СДС оттегли Орешарски от кметските избори в София.

Оставки в синята партия заради среща с хазартния бос Васил Божков.

Скандал правителство-президент заради пенсионната реформа.

Гюнтер Ферхойген: "Няма да приключите преговорите през 2004 при недостатъци в съдебната реформа".

"Ура за Ботев" на кандидат-студентските изпити.

Без Орешарски. Така “24 часа” с огромни букви съобщава вчерашното решение на СДС да оттегли своя кандидат от кметските избори в София. И противопоставя на син фон две снимки - Надежда Михайлова и Пламен Орешарски, доколкото решението било на синята лидерка.

Причината, пояснява часовият вестник: 20 минутна среща в четвъртък между Орешарски и хазартния бос Васил Божков . в присъствието на председателят на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов.

”Новинар” резюмира нещата така: НИС оттегли Орешарски, Антоан Николов напуска синята партия. Изданието обаче говори за “политическо самоубийство на СДС”. “Стандарт персонализира проблема във водещото си заглавие: “Орешарски вън, извика Надка”. Труд е още по-категоричен “СДС се гръмна” (констатацията била на неназован политолог). След което “Труд” събира различни гледни точки. Първо, хазартният бос Васил Божков, който казва: Всички партийни лидери да изпратят неудобните им съпартийци на среща с мен, за да имат повод да се отърват от тях”. Второ, самата Надежда Михайлова, която казва: “Останаха съмнения за безпринципни договорки между политици и бизнеса”.

“Не съм извършил престъпление” – заявява Орешарски пред “24 часа”. Изданието лансира и една все по-налагаща се хипотеза: Михайлова щяла да бъде лансирана за столичен кмет. Това можело да има невероятен рекламен ефект в битката срещу Софиянски и Александров.

“Труд” дава и още хипотези - да бъде издигната кандидатурата на Иван Костов, както и съобщава, че срещу бизнесклуб “Възраждане” и Васил Божков имало атака от американския посланик Джеймс Пардю, който гледал на тях като на хора от тъмния бизнес.

Междувременно кабинетът скочи срещу президента – съобщава “Труд”. Най-неочаквано, пише изданието, вицепремиерът Шулева вчера се появи в парламента и атакува от трибуната Георги Първанов. Поводът за атаката - президентското вето върху кодекса за общественото осигуряване. “Ветото ще разклати доверието в пенсионната реформа. А България осъществи една от най-успешните пенсионни реформи в Европа”. Тутакси, съобщава “Труд”, левицата скочила да брани президента и да пита защо тогава пенсиите са по 50-60 лв.

“Новинар” съзира още едно противопоставяне президент-парламент, този път зарази лятната ваканция. “Президентът да мисли за своята работа, не да определя дневния ред на парламента” – заявява Борислав Цеков, новоизбран зам.председател на царската парламентарна група. Вчера, припомня изданието държавният глава настоя депутати да приемат промени в конституцията през ваканцията, препоръчани им и от комисаря по разширяването Ферхойген.

Впрочем, в интервюта в пресата Гюнтер Ферхойген, доразвива тезата си. Пред “24 часа” той заявява следното: “ЕС няма да приключи преговорите с България при сериозни недостатъци във важни сектори. А съдебната система е такъв важен сектор. Как българските власти ще постигнат това, отбелязва еврокомисарят Ферхойген, си е тяхна работа. Но ако това не стане в срок, шансовете ви да завършите преговорите през 2004 г. са много, много ограничени. София извърши впечатляващ напредък, заявява Ферхойген, но признава: “Ниските ви доходи тревожат и мен. Как може една страна да оцелее в общ пазар, когато брутният й вътрешен продукт е само 28 % от този на държавите членки, а личните доходи са толкова ниски?”. А пред “Труд” Ферхойген допълва: Решението ви да затворите по-рано 3 и 4 блок на АЕЦ е на вашето правителство, то беше изненада и за мен и не беше предварително обсъждано с Брюксел”.

Днешната преса обаче обсъжда кой е международният бандит, задържан в България. Според “24 часа” става дума за бос на Земунския клан, който разпреля трафика на твърди наркотици между Сърбия, Австрия и Швейцария. А именно за Ненад Миленкович, засечен във варна след сателитно подслушване на разговорите му. “Новинар” гадае дали не става дума за самия Милорад Лукович-Легия, търсен и за убийството на сръбския премиер Джинджич. Преди време, припомня “Новинар”, сръбски медии съобщиха, че легия е в България, но информацията беше опровергана.

“24 часа” се връща към нашенските дандании. И отново изплуват имената на Доктора и Самоковеца. Този път мощна бомба гръмнала в полунощ в елитната врачанска дискотека “Го плей клуб”, собственост на Иван Тодоров-Доктора, който сега се издирва в чужбина.

Прокуратурата вчера е пояснила защо е оттеглила обвиненията срещу Самоковеца. Причината била, че основен свидетел оттеглил показанията си по обвинения от 1996 г. и твърди, че вече не си спомня нищо. А “Стандарт” публикува репортаж на броя си за това как пловдивски елтехник, обезсърчен от правосъдието и полицията, сам решил да брани градината си с капани с пирони и боздугани като истински Рамбо. “Внимавайте да не бутнете телчето, предупреждава бай Христо Найденов репортера. Изневиделица обаче изскача дъска с огромни пирони, която може да се забие в лицето на човека. Имало и клопки с пропадане и друго неприятни изненади, дори от наглед безобидна стойка за плажен чадър. Настъпиш ли капаните, свършен си, заканва се бай Христо на всички, дошли да крадат от производството в градината му край река Марица. Не съм терорист, казва той, принуден съм да браня овошките, краставиците и гроздето си. Да дойде някой да ме помоли, ще му дам торба картофи, но от мен крадат, за да го продават на пазара”.

И след всичко това: “Ура за Ботев”. Такова “ура” според “Труд” прозвучало вчера в СУ след като била изтеглена темата “Свободата като избор в творчеството на Ботев”. Според родители в творчеството на Ботев обаче също “имало много капани”. “Ботев е лесен, но не го знаем”, вайкат се кандидат-студенти пред 424 часа”. А те не го били чели, защото очаквали по-труден автор. Алтернативата на Ботев били Талев (“Железният светилник”) и тема за Елин Пелин. “Ботев е тъп комунист” - отсича младеж на излизане. Лично той бил сглобил 6 страници, но искал да пише за Талев, четем в репортажа на “24 часа”. За последен път тема за Ботев се е падала на кандидат-студентски изпит през 1991 г., припомнят от Софийския университет. Тогава скъсаните били 46,6 на сто, което е все пак по-малко от 54 % двойки при теми за Димчо Дебелянов.

“Пишете, но не публикувайте” – това е малко необичайният съвет, който пък “Стандарт” дава на читателите си в редакционната си рубрика. Повод за този съвет, пояснява изданието е смъртта на венецуелски писател, умрял в пряко телевизионно предаване, след обаждане на зрител, наругал го, че не е никакъв писател. У нас това не може да стане, убеден е “Стандарт”. Нашите писатели не се обиждат, ако им кажеш, че не са писатели. Те си го знаят. Искат само да са издатели – да се издават срещу някой лев от държавата. Дори не са и читатели, настоява “Стандарт”, защото и самите не четат. Всичко това е общовалидно, убеден е “Стандарт”, “с изключение на неколцина великани на духа и словото у нас, срещу които културата и министерството й пък водят война. При това – ден и нощ”.