Радио Франс Интернационал - България Резилът с "Булгартабак" - "предотвратената гражданска война".

Премиерът е доволен, съобщава правителственият говорител Цонев.

Ахмед Доган: няма да има сделка и за БТК

Откраднаха 30 кг. злато от ЦУМ.

“Предотвратихме гражданска война”. Водещото заглавие на “Труд” всъщност е цитат. Автор на думите е парламентарният шеф проф. Огнян Герджиков, поводът за тях – провалената сделка с “Булгартабак”. Така на фона на войната в Ирак става ясно, че нашата война е приватизацията, а оценката на “Труд” е изведена пряко под думите на Герджиков – “резил”. “Играта свърши”, пише в анализа си “24 часа”. “Сделката с “Булгартабак” бе митологична, но зачената в грях и мъртвородена. После “24 часа” дава подробности. След поредицата от всякакви не дотам почтени номера и извиване на ръцете, вицепремиерът Василев внезапно се изненадал, че купувачите не са тези, за които се представят. Изведнъж стана ясно, пише “24 часа”, че "Дойче банк" не купува лично, а чрез фонд, регистриран на Каймановите остриви, където има чужди пари. Вероятно, за да препродава. “Дойче банк отказала да даде и безусловна гаранция. Тези дни Симеон лично се уверил в това, като вдигнал телефона в разговор с директора на банката Тесен фон Хайдебрек.

“14 милиона лв. струва на държавата провалът с “Булгартабак”, пише “Новинар”. Изчисленията са на левицата. ОТ СДС също казали, че ще питат властта: за какво беше този театър? Сините смятат, че имало сценарий за грабеж на дружеството с подкрепата на премиера. В. “Дума” пък съобщава, че изнудвали шефовете на “Булгартабак”. За това съобщава шефът на тютюневия синдикат “Подкрепа в Булгартабак” Юли Манойлов. Според Манойлов, четем в “Дума” служители от екипа на Николай Василев, след които и неговият парламентарен секретар Мария Девизиева, притискали ръководството на “Булгартабак” холдингът да вземе кредит от “Табако Кепитъл партнърс”. Така “Табако Кепитъл” щял да се превърне в кредитор от първи ранг и безболезнено да вземе активите на “Булгартабак”.

А “премиерът е доволен”, заявява правителственият говорител Цонев пред “Труд”. От какво е доволен – пита “Труд”? Защото това е много по-добрият вариант, отколкото другото, заявява правителственият говорител. А да очакваме ли оставката на Николай Василев, пита изданието. На този етап нямам информация, съобщава Димитър Цонев. Може би все пак премиерът ще го освободи, продължава да пита “Труд”. “Доколкото видях вчера – едва ли”, заявява Цонев.

“България може би наистина е била на ръба на гражданска война, е заключението на “Труд” в коментарната му колонка, щом кабинетът харизва националното ни богатство. След което “Труд” атакува Огнян Герджиков да не се тупа в гърдите като спасител на отечеството. Къде бяхте, г-н професоре, пита “Труд”, когато от година медиите зоват, че от сделката се носят зловония?

На снимки в “24 часа” и “Дума” виждаме някои първоаприлски шеги с кабинета – на тях младежкото ВМРО представя дегизиран Симеон, който получава куфар с кирливи ризи в парламента. “Като истински повелител на лъжите, е чело вчера момче първоаприлска декларация пред парламента, вие обещахте чудо за 800 дни. Днес гледаме 619-и епизод от сапунения сериал “Вервайте ми”.

“24 часа” предупреждава да се внимава и с първоаприлските шеги. Понеже точно БСП вчера се пошегувало, че трябва да спрем преговорите с ЕС. Не му е работата на Румен Овчаров да говори такива неща, смята “24 часа” и припомня не само приказката за лъжливото овчарче, а и един факт – че Овчаров беше министър от кабинета на Виденов, съвсем обърнал гръб на ЕС, за да не му гледа гърба.

А и проблемите са толкова, че не е до шега, убеден е “Труд”. И в горния десен ъгъл на първа страница извежда последна новина, която сигурно ще е утрешен скандал – няма да има сделка и за БТК. Това е заявил късно снощи пред съпартийци Ахмед Доган, а после източник от ДПС потвърдил пред “Труд”. Така че и скандалът с телекома предстои.

А дотогава пресата не скучае. ”Дума” прави поредната социална равносметка: 21 800 деца са напуснали училище през 2002 г. Положението на децата в България е предизвикало реакция дори в доклада на държавния департамент по човешките права, понеже само 14 на сто от децата в България не работели. И още една тряскаща статистика – 3800 са децата-проститутки.

“Труд” подробно разказва как през уикенда са били откраднати 30 кг. злато от най-големия български магазин – ЦУМ. Полицията вече втори ден търси пръстени, обеци и верижки на стойност 375 000 лв., след като фалшиви полицаи ги отмъкнали от блиндиран склад в ЦУМ, където нямало дори охранителна камера.

Студентска стачка днес може да блокира транспорта в София, съобщава “Стандарт”. “Дневник” е обезпокоен, че и борсовата приватизация затъва. Оценката на изаднието – правителството има ресурс, но няма волята да задвижи борсовата приватизация. “Държавата е под обсада” – коментира “Дневник” сложните взаимотношения на управлението със съдебната власт, доколкото и други управленски решения рискуват да бъдат отменени. “Новинар” съобщава във водещото си заглавие за нови бомбени заплахи в съда. Така били отложени дела срещу Соломон Анжел и шефът на МВР Петканов.

А в това време превръщат дома на Йовков в Добрич в битак, не крие възмущението си “Стандарт”. Причината – общината имала идеята да развива търговска дейност в къщата на автора на “Ако можеха да говорят”.

На този фон напълно се вписва съобщението в “Новинар”, че от днес необичайна авангардна композиция ще краси парламента. А именно изложбата “българското пазарно стопанство 1990-2002, дело на немския възпитаник Любен Стоев, която се състои от телевизор, геврек, каса с празни бирени бутилки, френски вратовръзки и други предмети от ежедневието. В центъра обаче е комплект евтино дамско бельо в червено, на което е закачен джиесем, а името на композицията е: “Това е неговият глас”. На която, пише “Новинар” ще съответства паралелна композиция от стари вестници, показваща падението в обществото, уловено в заглавия като “Вдовица закла любовника си”, “Върни ми циците” и др.”.

А “Труд” все пак не пропуска днес да честити юбилея на големия поет Константин Павлов, като съобщава, че за 70-тата му годишнина излиза библиофилско издание, всяка страница от което е с литография и подпис на поета. Константин Павлов, който припомня “Труд”, е автор и на известното “Пиршество на пустословието”, в което зарича: “Точната дума трябва да бъде изречена. Ще бъдеш чут! И ще ти бъде отмъстено!”