RFI - България Хаос в здравеопазването

Данъчни източиха 15 млн. ДДС

Кирил Кадийски: Да не присъстваме във Франция само с кисело мляко

“Здравната каса репресира болни” (“Монитор” и “Труд”), “Беззаконие е да се връщат пациенти” (24 часа).
Изброените заглавия в пресата са цитат от безпрецедентно остро становище на президента Първанов, разпространено вчера.
Изданията подчертават, че наказателните мерки на Здравната каса, дължащи се и на неточност и грешки в документите, са “драстична наказателна акция”. Заплахата на касата, коментира “Труд”, е крачка към предумишленото убийство на неколкостотин хиляди българи.
Изданието припомня, че “уж по Конституция държавата закриля здравето на своите граждани. Защо тогава, пита “Труд”, вместо прозрачност, властта ни натрапи каса без дъно – парите ни потъват, а здравеопазването остава химера.”

“Стандарт” излиза със заглавието “Хаос в болниците”. И констатира, че “Огромни опашки от гневни пациенти се извиха пред лекарските кабинети в първия ден от влизането в сила на новите правила за обслужване на хора без здравни осигуровки. Болните висяха с часове, докато докторите извършват проверки. Няма начин да установим кой е редовен и кой не, коментират лекари от поликлиниките”.

“Друга институция трябва да поеме отговорността” – оправдава се пред “Труд” шефът на НЗОК д-р Иван Букарев. Според него обаче не трябвало да се дава нова възможност за разсрочено плащане, иначе и съвестните граждани щели да отказват да плащат.
“До седмица правителството ще намери решение – заявява пред “24 часа” социалният министър Христина Христова. Но какво ще е то, не е ясно. Засега е ясно, че 2 млн. души остават без лекар, констатира “Труд”.

А в същото време, извежда на първа страница “Монитор”, стана ясно, че данъчни източили 15 млн. лв. ДДС. Държавните служители работели в комбина със следствения за контрабанда Николай Методиев-Пилето.
“Стандарт”, във водеща публикация, съобщава, че са задържани са началникът на Териториалната данъчна служба "Витоша" Марио Камишев и Борис Давидов от ТДС "Овча купел". Други четирима се издирват, като сред тях също има висш данъчен инспектор.
Мозъкът на фабриката за източване на ДДС е 34-годишният счетоводител Пламен Калчев. Той е собственик на луксозен офис, три апартамента и автомобили за над 300 000. “24 часа” под глава публикува снимка на кутия с приспособления за фалшифициране, отбелязвайки: “15 млн. лв. са изкарали тия печати”. “Труд” разказва, че една от измамничките носела в себе си “джобни” в размер на 54 000 лв.

По темата “пари и политика”, “24 часа” публикува анализ на члена на ЦИК Михаил Константинов, който предлага изборната бариера в пари - примерно 20 000 лв. Тоест, за да не участват в изборите през 2005 г. регистрираните 300 партии, да се постави изискване – партия, която желае да участва в изборите, да внесе депозит от 20 000 лв. Ако спечели поне 1 процент, парите й се връщат, предлага Михаил Константинов, ако ли не, това вероятно ще откаже фантомите. За справка, посочва проф. Константинов, в Австрия, която е по-голяма от България и по население, и по политическа култура, участват 6 партии, а не 300.

В българската политика обаче непрекъснато се пишат нови сценарии, твърди “Монитор” и във водещо заглавие пита: дали бойко Борисов влиза в играта с партия на реда и закона? Дали това не е резервният вариант на Симеон Сакскобургготски за 2005 г., който да подкрепи партия на генерала? Всичко започнало с конфиденциално изследване на “Алфа Рисърч”, което вещае успех на една такава партия.
Но това са проекти в бъдеще време.

“Труд” се връща към друг проект в бъдеще време – събарянето на Централна гара.
Министърът на транспорта Николай Василев вчера е обявил в парламента, че сериозно обмисля събарянето на гарата. Причината: проучване на НЦИОМ показвало, че само 2% от пътниците одобряват гарата. Огромната чакалня се отоплявала трудно. А и имало много плъхове. Транспортният министър лично ги бил виждал в помещенията за храна.

“Не е сериозно да бутат гарата заради плъхове”- коментират от опозицията, иначе би трябвало не един блок да бъде съборен заради хлебарки.

“Монитор” от първа страница се връща към друг проблем на транспортния министър. Докато той обмисля дали да събаря Централна гара, новата писта на летището има дефекти и е негодна за самолети. Половината от сложения асфалт е поддал. Николай Василев се е заканил да не удовлетворява исканията на фирмата “Щрабак” за оскъпяване на проекта, дефектите били отстраними.

“Стандарт” отбелязва, че Еврокомисията настоява да модернизираме администрацията си: предвиждат се 20% съкращение на чиновниците до 2 г.

“Труд” и “24 часа” се връщат към идеите за модернизации на висшето образование. На първия ден на университетската учебна година председателят на парламента Герджиков изненадващо призовал да се върне платеното обучение на бакалаври.

В “Стандарт” четем, че известният ловешки младежки оркестър ще гастролира във Франция. Местните мажоретки, заслужили първо място на фестивала в Албена, ще дефилират във френския град Монтбризон.

“Труд” пък е окончателно успокоен, че Франция предвижда референдум за новите държави, които тепърва ще преговарят за ЕС, а не за България и Румъния. Това казва специално за “Труд” Етиен Дюпонсин, говорител на мисията на Париж за Евросъюза.

Целта ни е износ на култура – това казва в специално интервю пред “Монитор” поетът Кирил Кадийски, директор на новооткриващия се Български културен институт в Париж.
Целта е не просто двете страни да се опознаят, но да отстоим своето място в Европа, което далеч не се изчерпва с киселото мляко “български вкус”, познато на всеки французин, заявява Кирил Кадийски. Неговата амбиция е да привлече много български творци, успешно вписани във френски контекст. Негов помощник в Българския културен институт в Париж ще бъде творец от ранга на Иван Дренников.