Сменят топломерите

"24 часа":

Преджобват ни с нови 65 млн. за парно


65 млн. лв. най-малко ще струва на всички българи с парно подмяната на уредите върху радиаторите. Вече изтича срокът на батериите на първите, които бяха монтирани през 1999 и 2000 г. 18 хил. клиенти на най-големия топлинен счетоводител ще трябва да купят нови разпределители до началото на следващия отоплителен сезон.

От фирмите са изчислили, че до 2012-2013 г. трябва да се сменят уредите на 1, 350 млн. радиатора. Цената на три обикновени разпределителя е към 145 лева. Най-усилената подмяна ще е през 2012 г.

Преди 10 години - от 2000 до 2003 г., българите са платили за тях и за вентилите 102 млн. лв. За устройствата на три радиатора тогава са броили 180 лв.

 

 

Закон лови крадливите кметове

 

"Труд":


ГЕРБ "удря през пръстите" със закон крадливи кметове


Революционни промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които да "ударят през пръстите" основно кметовете и нагласените общински търгове, както и държавните институции, гласят от ГЕРБ, научи "Труд". Вносител е Минитерският съвет (МС) с активното участие на депутати юристи от управляващата партия.

От 2 % до 10 % от стойността на обществената поръчка е глобата, която заплашва възложителя, ако се установят нарушения в процедурата, обясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

 

 

Дянков на 4 очи с Първанов

 

"Сега":

Дянков ще се помирява с президента днес

 

Президентът Първанов ще приеме днес финансовия министър Симеон Дянков, съобщиха от пресслужбата на държавния глава с уточнението, че срещата е по молба на Дянков. Не се прави уточнение за какво ще е разговорът между тях. Преди три дни обаче Първанов поиска финансист № 1 да подаде оставка или да обоснове твърдението си, че е "млад милиардер". Всичко тръгна от тв шоу, в което бе цитирана информация от неназован източник в интернет. Според нея президентът разполага с множество имоти зад граница. Тогава Дянков невинно запита: "Защо млад", без да отрече категорично, че думите са негови.

 

 

Темида

 


"24 часа":

Убиваш 5, признаваш и не лежиш до живот

 

При съкратеното съдебно следствие отпада доживотният затвор със и без замяна.

Извършителите на престъпления, за които се предвижда такова наказание, ще получават от 20 до 30 г., реши вчера правната комисия, която обсъжда и гласува на второ четене промените в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Това означава, че някой, който е автор на масово убийство, ако си признае, няма да лежи до края на живота си. Доживотна присъда наскоро на първа инстанция получи Манчо Панюков, който закла децата си и изгори жена си.

 

 

Обраха Доган

 

 

"Стандарт":

Нагли апаши обраха Доган

 

Нагли крадци обраха луксозната морска резиденция на лидера на ДПС Ахмед Доган. Огромната хасиенда в местността Росенец край Бургас е била атакувана в нощта срещу 3 март. Бандитите са успели да се промъкнат в сградата, след като строшили бравата на входната врата. От Догановите сараи са отмъкнати 7 огромни плазмени телевизора, 5 цифрови приемника за тях, 2 DVD плеъра и скъпа система за домашно кино. От работния кабинет пък са откраднати факс апарат, професионална кафемашина и много скъп самурайски меч.

 

 

Криза

 

 

"Стандарт":

Гърци спасяват парите си у нас

 

Няма източване на пари от гръцките банки в България към Атина, напротив. Забелязва се тенденция за увеличаване спестяванията на граждани от южната ни съседка в родните трезори. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров. Той отговори на журналистически въпрос изтичат ли пари от гръцките банки, работещи у нас, заради кризата в Атина. В България положението е спокойно и доходността по депозитите е висока, поясни гуверньорът. Според него същото може да се каже и за гръцката банкова система, която е сред най-добре капитализираните в света, въпреки икономическата рецесия. Обидно е да се говори по този начин, каза Искров.