RFI - България Стрелби смразиха София

20% данък за клошарите

ВСС изиска делото "Бриго"

Стрелби смразиха София, обявява "Монитор". Невинен загина при неуспешен атентат срещу зам.-шефа на ВАИ-Холдинг Николай Цветин. Стрелят по ВИС, допълва "Труд". "24 часа" предлага събитията хронологично – 8 октомври 8.30 часа – дете стреля по убиец на баща си. 9 часа преди това – убиха кръчмар вместо бос. Две покушения и взрив окървавиха София, обобщава "Стандарт". Вълна от брутални престрелки заля София, коментира "Дневник". За има-няма 10 часа в столицата – две престрелки, една бомба, един убит, двама ранени и едно 13-годишно дете, което с пистолет в ръка се брани от бандити.

Впрочем самоотбраната сякаш вече е единственото надеждно средство да оцелееш в тази джунгла, наречена България, коментира вестникът. Защото на МВР явно не може да се разчита. Там са заети да посрещат и изпращат делегации и да обясняват колко сме напреднали. За друго време не остава, допълва "Дневник".

МВР бърза... след престъпленията, аналогично звучи и коментарът на "Монитор". В столицата вече е опасно по вечерно време да се влезе в известен ресторант. Стрелят с автомат по посетителите, убиват собственика, случайно раняват само един от гостите. За добра новина се предлага фактът, че началниците на МВР стигнали на местопрестъплението за 10 минути. И както е било в Чикаго през 30-те години, така е сега у нас. Стрелба и взрив на всеки ъгъл. Трупове на купове. Страх в очите. Несигурност в домовете, отбелязва "Стандарт".

Именно с тази празнична заря родните гангстери посрещнаха министрите на правосъдието от 32 европейски страни, отбелязва "Труд". Убийства ала сицилиана, откоси с автомати по чикагски и взривове с арабски привкус бяха демонстрирани пред високопоставените гости. А в София министрите ще мъдруват как да се преборят с глобалния тероризъм. България за пръв път е домакин на подобен форум, а евроминистрите ще решават що е тероризъм, отбелязва вестникът.

И след престрелките в София – измислиха и 20% данък за клошарите, разкрива "24 часа" във водещото си заглавие. Догодина ще ни облагат всички, допълва вестникът. А "Виж" приглася – облагат и минималната заплата. С 20% еднократен данък ще се облагат от догодина клошарите, които продават срещу пари стара хартия за вторични суровини. Ще бъде наложен и данък върху част от минималната работна заплата. Ами остава да наложат и данък върху въздуха, който дишаме, коментира "24 часа". Така поне всеки ще е обложен и ще се скатаят само йогите сред нас, които са тренирани да вдишват веднъж на 5 минути.

И една здравословна промяна - с новите цени на цигарите те стават само за непушачи, отбелязва "24 часа". Заради нов акциз и скок на фуражите цигари и яйца поскъпват, пояснява "Труд". Поскъпват цигарите, яйцата и пилешкото, допълва "Виж".

И поглед към традиционната за пресата тема – пакетът Чорни-Бриго втвърди натиска срещу царя, отбелязва "Дневник". Съдебните шефове искат делото Бриго, допълва "Монитор". А "24 часа" приглася - Висшият съдебен съвет изиска делото Бриго. Ако военните прокурори не го изпратят, магистратите искат последния акт по делото, дали то наистина е прекратено, допълва вестникът Генералът отпада засега от съветническите назначения, отбелязва "24 часа". Бриго отпадна от пакета на съветниците, приглася "Сега". По Кодекса на труда срокове не съществуват, а в политиката те са относителни, казал говорителят на кабинета Димитър Цонев, питан кога премиерът ще вземе решение за Аспарухов. А на въпрос дали е сигурно, че все някога той ще бъде назначен, Цонев отговорил – “Няма нищо сигурно в този свят”, допълва вестникът.

В Европа всеки трябва да се чувства удобно, обявява министърът на евроинтеграцията Меглена Кунева в интервю за "Монитор". Колкото до опасността от въвеждането на нов Шенген тя отбелязва – “Не мисля, че има такава отчетлива опасност, но трябва да бъдем много бдителни... Ако имаме легален режим за износ на работна ръка, за българите ще се говори по друг начин”, допълва тя. Ще работим свободно в Европейския съюз след 2009 година, обявява обаче "24 часа" в първата част от поредицата си за това как ще промени животът ни в елитния европейски клуб, както отбелязва самият вестник. За момента България е подписала спогодби, според които работникът е задължен да се върне обратно в България след края на стажа си. Според споразумението, подписано с Франция например, стажуването е за срок от 3 месеца до 1 година, а годишната квота за стажантите във Франция е 300 души.

А българските музиканти са невероятни. Те имат страхотни сетива и разбират музиката в която се оглежда Изтокът, споделя френският режисьор Патрис Льоконт в интервю за "Стандарт". Той записа музиката за новия си филм в студио №1 на БНР.