Ситуацията с коронавируса е водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Коронавирусът COVID-19 взе първа жертва в България - 66-годишната жена, която вчера беше настанена в "Пирогов" с положителна проба, е починала в 15.42 ч. днес, съобщи здравното министерство. По данни на властите пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Тя е постъпила в болницата с тежка двустранна пневмония, а сутринта от националния щаб за борба със заразата обявиха, че е на командно дишане. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ, уточняват от министерството. Жената и съпругът й - на 74 години, са първите потвърдени случаи на зараза с COVID-19 в София. Лекарите продължават да се борят за живота на мъжа, чието състояние - по данни на лекарите от сутринта - е тежко, но не критично. Изследват се проби от хората, които са били в контакт с болните - близо 90 души. Властите обявиха днес още един потвърден случай на зараза - на 72-годишна жена от медицинската гилдия, за която се предполага, че се е заразила при пътуване в чужбина. Тя е в болница, но състоянието й не е тежко. Четиримата пациенти с COVID-19 в Плевен и Габрово са в добро състояние. Властите обявиха, че разхлабват гласуваните в неделя от правителството мерки за безопасност - падна пълната забрана за провеждане на културни и спортни събития на закрито, а от следващата седмица училищата ще се върнат към нормалния ритъм на работа. Националният щаб за борба с коронавируса призова многократно хората да поемат лична отговорност за здравето си, да спазват обявените препоръки и да ограничат пътуванията си. Министерството на труда излезе с препоръки към работодателите да търсят възможности за дистанционна работа и за провеждане на работни срещи онлайн, за да се избягва струпването на хора. На фона на тези призиви Българската православна църква обяви, че Великденските богослужения ще продължат." - в. "Дневник".

"Работодателите да обмислят въвеждане на гъвкаво работно време и работа от дистанция като мярка срещу разпространението на коронавируса, препоръча в писмо до всички работодателски организации министерството на труда и социалната политика. Според социалното министерство може да се мисли и за допълнителни мерки като обособяване на нови работни места в налични свободни помещения и поставяне на вътрешни прегради между отделните работни станции. Служителите с болничен лист за карантина не следва да се допускат до работните им места, припомнят от МТСП. По-рано през деня Националният оперативен щаб представи две категории мерки срещу разпространението на коронавируса - за областите с потвърден случаи на заразени и за областите без регистрирани случаи. При всички случаи болничните заведения в страната няма да преустановяват дейността си, заяви началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Мерките бяха детайлизирани допълнително в заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

За областите с потвърдени случаи Не се прекратяват учебните занятия, но при установени случаи на коронавирус у ученик, преподавател или персонал - учебното заведение се затваря за 14 дни. Не се допускат в учебни заведения ученици, преподаватели и персонал с грипни симптоми. Лечебните заведения, в които има изолирани и хоспитализирани пациенти с вируса, минават на карантинен режим и преустановяват достъпа на въшнин хора, детските и женски консултации, свижданията. Спира се и изписването на пациенти от отделенията с изолирани случаи в рамките на карантинния период, а болниците трябва да изготвят план за осигуряване на останалите лечебни дейности. В областите Габрово и Плевен до 15 март се преустановяват както учебните занятия в училищата, така и работата на университети и посещението на детска градина. Регионалните зрадвни дирекции ще могат да спират посещаването на градини и училища и на територията на други области, ако го преценят за нужно. Забранява се провеждането на масови мероприятия, зелени училища и екскурзии за учениците. Отменят се конгреси и конференции, спортни мероприятия. При невъзможност за отмяна на спортни мероприятия, те се провеждат без публика, като това важи за квалификации и международни срещи.

В областите без потвърдени случаи

На този етап смятаме, че може да се препоръчат и същите мерки, които са в незаразените области, заяви ген. Мутафчийски. Учебните занятия в областите без потвърдени случаи на COVID-19 се провеждат при засилени хигиенни мерки - дезинфекция, проветряване, спазване на лична хигиена. В началото на всеки първи учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на хигиена съобразно препоръките на здравното министерство и Световната здравна организация. Учениците, учителите и персонала с грипна симптоматика трябва да бъдат освобождавани и да последва консултация с лекар.

За културни масови прояви на закрито важат същите мерки като в областите с потвърдени случаи. На други публични места на закрито да се осъществява проветряване и минимум 15-минутна дезинфекция три пъти на ден.

По повод предстоящи спортни събития, които са в програмата на предстоящата лятна олимпиада в Токио и има международни отбори, които трябва да пристигнат в у нас, а са от рискови страни. Те трябва да са преминали 14-дневния срок на карантина, каза той. Остава се възможността на местните здравни власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не бягат от основните препоръки.

До 250 души се ограничава присъствието по време на културни масови прояви на закрито, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър.

В кината и театрите присъстващите да бъдат поставени през едно свободно място и след всяка прожекция или постановка да се определи време за дезинфекция..." - в. "Сега".

"Хронично болните пациенти няма да се налага да посещават джипито си и районната здравна каса, за да получават безплатно скъпоструващите си лекарства. Протоколите за тези медикаменти, които се реимбурсират от касата, ще са с валидност една година. Такова решение е взел надзорният съвет на НЗОК на неприсъствено заседение във вторник, съобщи зам. здравната министърка Жени Начева. Максималният срок, с който ще може да се удължи протоколът, ще е година, но лекарите могат да го издадат и за по-кратък. До петък медиците ще получат указания дали протоколите ще се удължат автоматично, или все пак болните ще трябва да посетят лекарите си поне още веднъж. Удължаването ще ограничи контактите на хронично болни хора с други пациенти, които биха могли да пренасят коронавирус. Допълнително не работели лекарските комисии и изтичащите протоколи не може да се подновят в момента." - в. "Монитор".

"В днешния ден в УМБАЛ "Света Марина" във Врана са обработени 18 проби за COVID-19, като всички са отрицателни, съобщиха от ВМА. Междувременно стана ясно, че мигрант, преминал нелегално границата от Гърция у нас в района на свиленградското село Мезек, е настанен в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково и се изследва за коронавирус. Мъжът се е самоопределил като турски гражданин. Пред граничната полиция е казал, че се чувства зле и идва от Италия..." - в. "Труд".

"Костадин Петков, шефът на София Тех парк, който съобщи, че наша фирма е създала молекула срещу коронавируса, я показа във фейсбук. Стана ясно, че при лабораторни тестове в авторитетна лаборатория в чужбина тя е показала много обещаващ резултат срещу новия коронавирус. Българска иновативна компания "Микар Иновейшън" е открила молекула, която може да се използва за лечението на COVID 19. Лекарствената молекула, която българската компания откри, предпазва здравите лимфоцити от вирусна инфекция. Молекулата, която "Микар Иновейшън" изолира, е базирана на протеините, които се свързват с метастазите и вируса на ХИВ. Оказва се, че такава молекула може да се окаже успешно лекарство за Ковид-19. За целите на откриването на ефективна малка лекарствена молекула е използвана комбинация от над 4 милиона химични съединения. Субстанцията в момента се подобрява и се предвижда тя "да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци. Молекулата трябва да измине утвърдения път от клинични изпитвания." - в. "Стандарт".

Ситуацията по границите също е сред тематичните акценти.

"По информация на посолствата ни в Сърбия и Хърватия тази вечер Сърбия е отворила границата си за транзитно преминаващи товарни моторни превозни средства. Очаква се чакащите на границата на Словения с Хърватия и на Хърватия със Сърбия български шофьори на ТИР-ове да могат да се приберат безпроблемно в България. Представители на задграничното ни представителство в Загреб проведоха разговори с ръководителите на ГКПП "Баяково" на границата със Сърбия и ГКПП "Брегана" на границата със Словения. Припомняме, че по-рано от МВР на Сърбия потвърдиха след разговори на посланика ни в Белград Радко Влайков, че българските ТИР-ове ще бъдат пропуснати на сръбска територия, ще бъдат групирани и ще им бъде осигурен полицейски ескорт за безпроблемно транзитно преминаване през Сърбия до българската граница. Консулът ни от Белград е на сръбско-хърватската граница, за да поддържа контакт с шофьорите. На 10 март във връзка с въвеждането на мерки за възпрепятстване на разпространението на болестта COVID-19 в Сърбия бе въведена временна забрана до края на март 2020 г. за влизане на територията на страната на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. По тази причина на хърватско-сръбската граница бяха блокирани около 50 български тежкотоварни камиона. На ГКПП Обрежие-Брегана на словенско-хърватската граница също се намират около 50 български ТИР-а, които не бяха допускани на територията на Хърватия, тъй като в пътните им листове е записано, че трябва да се завърнат в България през Сърбия. Посолствата ни в Любляна и Загреб продължават да са ангажирани да осигурят храна и вода на чакащите български шофьори.​" - в. "24 часа".

"На границата с Румъния на ГКПП Видин - Дунав мост, на ГКПП Русе - Дунав мост и на ГКПП Кардам трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Гореспоменатите мерки и ограничения ще се прилагат и върху морските и речните превози. На границата с Република Северна Македония пътници, пристигащи от рискови дестинации, ще бъдат пропускани в РС Македония само през ГКПП Гюешево - ГКПП Деве Баир. На границата с Република Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Въведена е временна забрана за влизане на територията на Република Сърбия на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китайска Народна Република, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася за всички пътуващи, включително и транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани. На границата с Република Гърция на ГКПП Кулата трафикът е интензивен на изход и на вход за товарни и леки автомобили. На границата с Република Турция на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили." - в. "Монитор".

На фона на пандемията от коронавируса вестниците отделят място на състоянието на здравната ни система.

"Д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването (1997-2001), обясни "В тук и сега със Светла Петрова" защо е абсурдно искането на медицинските сестри болниците да не са търговски дружества. "Няма как здравната икономика да бъде управлявана по друг начин. Но лечебната дейност не се извършва по търговския закон, нормативните актове за това са различни. Не може да бъде наричан лекаря търговец", каза Семерджиев. "Каква е истинската причина да има доплащания, които възмущават хората ? Доплащанията при нас са големи, но са основно за лекарства. През 2001 г. болниците бяха 189, а сега са 387, защото през 2002 г. бе приет лобистки текст, че НЗОК не може да отказва регистрация на нова болница. Т.е. НЗОК е длъжна да ги издържа всички. Бе забранена и приватизацията на болничните заведения и целият ресурс, който отиде в създаване на паралелна частна болнична система, щеше да се използва за приватизирането на държавните и общинските болници. И тогава щяхме да имаме 149 болници. Не е все едно 2.2 млрд. лева болничен бюджет да се дели на 149 и на 387. В здравната сфера има див популизъм. И това води до бърза смяна на здравни министри. В последните 20 години всеки министър е изкарал средно година. Същото е положението и в НЗОК. Какво е нужно? Да се увеличат и детайлизират клиничните пътеки. От 15 години не са пипани. И да бъдат добре финансирани, като последното означава, че трябва да се вдигне здравната вноска.", аргументира се Семерджиев. "В тази сфера освен това има и див популизъм. В последните 20 години всеки здравен министър е изкарал средно година на поста си. Същото е и положението в НЗОК", заключи д-р Семерджиев." - в. "Сега".

"Най-малко половината лекари от общинската болница в Гоце Делчев са подали оставки. Такива се очаква всеки момент да внесат и голяма част от медицинските сестри. Шест отделения са пред закриване. Самата болница - също, предаде БНР. Причината за оставките, според недоволните, е авторитарно управление и безконтролно харчене на средствата, което поставя лечебното заведение в дългова спирала. След извънредно заседание на общинския съвет, от утре работна група, начело с кмета на общината, влиза в болницата с надеждата да потуши конфликта. Завеждащите на шест от общо 11 отделения са депозирали оставки, заедно с още осем утвърдени лекари. Според хирурга д-р Канелов основната причина е: "Най-големият конфликт, който е свързан със самия управител на болницата, е, че той не може да управлява тази болница. Той няма правилната насока за управлението". Оставка вчера е подал и зам.-директорът на болницата д-р Първанов, който завежда и интензивното отделение: "Има неща, които не ги одобрявам, погрешен подход. За да се стигне дотам, явно подходът е страхотно погрешен". Според подалите оставка лекари финансовият ресурс на болницата се разпределя еднолично от управителя, по неясни критерии се подписват договори, които са в ущърб на здравното заведение. Медицинските сестри, които днес следобед започнаха също да депозират оставки, са били лишени от увеличението на заплатите, гласувано от МС: "Не знам дали знаете, болницата има над 3 млн. лева задължения. Де факто той взема парите, които по постановлението на министерски съвет, са за увеличение на заплатите на медсестрите и на средния персонал и ги вкарва в общия бюджет", посочва Канелов. Четири писма са внесли в общината за последния месец недоволните..." - в. "Стандарт".

Взривът в завод "Арсенал" също е сред тематичните акценти.

"Взрив избухна тази сутрин в склад за капсул-детонатори на оръжейния завод "Арсенал" в Мъглиж. Първоначално бе съобщено за трима пострадали работници, но впоследствие се разбра, че ранените са шестима. Те са откарани в спешния център в Казанлък с порезни рани, а животът им е вън от опасност. Експлозията е унищожила напълно склада, се разбра от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов пред депутатите от вътрешната комисия в народното събрание. Националната следствена служба (НСлС) пое разследването на инцидента, а в него бе включен и дрон за оглед от въздуха на мястото на взрива. Това е поредният подобен инцидент в оръжейния завод в последните години. През март 2018 г. при запалване на смесител в завода загина един работник, а друг беше ранен. Две години по-рано по време на пресоване на хексоген в завода в Мъглиж възникна взрив и взе една жертва. През февруари 2014 г. при взрив в цеха на "Арсенал" загина един мъж." - в. "Дневник".

"...Взривът е станал на терен, намиращ се на около 2 км от Мъглиж. Ранените, трима мъже и три жени, са били откарани в центъра за спешна медицинска помощ - Казанлък, двама от пострадалите са били хоспитализирани в местната МБАЛ, останалите са прегледани, превързани и пуснати за домашно лечение. Районът е бил отцепен минути по-късно, до към 12,30 часа всички работещи там са освободени, заводът е затворен до второ нареждане. Образувано е досъдебно производство, със заповед на главния прокурор Иван Гешев разследването е възложено на Националната следствена служба, то е по чл. 343 от НК, във връзка с чл. 330, ал.3 във връзка с алинея 2, основната версия е умишлено взривяване, коментира окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. На мястото на взрива пристигна изпълнителният директор на оръжейницата инж. Николай Ибушев, който отказа коментар пред медиите. Напускащи територията на завода служители коментираха, че взривната вълна буквално е "издухала" склада, където са били складирани капсул-детонаторите, и е нанесла огромни поражения на намиращите се встрани - на около 60-70 м - сгради и цехове, където по това време се е работело. Истинско чудо било, че пострадалите са само с порезни рани, минути преди експлозията група от 4 души е тръгвала към склада със задача да вземе няколко от готовите изделия. "Извършени са първоначални огледи, разпитани са свидетели, тепърва ще бъдат разпитвани още много хора, ще се изиска и изземе документация , ще бъдат назначени редица експертизи.", заяви още Дичо Атанасов. По думите му към момента има още две "висящи" производство за тежки инциденти на територията на оръжейницата на същото място и на площадката в Казанлък. Забавянето им се дължало на необходимостта от допълнителни експертизи, по едното предстояло да се назначи повторна. Сред пострадалите най-тежко е състоянието на 58-годишната Пенка Василева от близкото село Дъбово, която е с рани по главата, съобщи синът й, очакващ информация пред входа на филиала за спешна помощ в Града на розите. Ранената жена работела от 6 години в завода. Повечето от работниците категорично отказаха коментар. Предходният инцидент беше на 25 ноември м.г., когато при пресоване на елдетонатор на неуправляем ракетен снаряд в цех 113 на завод 3 обгоряха в различна степен три работнички: Даниела Георгиева, Галя Георгиева и Мира Стефанова. Година по-рано в същия цех загина 27-годишният Цеко Василев, а в болницата ден по-късно почина колегата му Красимир Желев. Тогава причината беше запалване на машина за смесване на барут. В същия завод, но в цех 120 през 2016 година загинаха техническият директор инж. Върбан Пешков и монтьорът Румен Райчев, тогава версията беше че е работено по налаждането на нова машина. Според разследващите при днешния инцидент в склада е имало около 1,2 т капсул- детонатори, те са били произведени сравнително наскоро, което означавало че версията за вероятна корозия е изключена. Не е имало електрическо захранване, това пък оборва първоначалната версия за вероятно статично електричество, което да е причинило взрива.Пет минути преди експлозията охранител е минал покрай унищожената сграда, която според инструкциите е до голяма част вкопана в терена.Извършен е бил оглед с помощта на дрон, щетите са изключително големи, на практика цехът за производство на детонаторите бил унищожен..." - в. "Монитор".