RFI - България София объркана от рокадите в Ирак

Наркобосове от ЕС перат пари в България

Икономиката ни с 6% растеж

“Шок и ужас в София за местенето от Кербала”.
Вчерашните ни военни маньоври са водещо заглавие за “Сега”, като изданието отбелязва, че министърът на отбраната Свинаров се скара на Полша и САЩ, че сами са взели решение българският батальон да отиде в Кадисия.
Отказваме да местим батальона от Кербала – пише “Стандарт” и определя като “гневно” писмото, което Свинаров изпратил до полския си колега Шмайджински с въпроса кой всъщност взема решенията.

Според “Дневник” София е объркана от рокадите в Ирак. Най-късно във вторник, по информация на изданието, ще бъдем официално уведомени за плановете на коалиционните сили в Ирак. Но изтичането на информация в медиите от полска страна задълбочило объркването сред българските институции, които не знаят как да реагират.
Представителите на политическите сили в парламента спорят дали отново трябва да се произнасят по мандата на българския контингент. Военни експерти припомнят и че преместването може да промени функциите на българския батальон – в Наджаф се водят реални бойни действия, а войниците ни са с мироопазваща мисия.
“Полски генерал клюкар спря Свинаров за Кербала” – извежда “Дума”. Иначе военният министър и шефът на Генбаща трябвало да отидат в Ирак на 22 септември. Но след интервюто на ген. майор Анджей Екерт България не знае как да действа - пише “Дума”.

“Труд” определя тази сложна ситуация като “иракски телефон”. И пита: нормално ли е военни да си комуникират чрез медиите, после да се хващат за главите, да се опровергават и да търсят обяснения за съобщенията? Това е странно за комуникацията между две съюзнически държави като България и Полша, отбелязва “Труд”. И припомня, че информацията за трагедията в Кербала пак дойде първо през Варшава. Според “Труд”, за да има спокойствие в армията, освен прозрачност, е необходим и ред.

“Дума” се връща към други опасения на левицата от НАТО – депутати от БСП в петък правят парламентарен дебат за обгазяването на Стара Загора. Те искат да поставят въпроса: вярно ли е, че на полигона Змеево се унищожават стари натовски боеприпаси? Освен това, по данни на депутатите, МО трябвало да унищожи свои 15 000 т. боеприпаси и е важно да се разбере не е започнало да го прави тайно от обществеността.

Наркобокове от ЕС перат пари в България- извежда “Монитор”. По сигнали на финансовото разузнаване вече са образувани 46 дела, осъдени засега няма. През последните 8 месеца в България са извършени 46 000 кешови плащания над 30 000 лв. Финансовото ни разузнаване (АФР) в момента работи съвместно с испанския Институт за фискални изследвания, за да пресечи потока на “мръсни пари”.

Но ако се съди по социологическите проучвания, половината българи смятат за основна заплаха дори не толкова престъпността, колкото тероризма. По данни на “Алфа рисърч” (публикувани в “Монитор” и “Виж”), 59% се опасяват от атентат срещу наши дипломатически мисии зад граница, 46% - от това българи да бъдат взети като заложници в чужбина. А 44% имат големи опасения от терористичен акт в самата България.

А как стоят нещата във вътрешен план? “24 часа” публикува септемврийските сондажи на “Галъп”, които очертават следната тенденция: Симеон е с доста по-висок рейтинг от НДСВ. Съответно той има до 28% одобрение, докато управляващото мнозинство набира 7.7% и е трета политическа сила - след БСП (25.5%) и СДС (9.1%).

Пресата подробно се спира и на срещата на Симеон Сакскобургготски със студенти от стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. “Труд” и “24 часа” подробно се спират на неговото определение, че не бил професор, а в качеството си на премиер дирижирал филхармония. Той познавал цялостната партитура на произведението, но цялата творба се свирела от отделния изпълнител.
“Не забравяйте любовта” – този призив на премиера към младите “Стандарт” извежда като водещо заглавие.

Мадрид ще осинови Симеон – четем на първа страница в “Труд”. Българският премиер става “син на Мадрид”. Званието ще му бъде присъдено, защото е живял повече от 50 г. в изгнание в испанската столица.

В същото време, отбелязва “Дневник”, втори заместник на Станков се раздели с поста си. Зам.-министърът на правосъдието Марио Димитров подаде оставка, правосъдното министерство, пише “Дневник”, се тресе от конфликти, а правосъдната реформа е в цайтнот. “Кадрили в правосъдието” - констатира “Труд”.

“24 часа”, в тема на броя, се връща към нещо друго – отдаването на магистралите на концесии и пита: излиза, че след 2 г. ще ни вземат 25 лв. по магистралата София-Варна? Таксата ще е 5 ст. на километър, а за тировете ще стигне до 35 ст. на километър.

85 ст. на час ще дава бизнесът, съобщава още изданието, вместо 150 лв. минимална работна заплата. Предложението е на работодателите, за да има по-гъвкаво заплащане, МВФ се приел идеята за почасов работен ден.

Икономиката ни е с рекорден растеж - 6 %, пише “Труд”. Растежът е най-висок от 1998 г. насам, когато страната започна да се възстановява от кризата, провокирана от правителството на Виденов.
Икономиката ни расте досущ като ирландската, коментира “Стандарт”. Но призовава да нямаме “комплексите на малкия човек”, защото, докато сме били в Османската империя, ирландците са били част от Обединеното кралство. И за да се доближим до западните стандарти Пешо и Гошо ще трябва да работят поне колкото Джон и Майкъл. Всичко друго са празни приказки, пише “Стандарт”.

Всичко е “труд и талант”, казва голямата оперна прима Райна Кабаиванска, която отново е тук, за да води своя майсторски клас. А в “24 часа” четем, че скоро ще гледаме Кабаиванска във филм на режисьора Патрис Шеро, редом до Изабел Юпер. Действието на филма се развива през 1910 г., а Кабаиванска изпълнява песен по текст на Пушкин, акомпанирайки си на пиано.