Радио Франс Интернационал - България Кои са "лицата на войната".

Днес България подписва членството си в НАТО.

Бомба в прокуратурата.

Към “лицата на войната”, именно към това насочва читателите си от първа страница “Труд”. Защото “всяка война е ужасна”, пише изданието. Затова решава, че е длъжно да покаже на читателите си какви са спомените на човечеството от последните големи войни. Тези снимки, констатира “Труд” редом до заглавие като “яростен щурм на Багдад”, са важно свидетелство на една фотогалерия, съдържаща това, което остана – от Втората Световна и Виетнам, през Югославия, Афганистан и сега Ирак.

“24 часа” пък подготвя читателите си за някои от най-лошите варианти: дали столицата Багдад може да бъде защитавана с газ. След което в рубриката си “Лични” “24 часа” дава думата на журналистката Виолета Симеонова, която настоява: войната в Ирак доказа нещо, в което отдавна се съмнявахме – Си Ен Ен не е световната телевизия и със сигурност не е мястото, от което можете да разберете къде и какво става. Атаката на Багдад даде най-голямата си жертва – смъртта на някогашния информационен гигант, настоява “24 часа”. Ако човек наистина иска да разбере нещо за тази война, а не само да гледа движещи се картинки, пише Виолета Симеонова, най-добре е да заложи на старата школа – Би Би Си, защо не и на “Дойче Веле”. Един пример, цитиран в анализа на “24 часа”: ако се вярва на звездата Кристиян Аманпур, Ум Касър бе превзет от съюзниците още в петък. После се оказа, пише “24 часа”, че това не е съвсем така. Си Ен Ен версията на войната, настоява изданието е несъпоставима с други, особено с рубриката на “Евронюз” “Без коментар”, така че ако искате да научите факти без коментар, отбелязва “24 часа”, вашият канал е отвъд Атлантика.

“Труд” започва да публикува от брой в брой обширен икономически анализ от президентския съветник проф. Димитър Иванов от Лондон, озаглавен “Икономиката зад една предизвестена война”. В него откриваме следните констатации: войната вкара в безпътица ООН и НАТО; след края на войната ще трябва да бъде изграждан не само международния имидж на Ирак, но и на съюзниците; войната в Ирак има и опасна религиозна съставка, а религиозните войни не завършват бързо. В редакционен анализ “Дневник” атакува “лицемерния пацифизъм”, настоявайки, че с включването си в антивоенните протести президентът Първанов и БСП се вълнува не толкова от мира, колкото от местните избори тази есен.

Днес подписваме за членство в НАТО - припомня “24 часа”. Официалната церемония ще е в Брюксел, където България, заедно с другите 7 поканени страни ще подпише предприсъединителен протокол, след което тръгва ратификацията от парламентите на 19 членки на алианса.

Дали това, или войната предизвиква проверяването на запасняци по адреси на местоживеене, гадае “Дума”. Левият вестник настоява, че това упорито се прави в община Видин, независимо, че правителственият говорител Цонев отрече, че се обмисля мобилизация и че това са само слухове, с които плашат население.

Но явно много неща се отменят пише “Труд”, узнал за едно от тях: например отменя се визитата на испанския крал Хуан Карлос у нас, който заедно с кралица София трябваше да пристигне в София на 30 март. За сметка на това Симеон и Маргарита заминават за Албания, пише “Труд”. Причината премиерът Сакскобургготски бил поканен на двудневно посещение от албанския си колега Фатос Нано. “Стандарт” цитира последното уточняващо изказване на комисаря по разширението Ферхойген, че войната в Ирак няма да забави преговорите за членство в ЕС.

А в това време вътрешната новина е една, тя е по първата страница на цялата преса: бомба в прокуратурата. “Труд” определя извършителите на този акт в Окръжна прокуратура като “терористи” и припомня, че в края на 2000 г. бяха хвърлени гранати по Съдебната палата-Плевен. “24 часа” уточнява, че вчера в 11,45 е било взривено самоделно устройство в сградата на “Позитано 24”. Портиерът е оцелял, пояснява изданието, като по чудо, защото точно в момента излязъл навън. Съмнителна червенокоса жена била забелязана на мястото на събитието. Според “24 часа” става дума” за “бомба за прокурори с дъх на дрога”. “Дума” предлага друга версия – почти едновременно, когато тези 400 грама тротил избухва в София, в Пловдив мощен взрив избухва в автоработилница, собственост на сириец. Дали няма “нарковръзки” в атентатите, пита се “Дума”.

Имаме и проблеми с водата, констатира "24 часа”. “Съжалявам за проблемите ви, извинете”, заявява от страниците на “24 часа” шефът на “Софийска вода” Джим Сатуърт. Най-лошото, пояснява изданието е, че ако имате проблеми с водоснабдяването и най-вече със сметките и напишете писмо, “Софийска вода” изобщо не ви отговаря”. “Труд” дава друг пример за това как жителите на врачанското с. Радовене решили проблемите си с водата – писали на Симеон и най-неочаквано общината им ремонтирала водопровода.

И “24 часа” и “Труд” обаче поясняват, че проблемите на софиянци няма да се решат току така: удължиха метрото, но спират автобуси, констатира “Труд”. “Дума” пък констатира от първа страница, че родители в София са направо потресени от новите такси в детските градини. Месечни такси от 40 лв. явно ще са непосилни за мнозина, това означавало, че някои ще трябва да гледат децата си вкъщи. “Какво да коментирам, заявява анкетирана майка. Имам едно дете, не мога да си позволя второ, въпреки че и двамата със съпруга ми работим. Но за какво да стигнат по-напред 200 лв. – за ток, парно или за 40 лв. за детска градина?”

А вчера беше Благовещение, припомня “24 часа”. И чрез снимка на патриарх Максим от столичния катедрален храм “Св. Александър Невски” съобщава, че вчера благата вест е дошла и за него. С посредничеството на президента Първанов той и мюфтията ще бъдат уредени с беемвета по настояване на НСО. И още от последна страница часовият вестник ни съобщава, че добрата вест е дошла и при американските рейнджъри от Сарафово, които с радост приели да присъстват на модно ревю в Бургас, но при условие, че там нямало да се показва много гола плът. Изискването смаяло дизайнерката Петя Пеева, известна с прилепнали рокли, изплетени от рибарски мрежи и сухи цветя, но тя решила да се погрижи за спокойните сънища на щатския военен контингент.

А в опит да осмисли облеклото и навиците на българина “Труд” публикува за първи път бележки на младия Пенчо Славейков, посветени на Шоплука. От тях научаваме, че “облеклото на шопа е каквото лете, такова и зиме. Шопът както ходи денем, така и ляга нощем, без даже да си събуе опинците, уточнява бъдещият автор на “Кървава песен”. “Постелка ако въобще има той не ползва, но я държи за гости” - допълва Пенчо Славейков. Но накрая в бележките си, писани към 1881 г. той все пак не може да скрие смайването си от едно: “защо в София добитъкът се държи относително чисто и яхърите са чисти много по-често от жилището на самия стопанин”...