва пешеходците, ползващи тротоара. Четвърт час след инцидента не бяха взети никакви мерки за безопасността на гражданите. Липсва табела с информация за строителя, инвеститора и фирмата за надзор.

„Капитал дейли”

Кафяви стандарти за ЕС

"Иска ми се да направим публични конкурси – за логото, за знака на председателството и за това какво е мотото му", казва през март вицепремиерът Меглена Кунева по повод поверената й подготовка за ръководството на Съвета на ЕС. Няколко месеца по-късно публични конкурси още няма. Има обаче похарчени пари за "пилотна" публичност - на тъмно, без състезание, в жълто-кафява комбинация от медии: сайтовете "ПИК" и "Блиц", наречени агенции, и вестник "Стандарт" плюс сайта му - също агенция.

Разкритието направи първо д-р Тони Филипов (псевдоним на журналиста Стойко Тонев), в коментар в сайта reduta.bg за Отчета за изпълнението на плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. От документа стана ясно, че през есента на 2015 г. пилотната разяснителна кампания за председателството е поверена срещу 20 хил. лв. именно на споменатите агенции. Скандалът бе поет от ClubZ и се оказа, че зад сравнително малките суми стоят проблеми, показателни за целия процес на координация около председателството - или липсата на такава.