24 часа

Червеният Антон Кутев най-наказваният депутат

Антон Кутев е най-наказваният депутат. Това става ясно от сайта на парламента, където са изброени всички санкционирани от началото на мандата на 44-ото НС досега. От наложени общо 8 наказания 4 са за устатия соцдепутат.

Всички са отнесли по една забележка за свои изказвания, при 6 вида наказания, предвидени в правилника на НС. Само Кутев и соцлидерката Корнелия Нинова са гонени от заседание. Това се случи на 15 ноември 2017 г. и разразилият се след това скандал доведе до свалянето на Димитър Главчев от ГЕРБ от шефския пост в НС.

Повечето от наказанията ми са абсолютно безобразие, всичките са наложени от Цвета Караянчева, за някои разбрах по-късно, коментира Кутев пред "24 часа".

Труд

До 1500 лв. глоба за калпави чиновници

Чиновниците, които дремят по бюрата и взимат заплати, вече няма да остават безнаказани, както досега. Това ще стане, ако влязат в сила приетите от парламентарната правна комисия промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Съгласно новата редакция на чл. 302, служител, който не изпълнява в срок задълженията си, не издава навреме административни актове и документи, и така осуетява произнасянето по искане на граждани, ще се наказва с глоба от 50 до 1000 лева (ал.1). Ако е сторил това в противоречие с нареждането на началника си, глобата за него ще бъде от 100 до 1000 лв. (ал. 3). Санкцията нараства до 1500 лв., при положение, че длъжностното лице не реагира своевременно на жалба, не я препрати на шефа си или на съда и не вземе мерки за проверка на сигнал за нередност (чл. 303).

Монитор

Парното подгони нощната тарифа на тока

Цената на топлоенергията в някои от големите градове на страната вече подгони нощната тарифа на електроенергията, сочат данните от последното поскъпване, одобрено днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-високите цени влязоха в сила от неделя.

В София топлоенергията от 1 юли вече струва 103,14 лв. за мегаватчас или пресметнато в киловатчаса 0,103 лв. Новата нощна тарифа на електроенергията, одобрена за местното ерепе - ЧЕЗ, пък е с близка стойност - 0,12 лв./КВтч.

Стандарт

Германия готова да прати полицаи в България за охрана на границите

Германия е готова да изпрати допълнителни полицейски части, по-конкретно в България, с цел опазване на външните граници на Евросъюза. Това се казва в писмо на канцлера Ангела Меркел, изпратено до лидерите и депутатите на партиите в управляващата коалиция.

Мерките имат за цел съкращаване броя на пристигащите в Европа мигранти, които Меркел иска да осъществи до края на август.

14 страни са готови да участват в схемата на Берлин за ускорено връщане на мигранти, пристигнали първо на тяхна територия.

Това са: Вишеградската четворка, Франция, Белгия, Испания, Португалия, прибалтийските страни, Люксембург, Холандия и Швеция.

Сега

Бедните общини не се отказват да даряват на МВР

Бедни общини продължават да правят редовни дарения на полицията по места - това става ясно от последния отчет на даренията към МВР. Вътрешното ведомство е сред най-богатите с бюджет от над 1 млрд. лв. годишно.

Отчетът е за периода януари-март. Подаръците от местната власт видимо намаляват, но въпреки това някои общини не се отказват от практиката. МВР също. Преди години един от вътрешните министри призна, че без подаръците полицията не би могла да се справи.

Най-големият дарител на МВР за първите три месеца е община Ямбол, става ясно от отчета. Тя е платила над 20 хил. лв. за ремонта на работните и общите помещения на местната полиция. Капитал дейли

КЕВР обяви по-високи цени на тока, природния газ и парното

От 1 юли всички цени в енергетиката се покачват. С по-малко от това, което поискаха производителите и доставчиците, но с повече, отколкото бяха първоначалните очаквания. Председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обясни, че регулаторът прилага консервативна ценова политика и използва всяка възможност да взима решения в полза на гражданите и бизнеса, но не трябва енергийните дружества да изпадат в тежко финансово състояние. Заради поскъпването на петрола на световните пазари през последните месеци по-голямото увеличение на тарифите няма как да бъде избегнато.

Дума

За 3 дни след наводнението по 3 бутилки вода

За три дни след наводнението в Роман пострадалите семейства са получили по 3 бутилки минерална вода. За това алармира Валентина Христова, майка на 4 деца, чиято къща е пометена от приливната вълна. Най-тежко е положението в имотите близо до реката. От 1983 г. насам семейство Микински е заливано 5 пъти и е получило едва 172 лв. обезщетение. Бедствието е потопило халето на общинската транспортна фирма. Извън строя е и ученическият автобус.

Държавата върви след проблемите и ги решава на парче, заяви кметът на община Садово Димитър Здравков. Там заради скъсана дига стотици декари земеделски земи останаха под вода. Социалистите внасят искане в НС правителството да обезщети земеделските производители.