Радио Франс Интернационал - България Не ни трябва война, достатъчен е снеговалежът

Предизборната борба започна

Чакаме атентати заради НАТО

Според отношението ни към децата сме някъде в епохата на канибализма

Не ни трябва война, достатъчен е снеговалеж – така "Труд" открива водещата за пресата тема днес.

Сняг и виелица затиснаха 120 сватбари в преспите. 218 села останаха без ток, 7 столичани ранени при удар на два рейса, язовири преляха, затвориха пристанищата, обобщава ситуацията "Новинар".

Виелици оставиха държавата без ток, спират личните коли. Линейките закъсаха, танкове чистят снега в Силистра, приглася "Стандарт".

Ситен, но упорит сняг затисна държавата. Оказа се и, че освен редовия българин и министрите от кабинета на Сакскобургготски също преживяха препятствия в бялата стихия, отбелязва "Труд". Паси в преспи, отказа снедоход, пояснява "24 часа" и обещава – от сряда – леко по-топло.

Властта пък живее в един по-добър свят. И в него черното е бяло и обратното, отбелязва "Стандарт". Поводът – Варна с жълт кмет – първа цел на НДСВ на предстоящите през есента местни избори, както разкрива "24 часа" амбициите, поставени от вицепремиера Николай Василев. Вицето явно вярва, че НДСВ е първа сила. И че след местните избори картата на България ще остане жълта, допълва отново "Стандарт". Нищо, че според анкетите НДСВ е трета в политическата скала.

Започват кални битки във властта. СДС и БСП се колебаят дали да се явят сами, НВСВ е в сложно положение. Залогът е голям – няма бариери пред компроматната война, допълва вестникът. Всичко това обаче предстои. Засега е ясно само едно – предизборната борба започна. На принципа на пробата и грешката. Или, както казват политолозите, по рецептата на предварителните избори. Но един Господ знае дали в сегашната изнервена ситуация тъкмо този е начинът да отсееш зърното от плявата в политиката.

Политиката, която в момента в България може да се охарактеризира като съвкупност от множество браунови движения на автономни частици, несвързани от кауза, цел, лидер и посока, коментира "Труд". А положението в родния политически живот било като в ранния етап на националноосвободителното движение – еднолични хайдути, маломерни чети, задължително с войводи, счетоводител и предател.

Освен изборите, какво друго очакват политиците и военните? Чакаме атентати заради НАТО, цитира "24 часа" шефа на военното разузнаване генерал Пламен Студенков. Поводът за тази агресия било евентуалното ни членство в Северноатлантическия пакт. Нямаме военни шпиони в Русия, уверява той в интервю за вестника. В областта на стратегическото разузнаване пък България би могла да бъде най-полезна на партньорите си от НАТО, допълва той. Няма да ни канят за удари срещу Ирак, уверява генерал Студенков пък пред "Труд".

България пък е поканила жертви на тероризма. Мюзикълът Норд-Ост идва в София през май, разкрива "Труд". Снайперисти пазят мюзикъла Норд-Ост, фаталната руска трупа идва на турне у нас през май, допълва и "Стандарт". Печалбата от двете представления ще бъде предоставена за поддръжка на спектакъла и трупата, пострадала при кървавия атентат на чеченските терористи в края на миналата година в Москва.

Какви средства получаваме пък ние и в какво ги влагаме? Европари за земеделие стоят непохарчени, разкрива "Труд". Почват търгове за близо 768 милиона от еврофондовете. България все още усвоява парите от минали години, приглася "24 часа".

За тази година страната ни трябва да получи близо 95 милиона евро по програмата ФАР. Парите са за 33 проекта в 5 области - за икономически реформи, социално сближаване, подсилване на администрацията, етническа интеграция и изграждане на институции.

383 фирми пък хранят българските пенсионери, децата, безработните, поддържат здравната реформа и изобщо държавата, обявява "24 часа". Толкова са компаниите, включени в списъка “големи данъкоплатци”. Топлиста е съставен по критерия обявена печалба и приходи от продажби. Интересното е, че половината от тези топдружества са държавни. Което показва две неща – че или другите умело лавират и прикриват приходи, или това може да се дължи на не напълно развитата на икономика.

А у нас поредната жертва на бедността са децата, отбелязва "Стандарт". Как да спрем ужасиите с децата? Като снабдим всяко със семейство, приглася "24 часа" по повод последните разкрития на пресата за деца, подлагани на съзнателни, целенасочени и хладнокръвни зверства, както ги определя "Стандарт". И ако отношението към децата се възприеме за основен еталон, определящ степента на цивилизационния прогрес на един народ, то ние българите, категоричен е вестникът, очевидно сме някъде в епохата на канибализма.