"24 часа"

Дебатът за новия военен №1 не бива да е военна тайна

Какво се крие зад все още неразгорелия се спор кой да заеме поста на военен номер едно в държавата? На първо четене - липса на ясни правила и традиции в определянето на кандидатите. А на второ - крайно недостатъчната прозрачност в обсъждането на предложените фигури. В демократична България фигурата на началника на отбраната отдавна е излязла от обсега на типично командирските длъжности. Военен №1 е публична фигура, която по-често се движи сред политическите среди на страната и Европа, отколкото се появява по полигони и стрелбища. Защото той и по закон вече ръководи щаб от стратегическо ниво.

"Труд"

Плевнелиев връчил "дефектен" мандат на РБ

Процедурата по връчването на третия мандат на Реформаторския блок е опорочена. Причината е, че няма никакво писмено доказателство, че зам.-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, Борислав Великов (лидер на БНД) и Александър Христов (от Постоянното присъствие на БЗНС) са упълномощени да представляват парламентарната група на РБ.

Има дефект във връчването на третия мандат. Съпредседатели на парламентарната група, която получи мандат за сформиране на правителство, са Найден Зеленогорски и Радан Кънев. Да видяхте някого от тях на церемонията при президента за връчване на мандата? Ако те не присъстват (като съпредседатели те представляват парламентарната група), би следвало да има специално решение на парламентарната група кои ще са лицата, които от името на групата ще поемат мандата.

"Стандарт"

Хазната губи 1 млрд. от горива

Очакваните приходи в хазната от акциз върху горивата на базата на големината на пазара са 3,1 млрд. лв., а през миналата година са събрани 2,1 млрд. лв. Това означава, че 1 млрд. лв. са загубите за хазната. Тези данни на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) бяха представени пред депутатите от временната комисия, която анализира пазара на горива у нас. По данни на БПГА през 2016 г. в страната са влезли 35 танкера с петрол на пристанището в Бургас и 19 танкера във Варна, като това количество е минало през митнически складове без контрол.Копирано от standartnews.com

"Монитор"

Нелегален дизел за над милиард стига до колонките

Около 1 млрд. л дизел, за които не е платен акциз и ДДС, всяка година се продават на бензиностанциите в страната, като това нанася щети на хазната за над милиард лева. Това стана ясно по време заседанието в сряда на комисията по енергетика в НС.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев 40% от горивата у нас са вносни, но на количествата доставени от тези фирми от чужбина се падат само 20 на сто от платените акцизи или около 400 млн. лв. За горивата произведени и продадени от "Лукойл-Нефтохим" се падат 57% от тях, или 1,2 млрд. лв., а на други фирми производители у нас - 23%, или около половин милиард.

"Сега"

Правителството "завъртя" пореден милиард за безплатното саниране

Правителството в оставка "завъртя" пореден милиард лева за безплатното саниране на жилищата. Вчера министрите приеха предложението на регионалния министър Лиляна Павлова за увеличаване на финансовия ресурс на програмата до 2 млрд. лева. От МРРБ не обясниха откъде ще дойдат парите. Кабинетът ще поиска за това одобрение и от парламента, така че програмата да продължи и след 2017 г.

"Дума"

Даниел Митов пробутва кандидат за шеф на ПРООН

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви вчера, че външният министър в оставка се опитал тайно да пробута кандидат за шеф на ПРООН. Това е довело до оттегляне на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Нинова показа грама, в която пише, че правителството има решение за номинация на кандидатура за "висок ръководен пост" в ООН. Според световни медии става въпрос за Кристалина Георгиева и ПРООН. "Кой и кога е взел подобно решение? Докога ще търпим външната ни политика да е предателство след предателство на българския национален интерес?", попита Нинова. Митов първо отрече, но все пак призна, че може и да има намерение на кабинета да номинира някого на висока позиция.

"Капитал дейли"

Преговорите между РБ и ГЕРБ ще са в последния момент

Срещата на Реформаторския блок и ГЕРБ, след която ще стане ясно дали ще има кабинет в рамките на този парламент, ще бъде в неделя или понеделник, съобщи председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Това означава, че преговорите за ново правителство ще се водят в последния възможен момент. Реформаторите си дадоха срок до понеделник, преди да върнат мандата на президента Росен Плевнелиев, след като го получиха във вторник. По конституция те имат една седмица.