Радио Франс Интернационал - БългарияСъдиите оспориха бюджет 2003 г. пред Конституционния съд.

Заплахи срещу главния прокурор Филчев.

75 % от блъгарите са на ръба на оцеляването.

"Дойче банк"-Лондон изкупи изцяло "Тобако капитъл партнърс".

На живот и смърт. Такава явно е ситуацията в България в не една сфера. “Труд” решава да го докаже относно съдебната власт и публикува факсимиле от анонимка срещу главния прокурор, в която четем: “Филчев ще умреш! На кол ще бъде забучена главата ви на центъра на София.” Оттук “Труд” започва да прави хипотези за нещата, разпитва полицията, оттам обясняват, че охраняват главния прокурор, а пък и главният секретар на МВр получавал заплахи, например от бандита Злати Златев-Златистия, които не били за повтаряне.

Близкият до Филчев прокурор Спартак Дочев обаче твърди, че заплахите срещу Филчев не били случайни – още в неделя Николай Колев-Босия публично е заявил, че Филчев може да умре. “Казах, че Филчев може да бъде убит от хора, които печелят много пари, заявява Босия пред “Труд” и пояснява, че това е законът на омертата – принцип на мълчание на човек, който знае много и има опасност да издаде четата. “Но сте го казали преди главният прокурор да получи анонимните заплахи, някои правят връзка между това и заплахите” - пита репортер на “Труд” поета правозащитник. На което Николай Колев-Босия отговаря: “Някои правят връзка между моето съществуване и Френската революция. Аз трябва ли да се занимавам с всякакви простотии”.

Съдиите също напомниха за себе си – пише “Новинар”. И също са поставили нещата ребром, атакувайки бюджета си пред конституционния съд, защото парите били нужни за оцеляването им. “Дневник” подчертава, че това прави “бюджет 2003 г. отново висящ”. И го коментира с думите : “Караме я все по някак си, доколкото явните скандали между институциите у нас се решават извън институциите на държавността”. “Стандарт” също е впечатлен от това, че 59 магистрати атакуват бюджета, след което отбелязва и другата гледна точка – няма нарушението на Конституцията според хората на Милен Велчев.

В интервю за “24 часа” близкият съветник на премиера Константин Иванов (иначе - експерт по международни контакти в Информационна агенция на Европейския парламент) заявява следното: “На власт в България е републиката на съдиите”. Такава република обаче е абсурдна, смята Константин Иванов, защото създава впечатлението, че има конкурентност между изпълнителна, законодателна и съдебна власт, което води до блокиране и лош имидж на България. Тези три власти, настоява съветникът на премиера, за когото се смята, че е писал обръщението му от 6 април 2001 г., не решават разумно проблемите си, а търсят само медиен шум.

Затова, в тази своята първа публична изява, Иванов настоява, че при сегашната вътрешна нестабилност било неуместно да изискваме от ЕС да ни приемат сериозно и да отпускат щедро предприсъединителни фондове. “Стандарт”, явно воден от подобни съображения, предвещава “сезон от тръни за парламента”. И определя положението с думите: “интриги, рокади и компромати, които бележат началото на пленарната сесия”.

Изданието предвещава поне пет неща: няма да има нова политика (според “Стандарт” няма кой да я предложи и осъществи); няма да има ремонт на кабинета; няма да има суматоха около имунитета на главния прокурор; няма да има сериозни промени в парламентарната група на НДСВ; няма да се пипа Конституцията. На финала НДСВ все пак ще се наложи да се замисли над това, прогнозира “Стандарт”. Ако не е късно. Иначе – жалко за държавата.

“Политиците у нас се изхабяват за 6 години” – обобщава пред “Новинар” политологът Огнян Минчев. И определя сегашната ситуация като втората година от управлението на Беров – слаба държава и обща институционална криза. Но да не забравяме едно – настоява Огнян Минчев пред “Новинар”: “има пряка връзка между доходите на хората и общата ирационалност. Когато човек живее с под 100 лв. на месец, той вече няма рационални очаквания. Следва дълбока социална депресия и редуване на популистки управления”.

“Стандарт” в коментарната си рубрика определя всичко като “депутатски цирк на колела”. Доживяхме да разберем какво мислят за нас, пише “Стандарт”. “Холандски политик-популист ни казва, че сме крадци, бандити и убийци. От листовки на Корпуса на мира разбираме, че сме безнадеждни пияници, които живеят в коптори с бълхи. Европа обаче научава за нас само това, което сами и кажем и то чрез депутатите представители, които й пращаме” – е песимистичното заключение на “Стандарт”.

Според “24 часа” ние трябва освен всичко друго да направим и “зимния” си избор – стари гуми или живот. Директорът на полицията ген. Василев призовава да се спре продажбата на стари гуми. Защото катастрофите са невероятно тежки. Само от началото на годината – пише “24 часа”, са загинали 33 българи и са ранени 220 души в 175 катастрофи. Сред причините били и тези, че повечето от авторите на катастрофите били млади шофьори. А не е тайна, уточняват от полицията, че шофьорските книжки просто се купуват.

75 % от българите са на ръба на оцеляването, пише още “Стандарт” – данните са на КТ “Подкрепа”. За сравнение – даже през 1996 г. техният брой е бил 40 %. Оттогава обаче потреблението е намаляло с 40 %. А средната работна заплата се е смъкнала от 155 до 120 долара. Ясно ли е тогава нещо – пита се “Труд”. И си отговаря – да, поне авторите от изпита по литература за езиковите гимназии. Внимание – те вече са само шестима, пише “Труд” и публикува портретчетата им под главата на изданието си – Вазов, Ботев, Йовков, Алеко Константинов, Елин Пелин и Каравелов. “Стандарт” настоява, че седмокласниците май ще зубрят предимно Вазов, защото той попадал в половината конспект с “Немили-Недраги”, “Една българка”, “Опълченците на Шипка” и “Българския език”.

А и всичко останало у нас тъне в неяснота. “Не е ясно за какво са си говорили царят и Софиянски на тайна вечеря в ресторанта “Къщата с часовника”, тюхка се “24 часа”. Не е ясно какво следва от това, че Осман Октай осъди Доган за 1 лв. за клевета по обвинения в присвоени пари, щом няма да бъде възстановен в ДПС, пише “Труд”. И пита какво се пече тогава в ДПС и каква е разликата между фурната на Хасан и фурната на Доган? Отново не е ясно кой ще бъде шуменски областен управител, щом като поредният бе отстранен от поста си.

Ясно е все пак нещо – “Дойче банк”-Лондон е изкупило 100 % от нашумялата фирма “Тобако кепитъл партнърс”, пише в. “Дневник”, но пък напълно не е ясно кога ще се поднови приватизационния конкурс за “Булгартабак”. Премиерът Сакскобурггогтски също тъне в неяснота с появите си - пише “24 часа”, доколкото вчера се появил със закъснение в столичната зала “Св. София” и така се разминал с любимата си ромска фолкпевица Софи Маринова.

Това обаче, отбелязва “Новинар”, никак не се отразило на началото на Банго Васил, циганската Нова година, която си започва в нощта срещу вторник. И то традиционно – с обезглавени петли по улиците. Според традицията бащата на семейството коли петел, за да има здраве, пари, късмет и челяд. Така че, ако видите кръв по снега, не се стряскайте, колкото и нещата да са на живот и смърт...