RFI - България 247 600 смениха джипито си през юни

Тероризъм в огледалото на хаоса

247 600 смениха джипито си. "Виж" цитира данни на Здравната каса, според които това е станало през месец юни. “Джипи- театро” е коментарното заглавие на изданието, според което личният лекар се превърна в синоним на некомпетентност. Причините за това обаче не трябва да се търсят и отправят само към личните лекари. Проверките на болници и лекари не трябва да се провеждат само тогава, когато ножът опре до кокала на Националната здравноосигуритена каса. Всеки може да прави показно. А от него нито е намаляла корупцията, нито има повече пари за здравните заведения, нито сме по-здрави, отбелязва "Виж".

“Отказват здравни книжки, искат пари”, пише на свой ред от първа страница "24 часа". От материала става ясно, че здравните книжки не важат на морето и докторите масово искат пари за прегледи. Цената за преглед била 10 лева. Шефът на касата д-р Иван Букарев реагира, цитиран от "24 часа": “Здравната книжка е достатъчна да получиш помощ където и да е в България, ако си извън дома си до 1 месец. Веднага пращаме писма на районните каси да припомнят задълженията на лекарите и да затегнат контрола”. “Здравната книжка стои на трупчета”, е коментарът на изданието.
Здравните книжки не са единственото кухо нещо у нас, четем по-нататък. Но в отпускарския сезон лекарският рекет се развихря неудържимо. Докторът може и да прегледа евтино, но не е задължен безусловно да го прави. Явлението е от години, а за наказан доктор по тая линия не се е чуло. Очевидно това не се брои за нарушение”, гневи се "24 часа".

В същото време, в спор какъв осигурителен риск е раждането депутати прозряха: “Бременността не е хрема”, четем в същия вестник. Парламентът прие ветото на президента, ще променя стажа за майчински, е пояснението.
“Депутатски игри на гърба на майките”, пише "Труд". Що за проблем си измисли властта - във време на рязък спад на раждаемостта да се чуди дали да плаща пари за отглеждането на децата, посочва изданието.
А ООН прогнозира, че след 50 години българите ще се стопят на 4.5 милиона. Но от гледна точка на депутатския мандат това явно е много време. Затова вместо да търсят обща стратегия по един ясен проблем, някои предпочетоха политически задявки с президента. Явно депутатското войнство не е узряло за отговорна социална политика, коментира "Труд".

Новината, че майка на загинал в Кербала български войник съди България, както и тази за пияния поп, който се прави на терорист и заплашил "Мобилтел" от името на "Ал Кайда", отново ни насочват към голямата тема от изминалата седмица - Ирак, тероризма и заплахите за България.

Тероризъм в огледалото на хаоса, е анализ на Георги Коритаров в "Дневник". За пръв път, откакто светът започна войната с невидимия противник, страната ни попада в центъра на полесражението логично, планомерно и с далечен прицел, четем в статията.

Към това мнение се присъединява Иван Кръстев, с когото "24 часа" публикува интервю. “България загуби невинността си”, смята директорът на Центъра за либерални стратегии. Ще се озовем на картата на терористите, ако твърде често сме световна новина, казва политологът. Един от проблемите с терористичните атаки е, че терористите удрят страните, които могат да намерят на картата. България я нямаше, но в резултат на нашата свръхактивност рискуваме да се появим.

“Тероризмът е явление, срещу което гражданските сетива на обществото са безсилни”, продължава Георги Коритаров в "Дневник". Те могат да го предусетят, но не могат да го предотвратят. Единствено специалните служби на държавата могат да противодействат на такава заплаха. Българските специални служби натрупаха противоречива и нерадостна история през годините на прехода. Логичната последица е недоверие на обществото в ролята и смисъла на специалните служби и неспособност на службите да бъдат полезни на обществото. Това е българският ресурс срещу "Ал Кайда". "Ал Кайда", която наистина ни наблюдава, завършва коментарът в "Дневник".

“Нямаме имунитет срещу тероризма”, е заглавие в "Стандарт", който се допитва до мнението на директора на Национална служба "Жандармерия". Според Закона за МВР жандармерията трябва да охранява стратегическите и особено важни обекти, казва ген. Живко Живков. Те обаче все още не са определени, допълва той. С това са ангажирани няколко институции.

"Монитор" съобщава за засилена охрана на болни и лекари. Пет болници в София в готовност. Дежурни екипи са на разположение, особено в звената, към които се очаква да бъдат насочени пострадалите при евентуален терористичен акт - токсикологичните клиники, клиниките по изгаряния. В "Пирогов" имало 150 постоянно свободни легла.

Но все пак животът продължава. Въпреки "Ал Кайда". Предложението за оптимистичен завършек на прегледа на българските вестници е на "Труд".