Радио Франс Интернационал - БългарияНДСВ се разцепи за кмет на София.

Това е сериозен политически въпрос, не изпреварвайте събитията, казва лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Членството в НАТО е инвестиция в бъдещето, заявява министър Паси.

НДСВ се разцепи за кмет на София. Това е новината, която най-много вълнува понеделнишките издания. Идеята на Емил Кошлуков НДСВ да номинира за кмет на София Бойко Борисов разцепи жълтите, обяснява "Новинар". Предложението, лансирано на семинара на управляващата коалиция в Хисаря, се превърна в основната политическа интрига, отбелязва "Дневник".

Напълно сериозно е и повечето колеги, с които обсъждаме темата, също поддържат тази кандидатура. Той е безспорен избор, заявява директно Кошлуков в интервю за "24 часа". Депутатът обяснява, че самият той би се кандидатирал за кмет, ако имал шанс.

Според Кошлуков, столицата е мястото, което има рейтинг и влияние и чрез него можеш да промениш нещо в страната. Политиката не е прослойка, запазена за богоизбрани, тя е занаят като останалите и би трябвало всеки достоен гражданин да е готов за нея, споделя мотивите си пред часовия вестник жълтият депутат.

Проблемът е, че царските депутати са разделени между Борисов и Софиянски, посочва "Стандарт". Кошлуков е подкрепен категорично от колегите си Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков. Председателят на НС Огнян Герджиков обаче подкрепя кандидатурата на Стефан Софиянски, отбелязва "Монитор". Бойко Борисов го виждам на това място, където е в момента, там му е силата. На друго място няма да е такава стихия, каквато е в момента, аргументира се пред изданието шефът на парламента.

Според депутата Борислав Цеков Бойко Борисов е най-силната кандидатура за кмет на София и ако НДСВ иска да спечели изборите трябва да издигне него, допълва "Монитор". Ако трябва да избирам, ще предпочета себе си, лансира казаното по темата от министър Свинаров "Стандарт".

Лошо ли е да си кмет? на въпроса на "Стандарт" с въпрос отговаря Борисов. “Не знам какви ги пускат” е лаконичният коментар на Симеон Сакскобургготски. Премиерът нямал мнение по кметската тема. Генералът не е мислил за това, посочва "24 часа". Каква е играта, пита се изданието : обмислен сценарий, опипване на почвата или активно мероприятие?

Неотдавна МБМД попита : Кого бихте посочили за премиер, ако зависеше от вас? Пръв бе царят, втори – Софиянски с 10 % , трети Борисов със 7.5 %. Така погледнато, генералът е най-силният коз на царските хора и има някаква логика да бъде хвърлен в най-горещата битка догодина – за кметския вот в София, коментира "24 часа".

На противното мнение е ДПС, изтъква "Монитор". Идеята на Кошлуков е несериозна, олекваме с нея, коментират източници от движението пред вестника. Раздразнението си издаде и Ахмед Доган, отбелязва изданието. Според лидера на ДПС на семинара местните избори са били обсъдени само по принцип. Доган посочи, че ДПС ще постави за първи път сериозно въпроса за тези избори на националната си конференция през януари, пише "Дума". Не изпреварвайте събитията, извежда в заглавие казаното от Доган "Стандарт".

Аз съм респектиран от ген. Борисов, но темата е различна, цитира изданието лидера на коалиционния партньор на НДСВ. В интервю за вестника Доган опровергава тезата, че лансираната кандидатура на Борисов е част от сценарий.

Лидерът на ДПС прехвърля тежестта на разговора върху инвестиционната програма на движението и новите приоритети на правителството. За него констатацията, че България има функционираща пазарна икономика, променя спиралата на проблемите. Преведено от политически на обикновен език това означава, че слагаме край на иконимическия преход. Приоритетите на правителството стават други – от гледна точка на конкурентност, агресивен износ, агресивна инвестиционна политика, казва пред "Стандарт" лидерът на ДПС. Основното недоволство на хората на Доган е от принципа, по който се разпределят предвидените в бюджета капиталови разходи по отделните общини. А правителството обявява началото на второ поколение реформи, разкрива "Дневник". България напредвала много лесно в преговорите с ЕС, стана ясно от изявлението на европейския посланик у нас Димитрис Куркулас, отбелязва изданието. Рано е да се каже дали България ще приключи преговорите с ЕС догодина. Остават малък брой преговорни глави, но те са много трудни, допълва обяснението на Куркулас "Дневник".

Ръководех се от принципа, който тогава осъзнах: настоящето на Европа е бъдещето на Балканите, а нашето настояще е миналото на Европа. Така външният министър Паси обяснява пред "Труд" зараждането през 1990 година на кощунствената идея България да влезе в НАТО. Поканата за интервю от вестника е в резултат на проведения от изданието референдум “за или против НАТО”, който на първи етап отчита скептични настроения. И тогава, през 1990 година, и днес по същество аргументите си остават непроменени – членството в НАТО е поне две неща : инвестиция в сигурността и сигурност на инвестициите, оборва пред "Труд" скептиците министър Паси.