Радио Франс Интернационал - БългарияПодслушване, далавери, поскъпване

Навръх Игнажден – край на разкола в църквата?

21 декември – една година от трагедията в Индиго

В празничните дни - подарете любов на хората, които обичате

Подслушване, далавери, поскъпване – така изглежда страната от първите страници на вестниците. Депутатска комисия разкрива аферата "Гном" - Подслушвани политици и журналисти. Ексешефът на НСС подозиран в шпионаж, разкрива "24 часа". Генерал Атанасов разследван за шпионаж, допълва "Стандарт". СДС – подслушват ни с операция Гном, допълва "Труд". За по-любознателните вестникът помества и снимка на. .. добър гном, ако някои иска да знае как изглежда.

А иначе – подслушваните журналисти призоваха в специално писмо, ако разкритията са истина, министърът на вътрешните работи да си подаде оставка. Експерти пък призовавали премиера Сакскобургготски и президента Първанов да закрият тази служба за национална сигурност и да отворят нова.

Всички политици обаче – падналите от власт, тези на власт и готвещите се за власт, трябва да замълчат малко за скандала "Гном", вместо да се напъват да извличат политически дивиденти, съветва "24 часа". Защото всички те са правили същото – използват за политически поръчки контраразузнаването, както прави сега НДСВ. Ако обаче се докаже, че журналисти са били подслушвани – тогава оставки трябва да има, категоричен е вестникът. И е логично и достойно една от тях да бъде на министър.

И към другата водеща афера, занимаваща вестниците – давали на сина на Христо Данов 150 хиляди долара за махането на Филчев, разкрива "Труд" във водещото си заглавие. 150 хиляди долара предлагали за отстраняването на Филчев, прокурори и US разведки опитали натиск над шефа на Конституционния съд Христо Данов чрез сина му, допълва информацията "Новинар". 150 хиляди долара рушвет за главата на Филчев, 150 хиляди долара за главата на Филчев, идентично звучат и "Стандарт" и "Дума".

Шефът на Конституциония съд трябвало да окаже натиск делото за поправките на съдебния закон да бъде решено така, че една пета от Висшия съдебен съвет да може да иска имунитета на главния прокурор. Това обаче така и не стана, припомня "Новинар".

Какво обаче стана, въпреки обещанията. Шок с цената на горивата, предупреждава "Труд". Бензинът по-скъп с 13 стотинки за 5 дни, отбелязва "24 часа". Бензинът рязко поскъпва, коментира и "Новинар".

Навръх Игнажден пък – край на разкола в църквата. Патриарх Максим – много се радвам, чада мои. Така "Дума" отбелязва във водещата си статия приемането на Закона за вероизповеданията, с който бе сложен и край на разкола в църквата. Алтернативният синод на Инокентий бе обявен за нелегитимен. Със същия закон се връщат и всички заграбени от разколниците земи на Българската православна църква. Законът обаче бе приет само с гласовете на НДСВ и Коалиция "За България". СДС обявиха, че ще изпратят текстовете в съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и в Конституционния съд.

И една тъжна годишнина – 21 декември – една година от трагедията в "Индиго", напомня "24 часа". И призовава всички днес да отидат пред дискотека "Индиго" в 12.30 часа, когато ще се открие паметникът в памет на нелепо отишлите си 7 дечица.

Какво обаче правим ние, една година по-късно. Съдът прекрати делото "Индиго", разкрива "Дума". Проверката показва пък, че дискотеките продължават да са пълни с непълнолетни, на които се продава алкохол. И макар мерките за сигурност да са по-строги, вратички винаги има и пълните в ранните часове на нощта дискотеки с подрастващи са постоянна гледка, коментира от своя срана "Стандарт". Затова може би именно днес е време да помълчим за минута и да кажем какво всеки едни от нас може да направи, за да не се повтарят подобни трагедии, допълва вестникът.

В края на годината е време за равносметки. С какво хората за запомнили отминаващата година. Отговорът дават читателите на 24 часа, на проведената от вестника анкета. 2002 година – България влезе с единия крак в НАТО, папата влезе у нас, топката на националите ни влизаше във вратите на Белгия и Хърватска, а 10 хиляди долара влязоха обратно в джоба на бизнесмен, благодарение на един честен дядо. И ако не бяха тези събития, с какво можехме да запомним годината, пита се вестникът? С тъпи кавги между политици, игри и интриги между властите, падащи рейтинги, областни управители, танцуващи около кол, гангстерски престрелки.

Коледа е време за равносметка. Дори и сняг понаваля, за да позакрие чернилката по улиците и в душите ни, разсъждава "Новинар". Време е да се радваме на празниците. Време е и да обърнем поглед към всичко топло, мило и добро. И то ще дойде само при нас. А в святата нощ – да запалим свещ и да подарим любов на хората, които обичаме. И тогава сами ще се почувстваме обичани!