Радио Франс Интернационал - България Главният прокурор Никола Филчев обяви: съдебната власт не защитава българите.

Конституционният съд не позволи да се мести прокуратурата.

Заповядаха на Севлиевски да разпусне "Новото време".

Главният прокурор Никола Филчев обяви: съдебната власт не защитава българите. Под това заглавие "24 часа" отразява вчерашната среща между главния прокурор и лидера на Б0СП Сергей Станишев. Срещата им съвпада с поредната бомбена заплаха в сградата, отбелязва изданието и като акцент извежда казаното от главния прокурор “Нека всички по-нови партии и партийци ясно да разберат, че законотворчеството е държавна, а не партийна работа.” Главният прокурор е готов да се отчита пред парламента, подчертава вестникът. Соцлидерът призова да се ускорят сроковете за делата, тъй като протакането им водело до обезверяването на хората, допълва часовият вестник. Филчев и Станишев изразиха мнение, пише "24 часа", че промени в съдебната власт са необходими, но те трябва да станат с участието на магистратите.

Конституционният съд “бетонира” Филчев с вчерашното си решение, че само Великото народно събрание може да ги премести от съдебната към изпълнителната власт. Това означава, че съдебната реформа няма да включва преместване на прокуратурата и следствието в изпълнителната власт, тълкува "Дневник". Така прокуратурата остава в съдебната власт, уточнява "Новинар". Според магистратите правосъдието може да се осъществява само органи на съдебната власт и ако такива функции бъдат възложени на органи от други власти, това ще бъде промяна във формата на управление на държавата, допълва изданието.

Обикновеното народно събрание може да отнеме имунитета на магистратите и даде законодателна инициатива на президента с промени в конституцията, пише Стандарт. Сегашните депутати могат да отворят и пазара за земя на чужденци, добавя "Труд". Доживяхме главният прокурор сам да поиска парламентът да държи под око дейността на прокуратурата! След толкова кавги в държавата заради прокурорските тайнства инициативата на Филчев заслужава адмирации. Защото още от ерата “Татарчев” болезнен проблем е безконтролното и затворено в себе си обвинение, коментира "Труд".

Главният прокурор Никола Филчев обаче не пожела да коментира решението на Конституционния съд с аргумента, че актовете му не трябва да се обсъждат, а да се изпълняват, изтъква "Дневник".

Заповядаха на Севлиевски да разпусне “Новото време”, огласява "Стандарт" разпоредбата на Политическия съвет на НДСВ. Решението бе съобщено от зам.-шефа на царската партия Николай Свинаров малко преди официалното представяне на новата формация, в която влязоха 22-има жълти депутати. Представените документи, които регулират дейността на клуба са оценени като “фракционерски”, отбелязва "Стандарт". Въпреки заявлението, допълва "Новинар", че дискусионният клуб “Новото време” е работилничка в голямата фабрика НДСВ, която иска да увеличи оптимизма в България.

В рубриката “Дуел” "24 часа" изправя в задочен спор нововремецът Емил Кошлуков, който заявява : Не се цепим. 20 глави мислят по-добре от една. От другата страна Борислав Ралчев опонира : “Не трябва да се разпаднем на клубчета по интереси”.

Съмишлениците на Севлиевски не ги грози изключване от партията, слага засега точка на историята за новия клуб "Труд'. За премиера Сакскобургготски ще бъде трудно да намали различията в НДСВ въпреки че изрази ясно раздразнението си от вътрешните и външните дисиденти, прави извод "Дневник". Различията стават все по-очевидни и могат да доведат до политическа промяна в бъдеще, посочва изданието прогнозата на “Икономист интелиджънтс юнит”. В новия си доклад “Икономист” прогнозира още, че след отцепването от НДСВ на парламентарната група НИЕ намаленото мнозинство ще направи премиера по-уязвим за натиск от ДПС, допълва "Дневник".

Разнобоят в НДСВ водел към политическа криза. Президентът ставал все по-популярен. На тези изводи от проучването на британското списание акцентира "Труд".

Партиите си прехвърлят вината за кризата в БТА, коментира "Дневник" партийните спорове за проблемите в медиите, след като вчера парламентът освободи единодушно генералния директор на БТА Стоян Чешмеджиев и избра на негово място Максим Минчев. Новият шеф на БТА обяви, че ще поиска ревизия в агенцията, отбелязва "Стандарт".

"24 часа" обръща внимание на поредния скандал, предизвикан от обвинението на синия депутат Панайот Ляков към журналистката Елена Йончева, че отразява войната в Ирак едностранно и така обслужва позицията на БСП като приятелка на лидера на БСП Станишев .

“Моят официален статут е на български журналист. Аз съм журналист, който предава за няколко медии наведнъж, не съм на щат към никаква медия. Има много журналисти, които работят по този начин, на които разчитат почти всички медии по света”, отговоря Елена Йончева. "Труд" дори предлага държавна награда за репортерката. Министър Свинаров готвел отличие, пише "Труд". Реакцията на външния министър обаче е “Не коментирам, да се видят прецедентите”.