Радио Франс Интернационал - БългарияСъдът – решението на правителството за АЕЦ е незаконно

Съединените щати поискали въздушен коридор

Премиерът откри форум на английски език

Нов срам пред Европа заради Козлодуй - Съдът – решението за АЕЦ е незаконно, обявява "Стандарт" във водещото си заглавие. Съдът отмени затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ, уточнява "Дума". Нов гол в кабинета – съдът не дава 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй , приглася "Труд". Върховният административен съд отмени правителственото решение в частта му за предсрочно затваряне на двата блока. Съдът обаче отхвърли жалбата, за затварянето на 1-ви и 2-ри блок на електроцентралата, допълва вестникът.

Съдът се е позовал на задължението на правителството да се съобрази с решението на Народното събрание затварянето на двата блока да бъде обвързано с приемането ни в Европейския съюз и с одобрената от него Енергийна стратегия на България. ВАС подчертава, че решенията на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи, в това число и за Министерския съвет.

И за въпросителните около още едно решение на Министерския съвет – Съединените щати поискали въздушен коридор, пита "24 часа". Вашингтон е поискал от България въздушен коридор и временни военни бази за евентуална война в Ирак. Запитване с по-конкретно съдържание, което включва неограничени права за прелитане и за временно базиране, е изпратено и до други съюзници на Съединените щати, които са изразили готовност за съдействие при военна операция в Ирак, допълва вестникът като се позовава на неназован източник.

Не издържаме – ще обявим гладна стачка – така отново "24 часа" отваря темата Либия. Шестимата български медици в Либия обмислят различни форми на протест, включително и гладна стачка, заради липсата на изход по СПИН-процеса. Задържаните са разочаровани от почти половингодишното забавяне на съдебната процедура по обвиненията срещу тях, допълва вестникът. "24 часа" публикува и пълното писмо на шестимата българи, в което те обявяват исканията си. Засега датата за насрочване на ново дело не е известна, но обвинението и защитата вече са готови, коментира вестникът.

Какво се случва у нас? Французин бесен от рекет у нас. Заплашили го с арест заради протест, че "Балкан ер тур" му иска още пари за самолетен билет, разкрива "24 часа". Плащай и си затваряй устата, така той описал патилата си. Интересното е, че парите, които трябвало да доплати на новия превозвач му били поискани в брой, а не с чек или кредитна карта. Когато тези 75 долара на човек се умножат по всички пътници, това става джобен транзит на стотици и хиляди евро в брой. Къде обаче отиват те, пита още той.

Междувременно, допълва вестникът, транспортното министерство обяви, че новото име на националния превозвач е "България Ер".

Какво пък е положението на туристическия сектор в България? Имаме имидж на сигурна туристическа страна, ДДС за отдиха ще остане 7 процента, цитира "Новинар" обещанията на вицепремиера Николай Ввасилев. Колкото до премиера – на туристическия форум у нас той изненада гости и домакини като го откри на английски език. Повечето в залата били англоговорящи и затова той избрал да прочете приветствието си на английски. По този повод "Новинар" публикува днес редовния си редакционен коментар именно на английски. И преводът – на трета страница. Защото, макар и да стана ясно, че “Вашите мисли се разбират по-лесно, когато ги излагате на езика на Шекспир”, обръща се вестнинкът към Сакскобургготски, аргументът, че по-голямата част от аудиторията говори този език не важи. И според това правило и ако се следва логиката на премиера, ще трябва да забравим българския език когато влезем в Европейския съюз, допълва вестникът.

И всъщност - обиколен от потни отличници и мъжкари, Симеон отваря вратата към хаоса. Така че – добре дошли в неговия кошмар, поздравява от страниците на "24 часа" политологът Евгений Дайнов. Достатъчно е да се погледне знака – завърнал се цар-страдалец, наложен върху реалността на един премиер, за да стане ясно ,че този безплътен образ не е способен да управлява като министър-председател реформираща се страна. И той остави управлението на други. Така, че ако се разчете добре знака цар, ще разберем защо в страната има и ще има разпад на управлението. Това е и, което може да очаква от 2003.

Въпреки опитите да поправят 800-те дни, както обявява "Новинар". Под снимка на работници, демонтиращи часовника пред Министерския съвет, вестникът разкрива, че часовникът, който напомня на премиера за изтичащите 800 дни, засече внезапно. Бдителни майстори обаче забелязаха повредата и бързо поправиха механизма, бърза да успокои суеверните вестникът.