Радио Франс Интернационал - България 59% са против участие на страната ни във военна коалиция със САЩ срещу Ирак

Пускат медиците ни в Либия на свобода?

Станишев посипа соцактива с огън и жупел

59 на сто – без нас срещу Саддам.

59 на сто са против участие на страната ни във военна коалиция със Съединените щати срещу Ирак. 18% заявяват, че можем да ги подкрепим, но само с техническа помощ. 6% са за подкрепа, ако трябва и с войска. 17% се колебаят, обявява "Труд" резултатите от социологическо изследване на Медиана.

Колкото до отношението на българите към евентуалните загуби, които страната ще претърпи заради войната – те могат да бъдат обобщени така – Не е ясно кой е крив, кой – прав. Много е възможно обаче България отново да претърпи икономически загуби от войната. Ако все пак се наложи да участваме, това трябва да бъде само в масовката – тоест – заедно с държавите членки на НАТО и то без да се включим с войска и оръжие, а главно с техническа помощ.

Паси пък тръгва за Ню Йорк заради кризата, обявява "24 часа". Той ще участва в заседание на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН.

Войната не се отменя, коментира вестникът. Поводът – Съединените щати в траур, както отбелязва "Новинар". "Колумбия" загина за 10 секунди, допълва "Стандарт". Трагедията с "Колумбия" ще отклони обаче само за малко вниманието на президента Буш, но няма да повлияе на перспективата за война с Ирак, цитира "24 часа" Уолстрийт джърнъл. Загубата на совалката само временно щяла да замъгли войнствените настроения на американците.

Совалката обаче, също както кулите-близнаци представят по най-добрия начин хода на американската цивилизация – два опита на Америка да бъде по-силна от гравитацията. И кулите и совалката обаче вече ги няма, разсъждава социалният антрополог Харалан Александров в анализ за "24 часа".

Колкото до нашата позиция спрямо политиката на Съединените щати и отношението ни относно конфликта в Ирак – ние се виждаме там като баняджии, които се тътрят в тила. Дебатът какво трябва да прави България се върти около старото ни умение да се нагаждаме и да приклякаме, около архаичната стратегия на оцеляването чрез снишаване пред промените.

И явно е, да се върнем към обявените резултати в началото, че не е вярно, че България иска война, както писаха тези дни по света, коментира "Труд". 59% от българите не желаят да участваме във войната. Разумният човек безусловно е миролюбив. Страшното обаче е в липсата на държавническо решение по въпроса.

Какво ще бъде пък решението относно съдбата на шестимата български медици нищят вестниците след посещението на външния министър Соломон Паси в Либия. Пускат медиците на свобода, отбелязва с въпросителен накрая "24 часа". Българското правителство е готово да даде държавна гаранция на властите в Либия, за да бъде променена мярката за неотклонение на шестимата.

Освен това по време на посещението са били обсъждани поне 4 различни варианта за процеса. Първият и най-незадоволителен от тях е делото да се гледа в Бенгази от местен съдия.

Палестинецът Ашраф иска българско гражданство, отбелязва от своя страна "Труд". Същевременно става ясно, че жителите на Бенгази са заплашили със саморазправа магистрати, които могат да участват в процеса. Разправиите щели да бъдат извършени, ако магистратите не дадат смъртни присъди срещу сънародниците ни. Това е била и една от причините да не бъде подновена процедурата в наказателния съд в Бенгази.

С наказателни мерки заплаши пък лидерът на БСП. Пред червения пленум той призова соцактива да слезе от кабинетите си при народа, разкрива "24 часа".

Днес пък БСП ще представи фоторобот на кандидата си за кмет.

Станишев посипа соцактива с огън и жупел, отбелязва "Новинар". Сергей Станишев нахока соцръководството, допълва Дума. Станишев – властта не е наша цел, цитира го пък Стандарт. Но всъщност, Станишев се изживява малко като късния Живков, коментира "24 часа". Похвално е, че младият лидер бие тревога, но призивът “по-близо до хората” също е от лексиката на Живков. Остава сега само на следващия пленум да заговорят за “малката и голямата правда”.