Радио Франс Интернационал - БългарияБСП и СДС внасят поотделно вот срещу кабинета заради "Козлодуй"

Соломон Паси: приехме срока на Брюксел за 3 и 4 блок на АЕЦ

Коледни надбавки, а не 13-ти пенсии

Обвинения в корупция в НДСВ

Криза в парламента до 24 дни. Това предрича от първа страница “Труд”. Става дума за безпрецедентна атака срещу правителството, в основата на която “Труд” съзира “бойна дружба БСП - СДС”. Защото, твърди изданието, и двете опозиционни сили тръгнаха срещу кабинета “Сакскобургготски” заедно и обявиха, че ще искат вот на недоверие. Причината: поетият от правителството ангажимент да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 г.

Червените обаче, уточнява “Труд”, внасят вота идната седмица, а сините – до срещата на ЕС в Копенхаген (12-13 декември), когато чакаме точна дата за влизане в Евросъюза. “24 часа”, също е смаян от двупосочната атака, излиза със следното заглавие БСП и СДС (съответно на червен и син фон) заедно: “Долу царят заради АЕЦ!”.

“Новинар” пък вижда цялата опозиция в бой за вота срещу Симеон. По-точно в люта битка кой да внесе вота срещу правителството, понеже по думите на депутати от опозицията 10-15 години затвор грозели Соломон Паси заради АЕЦ. Нали, пояснява “Новинар”, стана ясно, че в понеделник външният министър е договорил затварянето на 3 и 4 блок на централата през 2006 г.

В тази връзка в. “Пари” превръща думите на Паси: “Приехме срока на Брюксел за затваряне на 3 и 4 блок” във водещо заглавие. Изданието уточнява, че 15-те се съгласиха на партньорска проверка за безопасността на двата реактора. То обаче цитира изявления на депутати от синия и червения спектър, че прокуратурата трябвало да се самосезира, тъй като правителството не е изпълнило решение на народното събрание и така е нарушило конституцията и други закони.

“Монитор” дори излиза със заглавието “Опит на кабинета да бламира парламента”. От правителството отново се опитват отново да прокарат през парламента решението за АЕЦ, за да падне отговорността от министрите заради глава “Енергетика”, твърди “Монитор”. И съзира зад идеята за преразглеждане министрите Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев. “Не се притеснявам от вотовете, правителството няма да падне”, заявява обаче пред “Труд” Ахмед Доган.

От страниците на “24 часа” президентът Първанов настоява министрите да признаят, че договореното в Брюксел означава краят на АЕЦ. “Трябва да се каже ясно на хората, че е неработеща тезата за възможното отваряне на глава “Енергетика” и анулиране на договореностите при ратификацията на всички глави от НС” – заявява държавният глава.

“АЕЦ ще бутне кабинета” – прогнозира в интервю за “Труд” бившият министър на енергетиката Никита Шервашидзе. След което заявява, че дори може да се наложи да внасяме ток. В същото време, подчертава Шервашидзе, Румъния взема заеми, за да строи блокове на АЕЦ “Черна вода”. Заемите са държавно гарантирани, така че според него от гледна точка на европейския капитал Румъния е по-перспективна като производител на ток, отколкото като България.

“А проектът АЕЦ “Белене”? – пита “Труд”. “Това е сравнително добре избран клапан срещу общественото недоволство”, твърди Никита Шервашидзе. И подчертава, че даже знае кой го е предложил на царя: Андрей Гюрковски, съветник на премиера по енергийните въпроси. “За нещастие въпросът за АЕЦ “Козлодуй” се е превърнал в символичен проблем. Не виждам защо двата реактора да не се затворят през 2008, а не през 2006 г., ако това ще е от такова съществено значение за българската икономика” – цитира “24 часа” казаното в Европарламента от Джефри ван Орден, който е докладчик за България.

А ние очакваме покана за НАТО – припомня “Труд”, че утре започва срещата на алианса в Прага. И то със снимка от първа страница, на която виждаме празната заседателна зала, оглеждана за последно от чешкия президент Вацлав Хавел. “Утре ни казват за НАТО, включва се “Монитор”, след което търси протестиращи в София. И ги намира в лицето на Румен Воденичаров и стотина възрастни противници на членството ни в пакта, които вчера са шествали от НДК до президентството.

“Новинар” на цяла страница анализира резултатите от НЦИОМ за настроенията в страната към членството в НАТО. И те са: големи надежди към пакта. Две трети от българите очаквали покана за членство в НАТО. От първа страница на изданието виждаме на снимка Надежда Михайлова и Петър Стоянов, поканени да присъстват на форума в Прага. “Трябваше да поканят и Иван Костов на форума” - е казала на летището синята лидерка. “Костов няма като какъв да влезе в правителствената делегация” – е заявил обаче гласът на Симеон Димитър Цонев. Според изданието, щом получим покана за пакта, шефът на НАТО лорд Робъртсън щял да бъде дарен с шалче с българското знаме и емблемата на НАТО.

“24 часа” обаче подхожда към темата от друг ъгъл: “НАТО напира за плажа на Сарафово”. След което изданието сваля отговорност от себе си за казаното, като се позовава на британския “Гардиън”, който вчера писал следното: “Защо му е на Буш България? Заради лагера в Сарафово и евтините плажове наоколо. Според британския вестник никой не се съмнявал, че при война с Ирак България ще стане тилова база на САЩ.

Очаквания по страниците на пресата впрочем има не само относно членството в НАТО, но и по даването на коледните пенсии. “Осигурили сме 100 млн. лв. за допълнителна коледна пенсия” - заявява Симеон Сакскобургогтски от първа страница на “Труд” (думи, казани на летището, преди да отлети за Австрия). След консултации със синдикатите, е допълнил обаче премиерът, щели да бъдат решени някои ”подробности”. Над това настоява и “Стандарт”, който не крие радостта си, че 2 400 000 възрастни хора щели да получат пари за празниците. “Кабинетът развърза торбата с новогодишните подаръци” – пише “Стандарт” и дори не крие оптимизма си за 13-заплата. Цяла 13 пенсия ще има обаче само за най-бедните, пояснява “24 часа”. Това имал предвид премиерът, когато говорел за “справедливост” - пояснил правителственият говорител Цонев.

А коледната добавка за останалите пенсионери щяла да е във вид на процент от пенсията им. Не можело да се каже кой колко ще получи отсега, обяснили от НОИ, но ако се разделели обещаните пари “на калпак”, получавало се по 40 лв. на човек.

В. “Дневник” пък съзира намаляване на икономическата стабилност на страната през ноември (данните са на индекс на американските компании “Леман брадърс-Юрейжа груп”).

В днешната преса не липсват, разбира се, и обвинения в корупция. “Труд” цитира от първа страница обвинения на Емил Кошлуков в корупция към ръководстовто на НДСВ след снощното заседание на царската група и депутатите от НДСВ. Най-неочаквано при последната точка “разни”, Кошлуков попитал в прав текст: “Г-н Близнаков, г-н Ковачев, взимали ли сте пари от фирма “Фантазия”, която източва ТЕЦ “Брикел”- Стара Загора?” Министър Ковачев и шефът на енергийната комисия Близнаков отрекли, но Кошлуков извадил някакви документи. За да предотврати скандала, Пламен Панайотов побързал да закрие заседанието.

А “Дума” излиза със заглавието: “Симеон взел пари от “Океански риболов”. След което изданието се позовава на обвинения отправени от Пламен Симов, генерален секретар на Моряшкия синдикат, който поискал разследване срещу премиера Сакскобургготски във връзка с източването на обявената в ликвидация фирма “Океански риболов ЕООД”. По думите на Симов, говорил вчера по БНР, от дружеството са били източвани пари и превеждани на фирми, които са собственост на министър-председателя. Става дума за сметка от 54 млн. долара в английската “Барклийз банк”, уточнява пред “Дума” Николай Колев-Босия, бивш главен редактор на сп. “Компромат”.

Затова е “по-трудно да си премиер, отколкото цар” - цитира “24 часа” признанието на Симеон Сакскобургготски от интервюто пред Пиер Ганц от RFI Париж, разпространено вчера от правителствената пресслужба със съдействието на RFI. Имаме обаче по-важни неща – заявява в интервюто си Симеон Сакскобургготски: да консолидираме демокрацията и Република България.