Подписването на договора за ремонта на бойните ни самолети МиГ-29 в Полша е сред актуалните теми на петъчните вестници.

„Междуправителствено споразумение за ремонт на 6 двигателя за изтребителите ни МиГ-29 подписаха във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк. Случайно или не това стана точно в деня на полската армия.
Двамата министри договориха в близките 20 дни българските ВВС да получат 2 ремонтирани двигателя за гарантиране на дежурствата по т.нар. Въздушна полиция.
По 1,023 млн. евро на двигател ще плащаме на поляците. Техните цени са по-ниски от руските, тъй като върху тях не се начислява ДДС като страна от ЕС.
Това е геостратегическият избор на България, а не само избор на един партньор, обяви министър Ненчев пред полски и български журналисти. Той определи споразумението като заявка за много по-тясна интеграция с Полша в рамките на ЕС и НАТО.
Това е избор на нашите две правителства, заяви министър Шемоняк в отговор на въпрос за реакцията на руската самолетостроителна компания РСК МиГ. Тя се закани да прекрати обслужването на български изтребители и да оспори в съда ремонта им в полски заводи; Варшава има 32 МиГ-29, като половината вече са модернизирани по натовски стандарт. Поляците си ремонтират сами миговете от 1995 г. насам." - в. „24 часа".

„Министърът на отбраната Николай Ненчев се надява парламентът да не отхвърли споразумението с Полша за логистична поддръжка на двигателите на самолетите МиГ- 29.
"Сега имам възможност лично да се убедя в качествата и възможностите на завода. Току-що ми беше съобщено, че са извършени ремонти на 170 двигатели, което е твърде впечатляващо без нито един инцидент. Утре ще подпишем договора, което означава, че в рамките на 20 дни ще получим два такива двигателя, които решават на този етап проблема и след няколко месеца останалите. Държа на това въз основа на параметрите и клаузите В договора. Нека и народните представители също да се произнесат....", каза министърът, цитиран от БНР, след като разгледа изпитателния стенд край Варшава, където се очакват и българските двигатели на МиГ-29. Ненчев е в полската столица да подпише споразумението за ремонта на изтребителите. Попитан какво ще стане, ако депутатите кажат "не", въпреки че сте подписали договора, Ненчев отговори, че "това би било изключително безотговорно". Очаква се ратификацията на договора да мине през парламента след местните избори. А за ремонта на шест двигателя, България ще плати на Полша около 12 милиона и 270 хиляди лева.
Докато българската делегация е във Варшава, от РСК „МиГ" обявиха, че може да оспорят споразумението за ремонт на българските самолети, подписано между София и Варшава, предаде TACC, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на руската самолетостроителна компания..." - в. „Сега".

„Договорът за ремонт на българските бойни самолети МиГ-29 от Полша е вече факт, след като днес във Варшава подписи под него сложиха министрите на отбраната на двете страни Николай Ненчев и Томаш Шемоняк. "Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз и на НАТО", подчерта Ненчев след церемонията...
Той благодари на полския министър на националната отбрана Томаш Шемоняк, и на експертите, участвали в подготовката на споразумението: "Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша", заяви министър Ненчев.
"За България това е геополитически избор, а не само избор на един партньор. Нашето общо сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз получава едно ново качество. Високо оценяваме смелото решение и смелия подход на министър Николай Ненчев; смелото решение на правителствата, което е много важно", каза от своя страна Томаш Шемоняк.
Той допълни, че полската страна ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно, навреме и качествено. По думите на полския министър, днешните подписи показват, че когато България и Полша са заедно, няма нужда да се страхуват от никого.
На журналистически въпрос относно позицията на Русия, която заплаши, че ще обяви за бракувани самолетите и ще спре да осигурява части за тях, министър Томаш Шемоняк заяви: "Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин"..." - в. „Дневник".

Трусовете в здравеопазването също са сред темите на  всекидневниците.

„88 лекарства, които здравната каса досега е покривала, занапред няма да се реимбурсират. Причината е, че за тях не е договорена отстъпка с производителите им. Това показва анализът на фонда след края на договарянето.
За опасността част от медикаментите да отпаднат от реимбурсация, предупредиха самите фармацевтични компании още преди няколко седмици. Причината е, че формата на отстъпките не е достатъчно гъвкава и финансирането на някои от медикаментите по каса става нерентабилно. Според специалистите обаче всички лекарства, които ще отпаднат от списъка на касата, имат аналог и пациентите няма да останат без лечение. Част от фармабраншът смята, че, ако се беше подписало национално споразумение нито един медикамент нямаше да отпадне от списъка на касата. Не малко от компаниите обаче са на противоположното мнение.
Касата е сключила отстъпки за близо 44 млн. лв., показват още данните на касата. Те са общо за 414 лекарства." - в. „Стандарт".

„Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че все още не е виждал законопроекта на здравното министерство за т.нар. "данък "вредни храни", съобщи БНР.
Горанов подкрепя стимулиране на здравословното хранене, но уточни, че ще коментира конкретните текстове, след като се запознае с тях.
Финансовият министър потвърди единствено позицията си, че подобен данък не води до особени постъпления в хазната...
Преди ден заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира, че целта на проекта не е да се събират повече пари в бюджета, а да се подобри здравният статус на хората.
Запазвам си правото да изразя позиция, тъй като целите му по принцип са добри, но не съм сигурен дали точно това е най-доброто решение, добави Горанов, цитиран от БТА. Той обясни, че не може да критикува или хвали документа преди да е видял конкретните текстове, които да отчитат обхвата на облагане, механизма, по който ще се извършва и анализа на очакваните ефекти.
Горанов предположи, че информационната кампания, която здравният министър води е именно за да се намери най-правилното и балансирано решение в тази посока..." - в. „Дневник".

„Данък "вредни храни" вероятно няма да влезе в сила през 2016 г.
Финансовото министерство тепърва ще анализира предложението за налога
Финансовият министър Владислав Горанов индиректно намекна, че предложеният от здравното министерство данък върху продукти, съдържащи вредни съставки, няма да е факт за бюджетната 2016 г. От думите на Горанов стана ясно, че законопроектът е на много начален етап, далеч от готовност да бъде внасян в парламента. В същото време още идната седмица МС ще гласува и внесе в Народното събрание проектобюджет 2016.
Още не съм се запознал със законопроекта, към днешна дата предпочитам да не заемам позиция, коментира Горанов по повод отправени от бизнеса критики към предложените от здравното министерство текстове. При вече публикуван за обществено обсъждане законопроект Горанов допусна, че МЗ в момента води информационна кампания именно в опит да се намери най-правилното и балансирано решение. "Когато то бъде намерено, ще вложим ресурс в анализа", заяви Горанов. Той не коментира по същество предложената от МЗ структура на данъка - с облагане на крайните продукти с разнообразие от ставки, но предупреди, че трябва да се подхожда внимателно към промени, които могат да насочат пазара в една или друга посока. Целта на този данък не е да донесе приходи в бюджета, обратно - липсата на постъпления би означавала успех на данъка и по-здравословно потребление, обясни принципно Горанов. В същото време МЗ обяви очакван ефект от данък от 150 млн. лв. и дори има предложение за целевото му изразходване.
Изказването на финансовия министър идва на фона на силно напреднала бюджетна процедура. Очаква се идната седмица МФ ударно да съгласува и внесе в кабинета и парламента проектобюджет 2016. Крайният срок за това по закон е 30 октомври. Законът за публичните финанси забранява да се извършват промени в данъци, без те да са залегнали в държавния бюджет. По силата на тези текстове, ако законопроектът за новия данък не бъде прокаран навреме за бюджетната 2016, но мнозинството настоява той все пак да влезе в сила от 1 юли 2016 г., ще трябва да се прави и актуализация на бюджета..." - в. „Сега".

Вестниците проследяват и случая с бития полицай.

„Акт за 1900 лева е наложен на таксиметровия шофьор, който снощи нападна полицай в центъра на София, информира Нова ТВ.
Причината - редица открити нарушения, сред които липса на валидна психологическа експертиза, липса на транспортен документ и използване на касов апарат с чужди лични данни.
До инцидента се стигна, след забележки за неправилно спиране от страна на униформения, което изнервило таксиджията и той се нахвърлил на служителя на реда. На място веднага са пристигнали три патрулни коли, екип на ДАИ и една линейка.
Веднага след случилото се служителят на реда е откаран във ВМА. Установено е, че той има травма в областта на гърдите и е освободен за домашно лечение. По-късно стана ясно, че таксиметровият шофьор е излежал присъда за убийство." - в. „Стандарт".

„Таксиджията, който преби полицай пред парламента, имал чисто свидетелство за съдимост
1800 лв. ще е глобата за шофьора на такси, който нападна вчера вечерта полицай в центъра на София, съобщиха от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация". Санкцията е за 3 нарушения.
Водачът на таксито не е имал пътна книжка, в която трябва да са вписани данни за работното му време. Удостоверението му за психологическа пригодност също е изтекло през януари 2014 г. Освен това на фискалния бон не е било изписано неговото име като данъчно задължено лице.
В момента тече проверка и на таксиметровата фирма „ОК Супертранс". Очаква се днес да има по-подробни резултати от нея. Ако бъдат установени нарушения, компанията също ще бъде санкционирана, но глобите са минимални - от порядъка на 1000-2000 лв.
„В свидетелството за съдимост на шофьора пише, че не е осъждан", коментира Людмил Лазаров, който е управител на компанията „ОК Супертранс". Той обясни още, че до сега не е имало проблеми с този водач. Лазаров потвърди, че удостоверението за психологическа пригодност на шофьора действително е изтекло. Той увери, че компанията полага усилия да контролира документите на водачите, но понякога ставали и пропуски. „Тепърва ще има разследване и ще се установи какъв точно е случая", коментира още Лазаров.
Междувременно от Министерството на транспорта обясниха, че се обмислят промени в законовите разпоредби, които допълнително да затегнат контрола. Например шофьорите на такси да подновяват удостоверенията си за психологическа пригодност веднъж годишно, а не на 3 години както е в момента. Друга идея е те да бъдат задължени да представят пред работодателя си свидетелство за съдимост всяка година." - в. „Труд".

„Случаят с бития полицай от бивш негов колега е ярък пример за това, че липсва респект към органите на реда. Това коментира пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
„Само преди една седмица имахме също такъв случай с народни представители, които по същия начин изразиха едно недопустимо отношение към служителите на реда. И мисля, че наистина е голям проблем. Докато не q и в служителите, и в органите на реда, не бихме могли да очакваме и ефективност от тяхната работа", заяви Бъчварова. Тя поздрави полицаите, които са работили, както и прокуратурата.
„Вече имаме мярка към този човек и се надявам това да бъде показателно за всички, които изразяват едно негативно отношение към нашите служители", уточни Бъчварова..." - в. „24 часа".

Темата за бежанците все така остава във фокуса на всекидневниците.

„Изчаква се експертиза на прокуратурата за случая с бежанеца край Средец
Изчакваме независимата експертиза на прокуратурата за случая край Средец. Това каза пред журналисти Георги Костов, главен секретар на МВР, във връзка със случая с убития афганистанец след рикошет от предупредителен изстрел на българския граничен полицай край Средец, предаде "Фокус".
На въпрос кога ще бъдат оповестени резултатите от нея, той отговори: "Не към мен въпроса. Досъдебното производство има срокове и накрая ще излезе официално становище". Относно възможността да бъде извършен следствен експеримент на мястото на инцидента, той коментира: "Нямам отношение за начина, по който се води досъдебното производство. Дори не е коректно да се осведомявам за хода му, тъй като това би поставило под съмнение неговата обективност и независимост".
Главният секретар коментира, че дирекция "Вътрешна сигурност" има данни служители на МВР да участват в каналджийството на бежанци. На въпрос дали има наличие на такива данни по случая в Средец, той посочи: "Обективно се изследват всички възможни версии, включително и тази, но тя не е с висока степен на достоверност"..." - в. „24 часа".

„Сирийци в Сърбия: В България е very bad
"Не щем, не щем в България. Там е very, very bad" (много, много лошо). С тези думи 20-годишният сириец Али посрещна екип на "Труд", който посети регистрационен център за нелегални мигранти в сръбския град Димитровград.
Али и двайсетина негови братя по съдба, избягали от размирния град Алепо, пресекли незаконно турско-българската граница край Свиленград и с помощта на трима каналджии се озовали в пределите на Сърбия. След това се предали на ченгетата в западната ни съседка.
Лесно ли се преминава българската граница нелегално? Борбата за Али граничарите да не щракнат белезници около китките му се оказала безмилостна. "Идвайки от Турция, на браздата граничарско куче ме надуши. Успя да ме захапе, ама се отървах. Просто извадих див късмет. Избягах", обяснява младият сириец, който показва следи от кучешки зъби на глезена си. Чужденците стигнали до каналджията, който ги чакал в покрайнините на Свиленград и срещу 350 евро с малък бус ги извозил до браздата със Сърбия. На зелената граница ги посрещнали други двама трафиканти, които им посочили черен път за Сърбия в района на Димитровград. За "услугата" мигрантите платили по 400 евро.
Защо България е нежелана за живот? "Мои приятели разказаха, че българските полицаи, като ги хванали, много ги били. Било страшно! Вземат ти смартфона, парите, всичко... Затова си крием парите в хастара на якетата или под стелките на маратонките", казва 17-годишният Стивън. - Хванат ли те в България, трудно може да се измъкнеш от нея, допълва още той.
Ако българските ченгета заловят Стивън, който е без документи и без статут в покрайнините на Свиленград, следва тежка процедура по международна кореспонденция за установяване на самоличността му. Ако има дело срещу такъв човек, той може да стои в ареста средно около четири месеца, обясняват юристи. Например, ако полицията го хване във вътрешността на България, при условие че няма статут и не е подавал молба за него, Стивън ще бъде изпратен в разпределителния център на дирекция "Миграция". Ще му се вземат отпечатъци и ще го интервюират. След това нелегалният сириец ще бъде настанен в центровете на Държавната агенция за бежанците.
Чул за тромавата процедура, която спъва надеждите му за Великобритания, Стивън предпочел да се предаде на сръбските власти, след като преминал нелегално на тяхна територия. Западната ни съседка предлага две възможности пред заловените мигранти - записва ги в най-близкия регистрационен център и им дава документ, с който могат да напуснат пределите на страната след три дни, или ги изпраща в бежански лагер, ако поискат убежище.
"Заради това избираме родината на тенисист №1 Новак Джокович", казва Стивън. "По-добре да платим на трафиканти в България и да преминем транзит оттам, отколкото да чакаме в някой арест. В Сърбия за нас се грижат повече", обяснява сириецът..." - в. „Труд".