Вестниците в понеделник отделят място на светлия празник Възкресение Христово.

"Българският патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови православните християни за Великден пред малцина миряни, застанали на площада пред катедралния храм "Св. Александър Невски". Негово светейшество поздрави българите с "Христос Воскресе", а събралите се му отвърнаха с радостния възглас "Воистина Воскресе", под съпровода на тържествения камбанен звън. С литийно шествие от параклиса на Синодалната палата беше донесен и Благодатният огън, който за първи път от 15 поредни години не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, а бе използвана частица от миналогодишния. Заради епидемията от коронавирус светата литургия се проведе на площада пред храма, на кято присъстваха много по-малко миряни от обикновено. Хората бяха няколкостотин, но бяха разделени с подвижни прегради. Въпреки това се бяха оформили групички от по 3-ма 4-ма души..." - в. "Сега".

"Нека използваме дните около Великден, за да бъдем в непрекъснат контакт, макар и от дистанция, с близки и приятели, написа във "Фейсбук" председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя пожела на всички да "бъдем здрави, да бъдем добри, да бъдем единни", на вярващите християни - да отворят сърцата си за чудото на Възкресението, а на изповядващите друга религия - да почувстват радостта от пролетта, дори когато имат възможност да я виждат само през прозорците си. "Вероятно повечето от Вас, също като мен, няма да получат утехата да прегърнат най-близките си от страх да не поставят под заплаха здравето на хора от рисковите групи. Естествено е човек да изпитва тъга и гняв в момент, когато сме принудени да се откажем от обичайните радости около празника, от навици, ритуали, традиции. Но именно заради тази ужасна ситуация трябва да намерим в себе си сили да сме спокойни и дисциплинирани. За да можем на свой ред да помогнем на някой друг да се справи с тъгата и гнева", добавя Караянчева. "И най-вече да не забравяме, че и това странно, нервно време на несигурност и самота ще отмине. И парковете отново ще се напълнят с деца и младежки компании и пак ще има смях и близост. Може би не толкова скоро, колкото ни се иска, но и това ще стане", уверена е председателят на Народното събрание.

"Днес сме призвани да надмогнем изпитанието на 2020г., да търсим най-верния път и съгласие за справяне с дългосрочните последици от кризата. Не с насаждане на чувство за вина, страх и разделение. А с осъзната отговорност и грижа за ближния, с обединени усилия срещу опасността и вяра в утрешния ден", написа президентът Румен Радев."

И Сега е времето за надежда и силна вяра. В настоящата ситуация трябва да сме по-добри и по-смирени. Нека да направим всичко, което зависи от нас, за да може след години да се гордеем с решенията и действията си. Трябва да сме единни в това предизвикателство и да проявим отговорност" призова премиерът Бойко Борисов. Има време за всяко нещо - време за прегръщане и време за въздържане от прегръщането. Благоразумният предвижда злото и го избягва. Бог не е само в храма, Той е навсякъде! Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни! "Христос Воскресе! Нека донесе благодат на българската земя, здраве и сили на българския народ, топлина и любов във всеки български дом!" е пожеланието на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поздрави всички православни християни с най-светлия християнски празник и им пожела много здраве, мир, любов и благодат. "Нека символът на Празника - вярата в победата над злото и смъртта, да бъде опора и светлина по пътя към успеха и в сегашното тежко изпитание", пожелава лидерът на ДПС. Той призова "да не забравяме грижата за ближните и в молитвите да сме с всички, които се борят за човешкия живот, да пазим човешкото достойнство и бъдеще"." - в. "Дневник".

"Посланичката на Съединените щати у нас Херо Мустафа отправи поздравления към българите по повод Великден. Във Фейсбук профила на американското посолство Херо Мустафа качи видео с поздрав от семейството й. "Честит Великден" казва на български език посланик Мустафа. На видеото се вижда как децата й боядисват великденски яйца." - в. "Стандарт".

"Молитвата вкъщи, наложена вследствие на ограниченията заради коронавируса, засилва семейното духовно обновление, каза Коптският патриарх Тавадрос Втори в проповедта си по случай Великден, предаде ДПА. Миналия месец египетската Коптска православна църква затвори местата за богослужение на общността в рамките на усилията за ограничаване на разпространението на COVID-19. Необичайно Тавадрос Втори отправи посланието си снощи в навечерието на Възкресение Христово от манастир в околностите на Кайро. Ограничен брой свещеници присъстваха на службата, излъчена на живо по държавната телевизия за богомолците, затворени въщи. "Макар че обстоятелствата тази година не позволиха пълното богослужение в нашите храмове заради пандемията в света и в нашата страна, нашето богослужение бе чудесно духовно празнуване заедно със семейството у дома. Докато всяко семейство в дома си следи богослужението по телевизионните екрани и сайтовете на социалните мрежи, това е много силен начин за изграждане на духовно мислене в семейството и за обновяване на духовния живот в семейния дом", добави Коптският патриарх. Египетските християни са около 10 процента от 100-милионното население, а коптските православни са мнозинството от тях. Египетските власти предприеха редица мерки срещу епидемията, включително полицейски вечерен час, затваряне на учебните заведения и забрана на големите публични събирания. Египет е докладвал за общо 3032 случая на коронавирус и 224 смъртни случая." - в. "Дневник".

Ситуацията с коронавируса неизменно е сред тематичните акценти.

"През идната седмица ще бъде възобновена работата по детските и женските консултации и изпълнението на имунизационния календар, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Подготвени са текстовете на заповедите. Това обаче ще става в определени дни, за да не се получава смесване на потоците от хора", обясни той. Кунчев поясни, че свижданията в болниците обаче няма да бъдат разрешени. "Считаме, че не е добра идея външни хора да посещават лечебните заведения, това ще затрудни работата им", допълни той. Главният здравен инспектор посочи, че възстановяването на част от дейностите било знак за постепенното връщане на болниците към обичайния им ритъм на работа, не само по отношение на женски и детски консултации, а и на тяхната планова дейност." - в. "Стандарт".

"Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има заразени с COVID-19. Това показват анализите на Националния оперативен щаб. До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на заразата у нас. Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сценарий. Той предвижда влизане в пика с около 40-50 доказано заразени на ден и задържане на това ниво. Разнасянето на заразата извън София може да доведе до удвояване на случаите. От това как здравните системи извън столицата ще понесат удара, зависи и дали извънредното положение ще се удължи. Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на нивото на новозаболелите и след това намаление в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози. "Все още не сме, но на път сме да се разминем". Причината - епидемията има помагачи - стотиците, които напуснаха София за великденските празници." - в. "Труд".

"Не е изключено някои хора да не бъдат допуснати да влязат в София. "В четвъртък имаше много хора, които са убедили колегите, че са от провинцията. Реално сега те не могат да се приберат в София, защото постоянният адрес не е основание да се върнат тук. Мисля, че София трябва да влезе в по-нормален ред. Хората ходят на работа и трябва да се приберат, но това ще става под стриктен контрол. Където е установена измама, се докладва на прокуратурата", поясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред Нова тв. От вътрешното ведомство засега не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове, съобщи БНР. Очаква се в късните часове на деня и в понеделник - 20 април, трафикът към столицата да се увеличи, тъй като мнозина напуснаха столицата преди тя да бъде затворена. Прибирането ще става през двата прозореца, разрешени за преминаване през КПП-тата около града, между 6 и 8 сутринта и между 18 и 20 часа вечерта. От полицията започват сериозни проверки на декларациите на влизащите в столицата и предупреждават, че при несъответствие ще бъдат налагани санкции. Глобите може да се забавят, защото събраните декларации по пропускателните пунктове в София са хиляди. От МВР обясниха още, че мерките ще бъдат изключително сериозни, като ще се гледа внимателно на всеки отделен водач и хората, пътуващи в отделните автомобили. Най-активно движение се очаква при пропускателните пунктове на АМ "Тракия", АМ "Хемус" и в района на Владая." - в. "Стандарт".

Всекидневниците отделят място и на разговора на премиера Бойко Борисов с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, в който е обсъдено присъединяването на страната ни към еврозоната.

"Премиерът Бойко Борисов увери председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че България смята да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. В телефонен разговор с шефката на ЕК министър-председателят изтъкна конкретни усилия, които се реализират съвместно от правителството, банковия сектор и надзора у нас, съобщиха от правителствената информационна служба. Преди седмица премиерът Бойко Борисов изказа съжаление, че наскоро се е "огънал" и е заговорил за отлагане. "Да, кризата е страховита. Тук мога да си направя една голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато уверено вървяхме към чакалнята на Еврозоната. Вие сега виждате - Европейската централна банка отпуска трилиони за възстановяване, но за кои държави", коментира той пред журналисти. От думите му стана ясно, че остава да изпълним едно условие до влизане в чакалнята за еврото. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен от своя страна поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово. "Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда", заяви тя, цитирана от пресслужбата. Фон дер Лайен изтъкна още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция. Двамата са обсъдили още излизането от кризата с пандемията, както разработването на конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността "В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните", заяви премиерът." - в. "Сега".

"Премиерът Бойко Борисов е информирал председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за намеренията на България да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. В телефонен разговор Борисов е посочил постиженията на страната в процеса по подготовката и конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът в страната ни реализират съвместно. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от своя страна е поздравила българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово, съобщиха от правителствената пресслужба. "Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда", заяви председателят на ЕК. Тя е оценила и това, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция. По време на разговора Борисов и Урсула фон дер Лайен са обсъдили плановете и възможностите на Европейския съюз за излизане от кризата, свързана с пандемията от COVID-19. Двамата са разговаряли и за разработването на конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността. "В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните", е заявил премиерът Борисов." - в. "Дневник".

"Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. "Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда", заяви председателят на ЕК. Тя изтъкна още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция, съобщават от правителствената пресслужба. По време на разговора Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен са обсъдили плановете и възможностите на Европейския съюз за излизане от кризата, свързана с пандемията от COVID-19. Двамата разговаряха и за разработването на конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността. "В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните", заяви министър-председателят Борисов. Премиерът информира председателя на Европейската комисия и за намеренията на България да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на еврозоната. Борисов изтъкна пред Лайен постиженията на страната ни в процеса по подготовката ни и конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът в страната ни реализират съвместно. На 10 април Борисов заяви, че страната ни ще кандидатства във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната до края на този месец. По думите му, страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. "Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния "водопровод" в ЕС", каза премиерът. Според Борисов настоящата криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Той изрази увереност, че страната ни ще бъде приета." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават и за трагичната смърт на журналиста Милен Цветков.

"Дългогодишният журналист Милен Цветков е загубил живота си при катастрофа в района на столичен мол. Сблъсъкът е станал между джип и лека кола, съобщава Нова тв. Журналистът Милен Цветков е издъхнал от травмите си на път за болницата. Причините за инцидента се изясняват. От пресцентъра на МВР потвърдиха за "Сега", че е имало тежка катастрофа в района на мол "Парадайс". "По първоначални данни лек автомобил е преминал на червено и е ударен от джип. Водачът на колата е загинал", заявиха от вътрешното министерство. Оттам не уточниха дали другият шофьор е пострадал или е задържан. По информация на БНР водачът, който е ударил лекия автомобил на Милен Цветков, е на 22 години. При проба от страна на полицията той е дал положителен резултат за канабис и амфетамини. Мъжът е арестуван още на място. Вероятната причина за катастрофата е несъобразена скорост от страна на 22-годишния водач..." - в. "Сега".

"В началото на този месец Цветков започна да води предаването "Алтернативата" с журналистката Генка Шикерова по TV1. То беше анонсирано като предаване "от независими и мислещи журналисти за независими и мислещи зрители" с продуцент Люба Ризова, също бивш кадър на Нова. Излъчването на предаването "Алтернативата" започна в началото на този месец два пъти в седмицата по ТВ1. Милен Цветков е дългогодишен телевизионен водещ като името му се свързва особено силно с авторското предаване "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, прекратено през 2018 г. Журналистът щеше да навърши 54 г. на 30 юли. Той е роден в София през 1966 г. Завършил е 7-мо училище и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Трупал е опит като репортер на предаването "Ку-ку", като водещ на "По света и у нас", в "Отзвук" - в БНТ, водил е и сутрешния блок "Здравей , България" по Нова..." - в. "Дневник".

"Маги Халваджиян: Зверски ме боли за Милен Постът ми ще е гневен! И ще е свързан с поста ми за безотговорните, които напуснаха София! Ако е вярно това, че надрусан младеж се е врязал в колата на Милен, докато е чакал на червен светофар, всичко си идва на мястото! Да умреш в центъра на празна София по този нелеп начин, значи само едно: Безотговорни сме! Към всичко! Безотговорни към себе си, към децата си, към работата си, към здравето си, към обществото и към живота! Днес ще поработим между другото, утре ще си гледаме децата между другото, после ще спазваме правилата, ама уж, и накрая ще обвиним света, че ни е крив! Е, да, не всички сме такива! Но критичната маса е такава! Сигурно звучи болезнено! Но и мен ме боли! Зверски ме боли за Милен! Той все се мъчеше да разбере защо сме толкова криви! И си отиде убит от същата тази безотговорност! Днес, ще е дрогирано момче, утре ще е корумпиран и безотговорен към държавата политик, вдругиден мързелив и некомпетентен чиновник! Има ги много! И са навсякъде! Сбогом, Милене! Дано там горе откриеш истината за нас! Истината за това какво, по дяволите, ни има! Лек път, човече!" - в. "24 часа".